Länk till startsidan

Kultur- och fritidsnämnden – aktuella beslut i februari 2024

Torsdagen den 15 februari beslutade kultur- och fritidsnämnden bland annat om årsanalysen för 2023, en skrivelse om Smörlyckan och ett antal yttranden i olika ärenden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på vår webbplats. Observera att det kan dröja upp till 2 veckor efter mötet innan protokollet publiceras.

Här hittar du alla handlingar

Årsanalys 2023

Årsanalysen för 2023 ger en överblick av kultur- och fritidsnämndens arbete. Under året har det varit en nystart med införandet av nytt bokning- och bidragssystem och kommunfullmäktiges antagande av de fyra nya programmen (bibliotek, kultur, idrott och ungdom). Deltagarrekord noterades för evenemang som Lov i Lund och Lundaspelen. Fokus har legat på trygghet och säkerhet, med biblioteken som informationspunkter i beredskapsarbetet. Verksamheterna har också haft framgångar inom utvecklingsmålen och delaktighetsarbete.

Ekonomiskt sett har nämnden ett negativt resultat på 13,7 miljoner kronor, huvudsakligen på grund av strukturella obalanser och kostnadsökningar inom badverksamheten. Investeringsbudgeten överskreds med 3,9 miljoner kronor.

Personalförhållandena är relativt stabila med en viss ökning av tillsvidareanställningar. Sjukfrånvaron har minskat, främst på grund av minskad påverkan från pandemin och aktivt rehabiliteringsarbete. Totalt sett var sjukfrånvaron 3,9%, lägre än kommunens genomsnitt på 6,6%.

Hållbarhetsmålen är svåra att bedöma, men nämnden är ledande inom kunskap om hållbarhet och samverkan med civilsamhället, med utmaningar som miljöfarliga plastpartiklar från konstgräsplaner och ungas psykiska hälsa i hela kommunen.

Val till kommunala råd

Kommunstyrelsen beslutade i januari 2024 om nya former och föreskrifter för de kommunala samverkansråden. De kommunala samverkansråden är rådgivande organ som syftar till dialog och informationsutbyte mellan kommunen och berörda organisationer inom respektive områden.

Kultur- och fritidsnämnden valde under mötet två representanter vardera till Lunds kommunala pensionärsråd och Lunds kommunala råd för integration och inkludering. Det är de kommunala råd som kultur- och fritidsnämnden har representanter i numera.

Övrigt

Utöver detta beslutade nämnden att yttra sig över en detaljplan för Hunnerup 30 med flera, en motion om att anlägga en ”walk of fame” i Lund och en remiss om ändringar för serveringstillstånd. Dessa olika ärenden skickas nu vidare till andra instanser inom kommunen för fortsatt process.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: