Länk till startsidan

Att vara lärare är det bästa yrket man kan ha i livet

Helene Eriksson är lärare i religion, historia och kriminologi på Hedda Anderssongymnasiet. Relationen till eleverna är tveklöst det som får Helene att brinna för läraryrket.

Helene är mycket stolt över sitt yrke. Skolan och lärarna är en av samhällets grundbultar. Alla funktioner på skolan är betydelsefulla och tillsammans utgör de ett maskineri som är väldigt viktigt för eleverna. Utan tvekan är det relationen till eleverna som Helene brinner för i sitt jobb. Gymnasiet är tre väldigt viktiga år i ungdomars liv.

– Jag är stolt över att vara lärare, det är ett fantastiskt yrke. Jag kan bli upprörd när jag hör att andra reagerar negativt när man säger att man är lärare. Då tänker jag ”du har ingen aning vad du pratar om, det här är det bästa man kan göra med sitt liv”, säger Helene.

Kvinna sitter på huk bakom en golden retriverhund utomhus i gräset en vinterdag.
Helene Eriksson

Helene är ofta ute och vandrar med sin hund, Atlas. Det är en oas i tiden, en stund borta från den otroligt sociala miljön på skolan. Det ger Helene möjlighet att kunna fokusera och vara observant på situationen, att få vila i stunden.

– Jag kan växla mellan lugnet och aktiviteten, att kunna vara observant på små saker som händer, det har livet med hundar lärt mig, säger Helene. Det hjälper mig att fånga upp elever som behöver hjälp eller har tappat bort sig på vägen.

Snart går flyttlasset

Helene har besökt nya skolan på Svanegatan. Helene menar att det är en unik satsning för en kommun att bygga en helt ny gymnasieskola. Genom att bygga en skola som klarar pedagogiska förändringar och med en genomtänkt skolmiljö kommer även arbetssättet att förändras.

– Arbetsrummen är så genomtänkta med stora vackra fönsterpartier. Det finns grupprum, stora och små klassrum, allt är nytt och fräscht, säger Helene. Jag har sett skolan växa fram och tänker ”wow ska jag jobba här?”, det känns faktiskt som en dröm, säger Helene.

Till dig som funderar på att söka jobb på Hedda

Många som söker jobb på Hedda har fokus på samarbete och är sugna på att testa något nytt. Nytänkande och erfarenheter blandas väl och det kollegiala lärandet är högt. Skolan växer i både klasser och program vilket innebär att man kan få göra saker som man inte hade fått chansen att göra på andra skolor.

– Ingen har jobbat så länge på Hedda och säga ”så här har vi alltid gjort”. Folk vill förändra och göra något eget. Det tycker jag är jättekul. Det finns stora möjligheter att få utveckla sig själv, säger Helene.

– Jag känner mig aldrig ensam när jag ska möta elever eller vårdnadshavare. Som lärare tycker jag det är jätteskönt med vårt elevhälsoteam. Alla sluter upp, både skolledning och kollegor. Det är även en väldigt trevlig stämning på Hedda. Det ser man till exempel när vi har personalfester, det händer att folk inte går hem förrän man tänder lamporna och stänger av musiken. Det är en bra temperaturgivare på atmosfären, säger Helene.

Illustration av ett frö som växer ut marken.

Lund ger dig plats att växa

I Lunds kommun arbetar närmare 11 000 medarbetare. Här finns allt du behöver för att utvecklas i arbetslivet. Som en inkluderande arbetsmiljö där du har möjlighet att påverka och göra skillnad. På riktigt.

Bli en av oss – sök lediga arbeten i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?