Länk till startsidan

Byggnadsnämnden – aktuella beslut i mars 2024

Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden bland annat att gå vidare med planerna på två större bostadshus på Klostergården och nio nya bostadskvarter på Västerbro.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

90 nya lägenheter på Klostergården

Klostergården kan få nästan 90 nya lägenheter, nära till centrum, tågstation och grönområdet Klostergårdsfältet. Det är på en yta som idag används för parkering och ett äldre enplanshus som det finns planer på två högre tegelhus med ett underjordiskt garage och en butikslokal. Byggnadsnämnden beslutade att det är dags för samråd med möjlighet för berörda att bidra med synpunkter.

Samrådet startar i april.

Detaljplanen för mitten av Västerbro ska ut på granskning

Detaljplanen som möjliggör utveckling av de centrala delarna av Västerbro ska ut på granskning. Planförslaget innebär en omvandling från verksamhetsområde till nio nya bostadskvarter med cirka 900 bostäder och en ny park. I området kommer det även kunna öppna butiker, caféer och liknande centrumverksamhet. De nya husen kommer vara två till åtta våningar. Planen innebär även en ny förskola. Söder om området planeras Västra Esplanaden, som blir en viktig gata i Västerbro med kollektivtrafik och hållplatser. Mellanbostadskvarteren planeras mindre gator främst anpassade för de som går och cyklar.

Granskningstiden börjar 18 mars.

Byggsanktionsavgift och justering av redan monterade solceller

Uppstickande solceller har monterats utan bygglov på ett radhus från 50-talet med platt tak. Byggnadsnämnden beslutade att ansvarig byggherre (tidigare ägare av radhuset) ska betala byggsanktionsavgift eftersom de monterat solcellerna utan bygglov och startbesked.

Byggnadsnämnden valde också att bevilja en bygglovsansökan i efterhand från tidigare ägare, som innebär att solcellerna monteras på ett mindre synligt sätt. Ansvaret och kostnaden för att justering av solcellerna genomförs hamnar på de nya ägarna av radhuset. De har haft möjlighet att yttra sig i bygglovsprocessen utan att komma in med synpunkter.

En ännu bättre stadskärna

Byggnadsnämnden fick information om strategin för utveckling av Lunds stadskäma. Strategin handlar om hur Lunds kommun tillsammans med fastighetsägare och verksamheterna i stadskärnan ska skapa en än mer hållbar, levande och attraktiv stadskärna. Dokumentet innehåller både förslag på hur stadskärnan kan utvecklas med nya byggnader, platser och stråk och nya arbetssätt. Under våren kommer strategin att behandlas av både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Lundaförslag – byt namn på Västerbro

Ärendet utgick och kommer att behandlas på nämnden i maj.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: