Länk till startsidan

Byggnadsnämnden – aktuella beslut i februari 2024

Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden bland annat om detaljplanen för en skola på Norra Fäladen och om start för planerna på nya bostäder i västra Lund och i Stångby.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Detaljplanen klar för Norra Fäladens skola

En viktig pusselbit för att utveckla Norra Fäladen föll på plats när byggnadsnämnden antog detaljplanen för Fäladslyktan. Planen gör det möjligt med en större, samlande byggnad i stället för de utspridda undervisningslokalerna som finns idag. Den så kallade friytan, barnens skolgård, kan då blir större och grönare än idag. Utöver skola görs det även plats för en ny idrottshall, bibliotek, kulturskola och mötesplats för seniorer.

Nya bostäder i västra Lund

Vid Måsvägen i västra Lund kan det bli nya flerbostadshus och radhus. Tanken från fastighetsägarens sida är bygga radhus ut mot Måsvägen och lite högre hus, 3­‑6 våningar, inne i kvarteret. De högre husen får då utsikt mot grönområdet norr om fastigheten. I området har tidigare Blekingska nationen funnits, de husen kommer att rivas.

I arbetet med att ta fram ett förslag till ny detaljplan som nu ska starta kommer stadsbyggnadskontoret utreda bland hur man ska kunna parkera och hur det blir tillräckligt mycket grönska i området. I samrådet blir det möjlighet att lämna synpunkter på den föreslagna bebyggelsen, samråd blir preliminärt under slutet av 2024

Fler radhus och småhus i Stångby

Stadsbyggnadskontoret har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till ny detaljplan i Stångby. Planen kommer att innehålla radhus och friliggande småhus vid Vensvilles gård. Även gårdens lada kommer kunna göras om till bostäder. Planförslaget möjliggör cirka 50 nya bostäder vid korsningen Vallkärravägen och Drabantvägen. Området saknar gång- och cykelvägar vilket kommer att utredas under planarbetet.

Byggsanktionsavgifter för eldstad

Byggnadsnämnden beslutade om sanktionsavgift i tre olika ärende. Alla tre hushåll har installerat en eldstad utan att först anmäla till stadsbyggnadskontoret och få startbesked.

En installation eller byte av eldstad kräver en anmälan till stadsbyggnadskontoret för att få startbesked. Efter det behöver en sotare kontrollera installationen och godkänna den för att stadsbyggnadskontoret ska kunna ge slutbesked. Efter det får man börja elda.

Årsanalys med minusresultat godkändes

Byggnadsnämnden beslutade att godkänna årsanalysen för 2023. Det ekonomiska resultatet landade på minus 3,2 miljoner kronor. Något som haft stor negativ påverkan på förvaltningens resultat och intäkter är lågkonjunkturen. Antalet byggstarter har också varit mycket lågt.

Under 2023 har arbete med bland annat utvecklingsplan för stadskärnan pågått. Ett samrådsförslag till ny översiktsplan med en fördjupad planering för Genarp har tagits fram och godkänts av byggnadsnämnden. En förstudie för en helhetsbild av kommunens planerade utveckling i 3D-GIS har slutförts och genomförandet har inletts. Stadsbyggnadskontoret har fortsatt arbetat med effektiviseringar. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat från 56 till 70,5.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: