Anna Schöldt Olsén undervisar i svenska på Hedda Anderssongymnasiet. Dessutom talar Anna teckenspråk flytande: Två vitt skilda språk som kompletterar varandra i kommunikationen med eleverna.
Annas engagemang och glädje över att jobba med ungdomar är påfallande. Det handlar inte bara om skolan och utbildningen utan även att det ska gå bra för dem i livet.
– Ungdomar är så roliga, härliga, jobbiga och intressanta. Man vill att de ska lyckas, de ska känna att på Hedda har de någon som tror på dem, kämpar med dem, bråkar med dem och håller ordning på dem. Allting som ingår i en relation, säger Anna.
Anna talar teckenspråk helt obehindrat, det är förstaspråket hemma. Att tala teckenspråk har gett henne en större tilltro till sin förmåga att kommunicera med människor.
– Om jag ska kommunicera med någon som inte kan svenska så känner jag mig rätt så obehindrad i att jag kan göra mig förstådd ändå. Jag har också blivit bättre på att avläsa människors uttryck. Det hjälper mig att läsa av elever om de hänger med på lektionerna eller inte, säger Anna. Man måste vara väldigt uppmärksam.
Det är en prestigelös stämning på Hedda, det är öppet, mysigt och tillåtande. Anna beskriver det som en vardagsrumskänsla bland kollegor där alla känner alla. Det är lätt att prata med kollegor och att be om hjälp.
– Samarbete är navet i Heddas vision. Vi jobbar i projektform och trivs tillsammans och har en bra sammanhållning. Vi sitter i arbetslag vilket underlättar för oss att arbeta kring eleverna. Kommunikationen mellan lärarna är så viktig, säger Anna.
På Hedda jobbar man i pedagogiska par, och det gäller inte bara lärarna utan även skolledningen och elevhälsoteamet. Lärarna arbetar med en ämneskollega men inte nödvändigtvis från samma arbetslag.
– Vi träffas varje vecka och kan planera ihop. Det ska vara en kollega man kan prata med och lufta sina funderingar om undervisningen. Vi ges även tid till ämnesövergripande arbete, eftersom ledningen är noga med att det ska vara meningsfull för både oss och eleverna, säger Anna.
Det finns en känsla av närhet på Hedda, men att också vara en del av det stora maskineri som är Lunds kommun, skapar trygghet och en stabil grund. Att starta en ny skola kräver kompetens, erfarenhet och långsiktig planering. På frågan om hur det ska bli att flytta till de nya lokalerna svarar Anna:
– Äntligen! Jag tänker att det blir en nystart för både elever och personal. Nu ska vi börja gräva ner våra rötter här. Känslan av gemenskap kommer kunna bli ännu starkare. Men vi tar också med oss erfarenheter härifrån. Vi kommer kunna skratta åt trångboddheten i våra nuvarande lokaler, säger Anna.
I Lunds kommun arbetar närmare 11 000 medarbetare. Här finns allt du behöver för att utvecklas i arbetslivet. Som en inkluderande arbetsmiljö där du har möjlighet att påverka och göra skillnad. På riktigt.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?