Länk till startsidan

Markanvisning : Stångby Väster ll

Nu har du chansen att vara med och utveckla Stångbys västra delar. Denna markanvisning omfattar fyra kvartersmarker med möjlighet för bebyggelse om en till fyra våningar i varierande utformning. Du har möjlighet att skicka in bidrag för enstaka kvarter eller för alla fyra.

Stångbys planerade utbyggnad, sett från öster
Stångby från ovan.

Stångby väster II ligger precis som det låter i Stångbys västra område. Här finns kvarteren Höräfsan, Snoan, Högaffeln och Skäran som ingår i denna markanvisning. Samtliga kvarter ligger med direkt anslutning till grönområden och parkmiljö.

Stångby tros växa med cirka 3 000 bostäder inom de närmaste 20 åren. Idag dominerar småhusbebyggelsen, men nu önskar vi komplettera utbudet med flerfamiljshus, varierade upplåtelseformer, vardagsnära service med mera - för att man oavsett skede i livet ska kunna bosätta sig här.

Trädgårdsstadens och småstadens stadsrum står som förebild när Stångby växer. Omsorgsfull gestaltning av gaturum där material, färger, vegetation, belysning och andra element får ta plats ger stadsrummen önskvärd karaktär och tillsammans med välarbetade kvarter kan visionen om Stångby som trädgårdsstad förverkligas.

Deltagande och intresseanmälan

Inlämning och utvärdering sker i två delsteg. Del I utgör en allmän intresseanmälan. När aktörer lämnat in intresseanmälan väljer sedan kommunen ut maximalt sex aktörer som får möjlighet att komplettera sitt anbud med enklare skisser i Del II.

Intresseanmälan för del I är stängd. Det var ett stort intresse för markanvisningen och totalt inkom det 23 intresseanmälningar. Kvaliteten var hög och konkurrensen hård. Bedömningen är en sammanvägning av projektidé, klimatambitioner, genomförande och inlämnade referenser. Efter noga överväganden har juryn nu beslutat att följande aktörer bjuds in till del II:

  • Kudu Projekt AB med Fojab
  • Sundprojekt Bostads AB med Liljewall Arkitekter
  • NRE Sweden AB med Fritzell & Pantzar Arkitektur
  • Coforma PD AB med Kaminsky Arkitektur
  • HSB Produktion i Skåne AB med Kjellander Sjöberg
  • ETC Byggentreprenad AB med Belleville Arkitektkontor

Prospekt och underlag

Kontakta oss för att ta del av prospektet och detaljplanen i sin helhet.

E-post: fredrik.pettersson@lund.se

Relevanta dokument och sidor:

Parkeringsnorm för Lunds kommun

Plan för klimatneutralt byggande och anläggning

Viktiga datum

13 maj

Intresseanmälan öppnar.

7 juni

Sista dag för inlämning av intresseanmälan (del ett).

Juni

Jury klar med sin bedömning för del ett (intresseanmälan).

September

Anbudsinlämning för del två.

November (preliminärt)

Jury klar med sin bedömning för del två och beslut om markanvisning för vinnarförslagen och resultatet offentliggörs.

Frågor och svar

Frågor och svar är uppdaterade 29 maj 2024.

En intresseanmälan ska lämnas in. Det viktiga är att i denna tydligt framgår vilka områden som är av intresse, antingen enskilt eller i kombination.

Bedömningen sker inte annorlunda. Det viktiga är att det är en arkitekt vars kompetens kan bedömas. Referensobjekt behöver då påvisa att namngiven arkitekt aktivt arbetat med projektet.

Planavgiften beräknas med en särskild formel och avgiftens storlek varierar beroende på byggrätten som utnyttjas. Uppskattningsvis har en byggrätt om 3500 kvm har en avgift på cirka 212 000 kronor. För en större byggrätt om cirka 8000 kvm, är motsvarande avgift cirka 322 000 kronor.

I e-tjänsten behöver det bifogas som en fil. Det är alltså inte en webbsida som avses. Referensprojektet ska tillhöra den egna arkitekten (anbudslämnare eller samarbetspartner).

Radhus även med upplåtelseformen bostadsrätt betraktas enligt angivna referensvärden som radhus. Bostadsrätt i prospektet avser flerbostadshus. I det fall boendeformer kombineras så behöver även en framtida värdering ta hänsyn till denna kombination, där småhus utgår ifrån principen om kr/enhet och flerbostadshus enligt kr/kvm BTA.

Med blanksteg. E-tjänsten kommer att generera ett felmeddelande om antalet tecken överskrids.

Uppdaterad:

Dela sidan: