Länk till startsidan

”Det finns en känsla av närhet på Hedda”

Anna Schöldt Olsén är gymnasielärare i svenska. Dessutom talar Anna teckenspråk flytande: Två vitt skilda språk som kompletterar varandra i kommunikationen med eleverna.

Annas engagemang och glädje över att jobba med ungdomar är påfallande. Det handlar inte bara om skolan och utbildningen utan även att det ska gå bra för dem i livet.

– Ungdomar är så roliga, härliga, jobbiga och intressanta. Man vill att de ska lyckas, de ska känna att på Hedda har de någon som tror på dem, kämpar med dem, bråkar med dem och håller ordning på dem. Allting som ingår i en relation, säger Anna.

Anna talar teckenspråk helt obehindrat, det är förstaspråket hemma. Att tala teckenspråk har gett henne en större tilltro till sin förmåga att kommunicera med människor.

– Om jag ska kommunicera med någon som inte kan svenska så känner jag mig rätt så obehindrad i att jag kan göra mig förstådd ändå. Jag har också blivit bättre på att avläsa människors uttryck. Det hjälper mig att läsa av elever om de hänger med på lektionerna eller inte, säger Anna. Man måste vara väldigt uppmärksam.

Jobbar i projektform

Anna beskriver jobbet som lärare det som en vardagsrumskänsla bland kollegor där alla känner alla. Det är lätt att prata med kollegor och att be om hjälp.

– Vi jobbar i projektform och trivs tillsammans och har en bra sammanhållning. Vi sitter i arbetslag vilket underlättar för oss att arbeta kring eleverna. Kommunikationen mellan lärarna är så viktig, säger Anna.

På Hedda Andersson gymnasiet jobbar man i pedagogiska par, och det gäller inte bara lärarna utan även skolledningen och elevhälsoteamet. Lärarna arbetar med en ämneskollega men inte nödvändigtvis från samma arbetslag.

– Vi träffas varje vecka och kan planera ihop. Det ska vara en kollega man kan prata med och lufta sina funderingar om undervisningen. Vi ges även tid till ämnesövergripande arbete, eftersom ledningen är noga med att det ska vara meningsfull för både oss och eleverna, säger Anna.

Illustration av ett frö som växer ut marken.

Lund ger dig plats att växa

I Lunds kommun arbetar närmare 11 000 medarbetare. Här finns allt du behöver för att utvecklas i arbetslivet. Som en inkluderande arbetsmiljö där du har möjlighet att påverka och göra skillnad. På riktigt.

Bli en av oss – sök lediga arbeten i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?