Länk till startsidan

Johanna Wallin

Johanna Wallin arbetar som socialsekreterare på Utredningsenhet Barn och unga i Lunds kommun. På fritiden cyklar hon på elitnivå. Två vitt skilda aktiviteter men som båda kräver samma egenskaper i sitt utövande.

En mountainbikecyklist cyklar över ett krön. Hon har gul hjälm och gula handskar och stora solglasögon.
Johanna Wallin

Johanna har alltid brunnit för det sociala arbetet och vill i sin vardag hjälpa andra människor. Alla kan inte göra allt arbete själv men om Johanna kan vara en pusselbit på vägen till att någon ska få det bättre så känner hon ett stort värde i sin roll.

– Jag är stolt över att vi är så många som tillsammans strävar mot att barn och unga ska få en så bra uppväxt som möjligt. Att vi med fokus på barnets bästa ser till hela familjens situation och ger stöd utefter det, berättar Johanna.

Fokus – Johannas styrka

I yrkesrollen behöver hon vara duktig på att prioritera och fokusera på rätt saker för att uppnå det resultat hon önskar. Något som även är viktigt när hon är ute och tränar inför kommande cykellopp. På sin fritid cyklar nämligen Johanna mountainbike och tävlar i långdistanslopp på elitnivå i Sverige.

– Jag började cykla på min fritid för några somrar sedan. Jag har alltid tyckt om konditionsträning och gillar känslan som uppstår när det är mycket som händer samtidigt och du behöver vara uthållig för att inte tappa fart och fokus. Och nu när det har varit två inställda tävlingssäsonger på grund av pandemin, så känns det extra roligt att det är i gång igen och att jag nu kan tävla mer – inte minst för att se vad det arbete jag har lagt ner ger för resultat, säger Johanna.

Både i rollen som socialsekreterare och i rollen som elitcyklist handlar mycket om att kunna hålla fokus för att kunna prestera på topp. Det är lätt att göra tidskrävande misstag som att ramla och därmed missa partier på tävlingsbanan som är viktiga att hämta hem för att kunna utmana sina konkurrenter. I arbetet är det minst lika viktigt att fokusera på det som du kan påverka så att den energin inte går åt till att bli irriterad eller ta omvägar. I sådana situationer är det viktigt att känna att du kan omprioritera.

– Det handlar om att kunna bibehålla fokus för att kunna prioritera rätt.

– Det är lätt hänt att man i jobbet tänker att man ska göra på ett visst sätt. Så händer det andra saker som gör att du måste omprioritera. Samma med cyklingen. Prioritering är en viktig del i träningen. Dels för att få in den träningen man behöver, dels för att våga tänka om och gå ifrån träningsplanen om du behöver det. Jag tror också att man bibehåller glädjen och hittar en balans i sin vardag om du kan utnyttja dina styrkor rätt, menar Johanna.

Samverkan mellan kommun och universitet

Precis som med cyklingen vill Johanna utvecklas i sin roll som socialsekreterare. Sedan hon började arbeta i Lund märker hon av och uppskattar det nära samarbete som finns mellan kommunen och universitetet. Exempelvis har Socialhögskolan ett nära samarbete med socialförvaltningen.

– Det märks att Lund, bland mycket annat, är en universitetsstad. Det möjliggör också att man arbetar mycket både evidens- och kunskapsbaserat. Här finns en vilja att hitta eller förbättra tidigare arbetssätt för att kunna erbjuda ett bra stöd till medborgarna.

Utvecklingsmöjligheterna är många och breda enligt Johanna. Det hon tycker är bra är att de baseras på vad medarbetaren själv har för tidigare kunskap och intresse. Motiverande samtal (MI) är en samtalsmetod som handlar om att bygga allians med den man möter och ha ett empatiskt och lyssnande förhållningssätt. En metod som intresserar Johanna och som hon emellanåt får möjlighet att fördjupa sig inom.

– Det är bra att få möjlighet att lära sig om flera metoder och även fördjupa sig inom dessa. Då kan man ta bitar från de olika tillvägagångssätten och använda dem utifrån vem man träffar för att kunna möta dem på bästa sätt. Men vad jag också uppskattar är att man inom organisationen stävar efter att ha hög och bred kompetens. Här satsar man på medarbetarna, säger Johanna.

Illustration av ett frö som växer ut marken.

Lund ger dig plats att växa

I Lunds kommun arbetar närmare 11 000 medarbetare. Här finns allt du behöver för att utvecklas i arbetslivet. Som en inkluderande arbetsmiljö där du har möjlighet att påverka och göra skillnad. På riktigt.

Bli en av oss – sök lediga arbeten i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?