Länk till startsidan

Tekniska nämnden – aktuella beslut juni 2024

På tekniska nämndens sista möte inför sommaren hanterades bland annat två ärenden kopplade till lekplatser, nya hastighetsgränser i Revinge och klartecken för ett byggprojekt som gör det enklare att gå och cykla i stadskärnan.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben. Observera att det kan dröja upp till två veckor efter mötet innan protokollet publiceras.

Här hittar du alla handlingar

Lundaförslag: temalekplats i Genarp

En temalekplats i Genarp kan byggas tidigast 2029. Arbetet med lekplatser som ska byggas, renoveras eller läggas ner kräver flera års framförhållning kopplat till kommunens budgetprocess. I nämndens handlingsplan för lek-och aktivitetsytor finns en turordning för var och när det kan byggas nya lekplatser i olika delar utifrån kommunens ekonomiska planering. I förvaltningens förslag till en aktualiserad handlingsplan för lek- och aktivitetsytor 2024–2025 med utblick mot 2029 föreslås att en temalekplats i Genarp kan byggas tidigast 2029. Då kan det också utredas om den ska placeras i Fjärilsparken, som föreslås i Lundaförslaget, eller på annan plats. I år renoveras områdeslekplatsen Vändskivan i centrala Genarp. Dessutom kommer det att byggas en aktivitetsyta nära gymmet vid Ekevallen efter önskemål i årets medborgarbudget.

Igångsättningsbeslut för nordsydliga cykelstråket genom stadskärnan

Nämnden gav klartecken för att bygga ytterligare en etapp av det nordsydliga cykelstråket genom stadskärnan. Den första etappen av cykelstråket mellan Allhelgonakyrkan i norr och Mejeriet i söder började byggas 2016. Kommande etapp gäller sträckan mellan korsningen Kyrkogatan/Klostergatan och korsningen Stora Södergatan/Botulfsgatan. Projektet ingår i ett större sammanhang som även omfattar kommande utveckling av Stortorget och Botulfsplatsen.

Ombyggnaden påverkar hela gaturummet, från fasad till fasad, och syftar till att skapa en bättre miljö för både fotgängare och cyklister. Det blir ett säkrare och bekvämare underlag för cyklister samtidigt som gångbanorna görs om för att det ska bli trevligare att flanera och vistas i stadskärnan. Bygget startar i slutet av sommaren och delas upp fyra etapper för att störa så lite som möjligt. Kostnaden beräknas till 20 miljoner kronor. Information om hur framkomlighet och trafik påverkas publiceras på lund.se närmare byggstart. Boende och berörda verksamheter informeras separat.

Läs mer här:

Början på slutet för nordsydliga cykelstråket

Nya hastighetsgränser i Revinge

Kommunen arbetar successivt med att sänka hastighetsgränserna på de kommunala vägarna för att öka trafiksäkerheten. Hastighetsgränserna 30, 40 och km/h införs etappvis i olika delar av kommunen. Hösten 2023 fick boende i Revinge, även kallad Revingeby, möjlighet att tycka till om förslaget och nämnden beslutar nu att införa nya hastighetsgränser tillsammans med några andra åtgärder:

  • Förslaget om hastighetsgränser genomförs med en ändring: 30-sträckan på Byvägen förlängs, mellan en punkt 350 meter norr om Revingevägen och Krankesjövägen.
  • Fartdämpande åtgärder för säkrare skolväg anläggs på Byvägen och Krankesjövägen vid skolans tomt samt på Kyrkvägen.
  • Väjningsplikt införs i tre korsningar i huvudgatunätet:
  • trafik på Hedvägen som svänger in på Byvägen
  • trafik på Krankesjövägen som svänger in på Hedvägen
  • trafik Byvägen som svänger in på Krankesjövägen.

Handlingsplan för lek- och aktivitetsytor 2024-2025 med utblick mot 2029

För två år sedan antog tekniska nämnden Riktlinjer och handlingsplan för lek- och aktivitetsytor 2022 - 2025 - med utblick mot 2028. Riktlinjerna som fortfarande gäller handlar om hur kommunen arbetar med lekplatser på allmän mark. Här beskrivs bland annat olika typer av lekplatser, styrande lagar, miljökrav, finansiering och underhåll. Handlingsplanen beskriver föreslagen turordning för när och var lek-och aktivitetsytor kan byggas i olika delar av kommunen. Den uppdaterade planen gäller 2024-2025 med utblick mot 2029, vilket betyder att den innehåller förslag utan beslutad budget.

Två förändringar i den föreslagna handlingsplanen beslutades: lekplatsen Löwengrenska trädgården tidigareläggs till 2026 och lekplatsen Folkparken Papegojelyckan flyttas från 2026 till 2028.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: