Länk till startsidan

Johanna Wiberg

Johanna Wiberg har två jobb. Hon är både assisterande förbundskapten för Sveriges damlandslag i handboll och lärare i specialidrott handboll och psykologi på Polhemskolan. Tydlighet, energi och att kunna se hela individen är tre viktiga förmågor i båda jobben.

Två parallella spår

Johannas uppdrag som assisterande förbundskapten innefattar allt från spelarsamtal och planera träning till landslagsveckor och mästerskap. Läraryrket innebär att jobba med duktiga handbollselever i åldern 16–18 år och få ta del av deras utveckling. Det är inte två olika jobb utan parallella spår där det finns skillnader men också många likheter. Johanna upplever att hon har en arbetsgivare som ger henne goda möjligheter att kunna kombinera två jobb och att det finns en bra lösning för eleverna när hon är i väg med damlandslaget.

En kvinna står i en idrottshall. Hon har träningsoverall på sig och kastar en handboll.

Eleverna gör skolan till en fantastisk arbetsplats

– Jag tänker ofta att jag har det bästa av två världar, jag får jobba med landslaget där det handlar mycket om resultat och prestation, med eleverna på Polhemskolan fokuserar vi på lärande, utbildning och utveckling. Det är skönt att blanda de två olika världarna, säger Johanna.

På frågan om vad Johanna är stolt över i sitt läraryrke kommer eleverna och kollegorna upp som självklara anledningar.

– Jag är stolt över att elever väljer att gå på Polhemskolan och det arbete vi gör tillsammans.

– Det är eleverna som gör skolan till en fantastisk arbetsplats. Jag har många kompetenta kollegor och vi tar saker framåt. Det är många som tänker nytt och vågar testa, det är jag stolt över, säger Johanna.

Vi är energigivare åt varandra

– Både som förbundskapten och lärare är det viktigt att jobba med motivationen. Vi kommer in i klassrummet eller idrottshallen med olika bakgrunder, det måste jag ha förståelse för och kunna se hela människan. Då är det viktigt att vara en energigivare, energi smittar av sig, säger Johanna.

Polhemskolan har en hel del arbete på gång om psykisk hälsa, både projekt och kampanjer. Det finns ett samband mellan fysisk träning och psykisk hälsa. Att vara både idrotts- och psykologilärare är en bra combo.

– Jag pratar med mina elever, vi behöver förstå hur vi ska hantera livet när allt inte är uppåt. Det är en skyddsfaktor att prata om psykisk hälsa. Vi har ganska många arbeten som rullar på, till exempel erbjuds eleverna idrottsaktiviteter utöver idrottslektionerna som gym och en multiarena på skolgården, säger Johanna.

Ett för som växer till en grodd.

Lund ger dig plats att växa

I Lunds kommun arbetar närmare 11 000 medarbetare. Här finns allt du behöver för att utvecklas i arbetslivet. Som en inkluderande arbetsmiljö där du har möjlighet att påverka och göra skillnad. På riktigt.

Bli en av oss – sök lediga arbeten i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?