Länk till startsidan

Byggnadsnämnden – aktuella beslut i juni 2024

Under torsdagen antog byggnadsnämnden bland en detaljplan med 230 nya bostäder i Brunnshög och gav besked att planeringen kan starta för radhus på Östra Torn. Nämnden fattade också beslut om att torget och grönytan vid Dalbys gamla tingsrätt ska heta Tingstorget och Tingsparken.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Nya bostäder i östra Lund

Det kan bli nya radhus och lite högre flerfamiljshus precis öster om E22:an, på Östra Torn. Det är Medicon Village, som äger den största delen av marken, som har fått positivt planbesked från byggnadsnämnden. Det innebär att stadsbyggnadskontoret ska ta fram ett förslag till ny detaljplan för platsen.

För att området ska blir bra och hänga ihop med området runt om blev beslutet att man ska ta med ytterligare lite mark som kommun äger i planarbetet. Ett planförslag kommer preliminärt att vara klart för samråd under våren 2025, då kan närboende, lundabor och andra berörda lämna synpunkter på förslaget.

Klartecken för nya kvarter i Brunnshög

Byggnadsnämnden antog en detaljplan för två kvarter i korsningen Odarslövsvägen-Patentgatan i Brunnshög. Den nya planen innebär att det kan byggas 230 bostäder i flerfamiljshus och radhus och även en del kontor. I den östra delen av området blir det en mindre park som är en del av ett längre grönstråk med dagvatten- och skyfallshantering. I norr planeras för en cykelväg som kopplar ihop centrala Brunnshög med Norra Fäladen. Planförslaget bygger vidare på den struktur, karaktär och skala som finns i Brunnshög idag.

Samråd för program för Science Village i norra Lund

Ett förslag till program till detaljplaner bedömdes av byggnadsnämnden vara redo för samråd. Programmet som gäller för Science Village i nordöstra Lund är en form av uppdatering av ett tidigare styrdokument från 2013. Det har tagits fram då förutsättningarna delvis har ändrat för området.

Nytt i förslaget är att man nu värderar behovet av att bygga ut Max IV större än ett grönområde och även än en trafikplats. Det nya programmet föreslår även en högre exploatering och högre byggnader, det vill säga högre täthet, än vad det tidigare programmet hade.

Samrådet startar i augusti och då har Lundabor och andra berörda möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

Tingstorget och Tingsparken ligger i Dalby

Byggnadsnämnden beslutade att namnsätta torget och grönytan vid Dalbys gamla tingsrätt. Namnförslagen kom in till stadsbyggnadskontoret via e-post. Förvaltningen och byggnadsnämnden bedömer att förslagen stämmer överens med platsen och dess tidigare verksamhet. Namnen följer också god ortnamnssed, uppfyller kulturmiljölagens regler och kommunens riktlinjer för namnsättning.

Nytt gatunamn och adresser ska hjälpa breven att hitta rätt

Det är allt fler som bor i området mellan Lund och Stångby som har adresser på Tornhillsvägen. För att underlätta posthanteringen namnsätts en korsande gata så att bostäderna får nya adresser. Området har präglats av trädgårdsmästeriverksamhet sedan länge och därför passar Trädgårdsmästarevägen bra.

Två detaljplaner i centrala Lund ger bättre och mer flexibla förutsättningar

Ändringarna av detaljplanerna för fastigheterna Carl Holmberg 2 och 3 skapar förutsättningar för att utveckla sin verksamheterna vid Bytaregatan. Planerna innebär bland annat att fastighetsägarna kan bygga på befintliga gårdsbyggnader och att lokalytorna på så sätt kan utökas med cirka 25 kvadratmeter per fastighet.

Detaljplanerna styr så att befintliga kulturvärden bevaras och så att påbyggnaderna inte kommer att synas från gatan.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: