Länk till startsidan

Miljönämnden – aktuella beslut mars 2024

På miljönämndens sammanträde den 7 mars togs bland annat årsanalysen upp samt hur livsmedelskontrollen har fungerat under 2023.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Det här hände under 2023 - årsanalys

Nämndens årsanalys sammanfattar årets viktigaste händelser. Några exempel:

  • Miljönämnden har genomfört luftkvalitetsmätningar vid ett tiotal förskole- och skolgårdar i samarbete med Lunds universitet.
  • Nämndens arbete har i allt större utsträckning styrts av den nationella tillsynsstrategin och kraven på tillsyn, uppföljning och återrapportering kräver alltmer resurser.
  • Nya lokala miljö-och hälsoskyddsföreskrifter har tagits fram och beslutats av kommunfullmäktige.
  • Förvaltningen har i samband med projektet Morgondagens arbetsplats, bytt lokaler och har nu sin hemvist på B22 tillsammans med tekniska förvaltningen och stadsbyggnadskontoret.
  • Ny taxa infördes 1 januari 2023
  • Kemikalieplanen, LundaKem, har uppdaterats och antagits av kommunfullmäktige.
  • Miljöförvaltningen har inventerat kommunens konstgräsplaner.

Miljönämnden resultat för 2023 landar på - 1,6 miljoner kronor. Intäkterna för nämndens tillsynsarbete har ökat med cirka 25 procent jämfört med föregående år, mycket med anledning av den nya taxan. I liknande omfattning har även nämndens kostnader ökat, vilket till största del beror på att flera nödvändiga rekryteringar genomförts. Högre kostnader för den nytillträdda politiska verksamheten, Morgondagens arbetsplats och flyttkostnader har också varit bidragande orsaker till nämndens negativa resultat.

Så fungerade livsmedelskontrollen 2023

Under 2023 har 98,5 procent av alla livsmedelsobjekt i kommunen kontrollerats.
Inom livsmedelskontrollen har det skett flera stora förändringar, till exempel:

  • En kartläggning av företag som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial har gjorts under 2023. Det innebär ett helt nytt kontrollområde med nya kontrollobjekt.
  • En ny modell för riskklassning började gälla 1 januari 2024. Det har inneburit att livsmedelskontrollen har riskklassat alla anläggningar på nytt.
  • Nya dricksvattenföreskrifter började tillämpas 2023 och har inneburit betydande ändringar gällande dricksvattenkontrollen.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: