Länk till startsidan

"Vi utvecklar fastigheterna så att verksamheterna kan fortsätta utan stopp i tekniken"

Det låter kanske som en klyscha, men Björn Näckrup brinner verkligen för sina jobb – både det ordinarie, som elspecialist på Lundafastigheter, och det som deltidsbrandman.

Sedan elva år tillbaka är han deltidsbrandman inom Räddningstjänsten Syd. Till Lunds kommun kom han för ett år sedan, efter att ha jobbat länge för privata arbetsgivare.

– Jag har aldrig haft en bättre arbetsgivare, det är helt galet vad jag trivs bättre här än det jag gjorde innan, konstaterar Björn.

Då handlade det mycket om att lösa utmaningar snabbt, för att kunna fakturera. Nu handlar det oftare om längre projekt, där det också finns tid att lyssna in varandras kompetens och hitta bra lösningar tillsammans – både när vi ska bygga nytt och när fastigheten går in ett förvaltningsskede.

Ett aktuellt exempel är ett belysningsprojekt, där Björn och ett antal kollegor går igenom vilka kommunala byggnader som är lämpligast att byta belysning i till LED.

– Vi gör skillnad! Vi kan spara energi ganska snabbt genom att byta ut gamla anläggningar.

Mervärde inte bara ekonomi

Men det handlar inte bara om att spara pengar, bytet av belysning innebär också andra mervärden. Som att driften blir säkrare eller att verksamheten får bättre ljus, exempelvis i en idrottshall. Då känner Björn att han lyckats:

– Då blir man verkligen glad, att vi skapat den förändringen!

Rollerna som elspecialist och brandman må se olika ut, men Björn känner ofta att han har nytta av sina dubbla kompetenser:

– Det är framför allt det här med att man läser byggnaden. I mitt jobb sitter jag mycket på byggmöten, det är mycket ritningar, det är mycket utrymningsplaner. Man förstår byggnaden på ett annat sätt, att man inte bara se en fyrkantig låda utan även hur konstruktionen ser ut.

– Åker vi någonstans på en brand i byggnad så är det kanske svåröverskådligt. Då är kanske jag den som tänker att det finns utrymningsplaner, den här lilla skylten som kontorsfolket ska titta när de utrymmer, men som vi kan använda som ritning.

Raka rör, både som brandman och elingenjör

Omvänt finns det egenskaper från brandmannayrket som han har nytta av på Lundafastigheter.

– Det är raka besked och beslut. Vi vet vad vi ska göra, det är mycket rutiner. Som brandman måste man kunna ändra inriktning snabbt, att man inte låser sig utan är öppen för att det kan ta en snabb vändning. I båda yrkena åker vi till en fastighet och så har jag en bild av hur det ser ut och vad vi ska göra om situationen ändras. Det kan vara att vi åker ut för att släcka en brand och får veta att det finns människor kvar i byggnaden, då måste vi snabbt växla fokus till att rädda liv.

En stor skillnad mot hans tidigare jobb, på den privata sidan, är att det i kommunen finns ett mer långsiktigt tänk kring fastigheterna:

– Vi gör skillnad för verksamheterna på ett annat sätt. Även om vi har 500 objekt så är det våra, vi tar hand om dem på bästa sätt. Här bryr vi oss om inte bara hur det fungerar när det blir byggt och levereras utan vi är lika intresserade av att det här ska fungera om 20 år för det är egentligen då vi får beviset på att vi fått rätt kvalitet på det vi köpt.

Vad är du mest stolt över i ditt arbete?

– Det är ju det som gör mig stolt. Att vi får funktionaliteten, att vi utvecklar fastigheterna så att verksamheterna kan fortskrida utan att vår teknik tar stopp. Det ska bara flyta på för dem, de ska inte behöva gå och störa sig på att de saknar uttag eller att det är lite mörkt i hörnen.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?