Länk till startsidan

Miljönämnden – aktuella beslut april 2024

På miljönämndens sammanträde den 11 april togs bland annat en rapport om tillsyn av gymverksamheter upp.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Kontroller av 26 gym i Lund

Under 2022 och 2023 har miljöförvaltningen i Lunds kommun gjort tillsyn på gymverksamheter. Gym är inte anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöbalken. Kommunen ska dock enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ägna särskild hänsyn åt bland annat idrottsanläggningar.

Vid tillsynen kontrollerades lokaler så som gymyta, städförråd, omklädningsrum, gruppträningslokaler och toaletter. Även verksamheternas kunskap och rutiner kring städning, ventilation, ljudnivåer, kemikaliehantering samt hantering av farligt avfall kontrollerades.

De två vanligaste avvikelserna:

  • Rutin för hantering av farligt avfall som var bristfällig på 81 procent av anläggningarna.
  • Rutin för att arbeta förebyggande mot förekomst av legionella i vattensystemen som var bristfällig på 72 procent av anläggningarna.

Det förekom även andra typer avvikelser, bland annat gällande kemikaliehantering, rutiner för att kontrollera ljudnivåer och rutiner för att beakta ventilationskapacitet i utrymmen. Tillsynen visade generellt på få brister gällande städning. På samtliga anläggningar fanns möjlighet till handtvätt. Efter att tillsynsprojektet har avslutats har nästan alla noterade avvikelser åtgärdats. Bara enstaka avvikelser är kvar där åtgärder pågår.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: