Länk till startsidan

Anders – handledare som använder naturen för återhämtning

Anders Bengtsson har arbetat som handledare inom ett av socialpsykiatrins boenden i Lund de senaste 10 åren. Fritiden tillbringar Anders gärna med att fågelskåda och guida grupper både i den svenska och sydafrikanska naturen.

Anders började sin yrkeskarriär som mentalskötare på St Lars på 80-talet. Sedan arbetade han som naturguide på ett eventföretag under ett antal år innan han började arbeta i Lunds kommun. På boendet Soldatgatan bor personer med en samsjuklighet i form av psykisk ohälsa och beroende. Handledarna som arbetar där ger stöd både till de personer som bor på boendet och de som bor i egna lägenheter i närområdet. Som handledare ger Anders brukarna stöd till återhämtning på det sätt som passar dem bäst. Det handlar mycket om att inspirera och motivera dem att utvecklas mot sina egna mål.

– När man själv har en passion för något, så smittar det av sig. Jag brukar berätta om fågelskådningen för de brukare som är intresserade. Det har gjort att några av dem nu läser egna fågelböcker och börjar se skillnad på kråka, kaja och skata. Det finns även ett par brukare som har fått ett intresse av att samla på arter på krysskort, när de ser fåglarna ute i naturen.

Guidar i Sydafrika

Anders är utbildad naturguide och guidar på fritiden grupper i den sydafrikanska Krugerparken, där de möter alltifrån lejon till flodhästar.

– Det jag har med mig från arbetet är att jag är entusiastisk och har lätt att få med mig människor. Jag har alltid som fokus att det ska kännas meningsfullt att vara med på aktiviteterna – både de jag genomför på arbetet och på fritiden.

Det viktigaste i arbetet är att få människor in i ett sammanhang och bryta den isolering som personer med psykisk ohälsa lätt hamnar i.

– De aktiviteter vi startar på jobbet med fokus på natur, fåglar, odling och svampexkursioner, är viktiga för att de är så inkluderande. Alla kan vara med och bidra utifrån sin förutsättning. Det är viktigt att få tillhöra ett sammanhang, men aktiviteten är också ett sätt att skingra tankarna.

Stolt över sitt jobb

Anders är väldigt stolt över att det arbete som handledarna gör på Soldatgatan för brukarna som får boendestöd, ger människor en chans att komma vidare in i nya sammanhang. Han menar att ledarskapet är avgörande för att ge rätt förutsättningar för både medarbetare och brukare att utvecklas.

– Jag har en väldigt bra chef som alltid är uppmuntrande. Så fort jag kommer med ett förslag på aktiviteter som kan bidra till återhämtningen hos brukarna så är hon lyhörd och ger de förutsättningar som behövs. Till exempel så anpassade hon schemat så att vi kan ta med de brukare som vill till 12-stegsmöten och sinnesromässor. Om idén är bra så får man möjligheten!

Socialpsykiatrin i Lund började arbeta återhämtningsinriktat för fyra-fem år sedan, fullt ut. Alla medarbetare och brukare är involverade i arbetet och det finns även ett utvecklat samarbete med ideella organisationer som Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) och Fontänhuset som erbjuder en mängd aktiviteter för personer med psykisk ohälsa.

– Det är väldigt kul att få vara med på den här resan. Vi delar med oss av de goda exemplen och verksamheten ser helt annorlunda ut nu än när jag började här för tio år sedan. Det är jäkligt bra!

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?