Anna är chef och författare, som arbetar för att ge människor frihet att leva som de vill. Nu behöver vi fler chefer som kan se och utveckla människor och verksamheter.
Anna Burston är verksamhetschef för barn, unga och familjestöd och håller samman kommunens arbete med att ställa om till ny socialtjänstlag 2025. På fritiden är Anna författare och har gett ut en roman om att följa sitt hjärta. Hon är även engagerad i Föreningen Sveriges socialchefer (FSS) där hon sitter i styrelsen, bloggar, för att tillsammans med föreningen driva viktiga frågor för socialtjänsten på nationell nivå.
Anna Burston är utbildad socionom och har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att arbeta inom socialtjänsten.
Sedan sju år tillbaka är Anna verksamhetschef inom Lunds kommun. Anna började som chef för socialpsykiatrin, men sedan ett år tillbaka delar hon ledarskapet med en kollega för barn, unga och familjestöd, där knappt 200 medarbetare ger stöd åt lundabarn och familjer.
– Jag brinner för både de mellanmänskliga relationerna och de stora samhällsfrågorna – som jag ser det kräver de varandra, förklarar Anna Burston, verksamhetschef. För människan som art är det viktigt både hur vi blir berörda av andra människor och hur vi formar vårt samhälle. Som chef på strategisk nivå rör jag mig mycket i det strategiska men detta måste kopplas ihop med vad som är viktigt för den enskilda människan.
– Som chef eller ledare så vill jag påverka.
– Därför är jag intresserad av ledarskap för att ytterst kunna ge en bra service till den enskilde medborgaren. Jag skriver också för att kunna påverka – så drivkraften är densamma i skrivandet. Mitt skrivande handlar ofta om att beskriva det allmänmänskliga. Att vara en röst för det fria valet att leva det liv som du vill leva. Alla de roller som jag har handlar om någon form av påverkansarbete för att vi tillsammans ska kunna skapa och leva i ett bra samhälle. För mig blir det en helhet.
Anna ansvarar för att hålla ihop förvaltningens arbete med att ställa om till den nya socialtjänstlag som kommer 2025 och som innebär att socialtjänsten i hela landet ska arbeta på ett nytt och mer förebyggande sätt. Arbetet med att ställa om styrs av målbilder och visioner, men det finns ingen tydlig plan för hur genomförandet ska gå till. Anna beskriver att hon i detta arbete får stor möjlighet att använda sin kreativa förmåga.
– Det stora engagemanget i förvaltningen och den breda förankringen bland medarbetarna gör det väldigt roligt att arbeta med omställningen. Lund har kommit långt och är en inspirationskälla för andra kommuner i detta, det känns väldigt roligt. Den nya lagen är ett sätt att hantera våra nya samhällsutmaningar i landet, det är en komplex förändring som ska hantera många olika förväntningar och viljor i en komplex tid. Jag är väldigt stolt över det arbete vi har gjort tillsammans i Lunds kommun, så här långt.
Anna har fler nya manus till böcker på gång men en annan stor del av hennes skrivande att i olika krönikor och bloggar skriva om de utmaningar, möjligheter och spaningar hon möter i arbetet med att ställa om verksamheten inför den nya socialtjänstlagen. Krönikorna får ofta stor spridning och följs av många kollegor runt om i Sverige. I dem delar Anna med sig av sina personliga reflektioner om allt från samverkan, ledarskap och socialtjänstens kärnuppdrag.
– Det är ett sätt för mig själv att förstå det som händer i omställningen, både på samhällsnivå och i det mellanmänskliga. Ofta får jag många kommentarer och tack för att jag delar med mig och sätter ord på komplexa frågor. Det blir ett sätt att dela med sig och förmedla en känsla av gemenskap i det som pågår.
Anna upplever att Lunds kommun som arbetsgivare värdesätter kunskap högt och att värdegrunden inom arbetsmarknads- och socialförvaltningen håller det sociala arbetet högt.
– Om du vill arbeta med de senaste metoderna hos en arbetsgivare där man fokuserar på vad kommunen kan tillföra människorna som bor här, så är Lund ett bra val, menar Anna Burston.
I Lunds kommun arbetar närmare 11 000 medarbetare. Här finns allt du behöver för att utvecklas i arbetslivet. Som en inkluderande arbetsmiljö där du har möjlighet att påverka och göra skillnad. På riktigt.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?