Länk till startsidan

Renhållningsstyrelsen – aktuella beslut februari 2024

På renhållningsstyrelsens sammanträde den 13 februari togs bland årsanalysen upp för 2023 och ett ärende om fordonsinvesteringar.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Så var 2023 på renhållningsverket - årsanalys

Renhållningsstyrelsen har under 2023 haft sex nämndsspecifika utvecklingsmål som stödjer kommunfullmäktiges mål:

  • Tillsammans med lundaborna skapar vi bättre resurshushållning
  • Kommunens avfallshantering ska ha så låg miljöpåverkan som möjligt
  • Lunds renhållningsverk är en attraktiv arbetsplats med hög kompetens
  • En budget i balans
  • Verksamheten ska vara kostnadseffektiv och ha hög kvalitet
  • Genom samverkan med andra utveckla nya hållbara lösningar.

Bättre resurshushållning

Det kommunala avfallet fortsätter att minska. Det gäller även mängden återvinningsbart avfall som hamnar i restavfallet, vilket är glädjande. Vi klarar dock inte målen som gäller insamlade mängder restavfall och matavfall, trots en kampanj för att få fler att sortera ut sitt matavfall.

Så låg miljöpåverkan som möjligt

Under 2023 har Lunds renhållningsverk arbetat med att ställa om de sista bensindrivna maskinerna till eldrift så att vi nu har en 100 procent fossilfri maskinpark. Sedan tidigare har vi en 100 procent fossilfri fordonspark.

Under 2023 har vår solcellsanläggning producerat hela 400 MWh, det är den högsta produktionen sedan start. Vi har minskat vår energiförbrukning med 20 procent, vilket gör att vi nästan klarar vårt mål på 85 procent självförsörjningsgrad.

En attraktiv arbetsplats med hög kompetens

Under 2023 har Lunds renhållningsverk arbetat aktivt med åtgärder för att förbättra internkommunikation, material till arbetsplatsträffarna och introduktionsmaterial för nyanställda. Trots detta ser vi ingen förbättring i sjukfrånvaro eller förbättrat resultat på medarbetarenkäten. Det gör att vi under 2024 måste arbeta ännu hårdare för att nå detta mål.

Budget i balans

När det gäller detta utvecklingsmål har vi klarat resultatmålet och fått struktur i avtalshanteringen.

Kostnadseffektiv verksamhet med hög kvalitet

Den största effektiviseringen som är gjord under året är avvecklingen av Dalby-anläggningen. Kunderna i Lund är fortsatt väldigt nöjda med vår service.

Hållbara lösningar utvecklas genom samverkan

Under året har vi startat upp samarbeten med FixaTill och Sustainalink och genomgång över befintliga nätverk har gjorts.

Viktiga förändringar och händelser 2023

  • 2023 har varit första året med en ny konstruktion av taxa och serviceavgifter som också inneburit nya förutsättningar för att bättre kunna följa verksamhetens ekonomi.
  • Ett stort fokus under året har varit förberedelserna för övertagandet av ansvaret för fastighetsnära insamling av förpackningar.
  • Sopsugsanläggningen på Brunnshög invigdes.

Så kommer vi investera i nya fordon

På senaste styrelsesammanträdet godkände styrelsen inköp av renhållningsfordon till en summa av 25 050 000 kronor för 2025.

Under 2025 behöver renhållningsverket investera i sex fordon.

  • 2 tvåfacksbilar
  • 1 fyrfacksbil
  • 1 slamsugare
  • 1 frontlastare
  • 1 stor sopmaskin.

För att kunna göra det behöver upphandlingarna startas upp omgående för att vara säkerställa att fordonen levereras under 2025.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: