Länk till startsidan

”Jag känner mig priviligierad att få jobba som lärare”

Enrique Zuloaga har sprungit 13 maraton. På Hedda Anderssongymnasiet undervisar han i datakommunikation, programmering och matematik. Heddas fokus på innovation med ett starkt framtidsperspektiv är två saker som får Enrique att trivas på jobbet.

Enrique berättar om sina elever och kollegor med stort engagemang och mycket värme. Han brinner för att jobba med unga människor. Att Enrique kan hjälpa dem att göra olika livsval och hjälpa dem påverka sin framtid gör honom stolt över sitt arbete.

– Jag blir stolt när jag ser att en elev har utvecklats, när de får den klassiska aha-upplevelsen. Självförtroende och självbild påverkas och de växer som människor, det är värt allt, säger Enrique.

Enrique ser flera paralleller mellan att springa maraton och att undervisa. Ordning, struktur med tydliga mål och syften är förmågor som han tillämpar i båda områdena.

Man i löparkläder springer utomhus i snö.
Enrique Zulaga

– Motivation är viktigt men jag tror inte man kan vänta på motivationen. Många förväntar sig ett mirakel med att motivationen kommer utan att anstränga sig men det är först när man kommit en bit på vägen och ser resultat som motivationen kommer. Maratonträning är krävande, man måste ha en varierad träning, precis som man har i skolan, säger Enrique.

Ungdomarna är det största kapitalet vi har

Enrique har jobbat inom många olika branscher, han har läst datavetenskap och matematik och tog sedan sin lärarbehörighet. Det som fick honom att välja Hedda var skolans fokus på innovation och att lära för framtidens utmaningar.

– Det som fångade mig när jag var på anställningsintervju är Heddas innovativa lösningar inför framtiden. Det kan låta abstrakt med framtiden men på Hedda är det väldigt konkret. Ungdomar är det störta kapitalet vi har. Vi måste se till att de får de bästa förutsättningarna, säger Enrique.

Kollegorna är den bästa kompetensutvecklingen

Enrique blev varmt välkomnad när han började på Hedda, både av ledningen och kollegorna. Han behöver ganska mycket frihet för att kunna vara kreativ och upplever att det finns en stor tillit från ledningen.

– Jag tycker den kompetensutveckling vi får är mycket bra. Men jag måste säga att det är framför allt att få jobba med så kompetenta kollegor som får mig att utvecklas och bli utmanad. På Hedda delar lärarna med sig av sin kunskap, säger Enrique.

Snart flyttdags

– Det är spännande att kunna starta något från grunden, det nya Hedda-huset är väldigt vackert. Jag är fascinerad av den gamla arkitekturen i Lund men det är viktigt att kunna se det nya som utmanar framtiden. Jag tror att det kommer kunna påverka Lund positivt, säger Enrique.

Illustration av ett frö som växer ut marken.

Lund ger dig plats att växa

I Lunds kommun arbetar närmare 11 000 medarbetare. Här finns allt du behöver för att utvecklas i arbetslivet. Som en inkluderande arbetsmiljö där du har möjlighet att påverka och göra skillnad. På riktigt.

Bli en av oss – sök lediga arbeten i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?