Länk till startsidan

Kommunfullmäktige – aktuella beslut 30 januari

Lunds kommun ska köpa in ett stort stycke jordbruksmark norr om Stångby, beslutade kommunfullmäktige vid sitt sammanträde den 30 januari. Marken blir en investering för framtiden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Jordbruksmark i Stångby kan bli utvecklat slättlandskap

Lunds kommun köper fastigheterna Stångby 11:6 samt del av Stångby 20:1, 1:1, och 14:7. Kommunen betalar 75 miljoner kronor för marken, enligt det avtal kommunfullmäktige har godkänt. Ytan på 117 hektar bedöms vara en värdefull en investering för framtiden. Exakt vad den ska användas till är inte klart, men i underlaget till beslutet beskrivs att förvärvet möjliggör önskad utveckling av slättlandskapet, vilket det finns behov av enligt kommunens grönprogram och friluftsstrategi. Lunds geografiska läge mitt i jordbrukslandskapet gör att det finns liten tillgång till allemansrättslig mark i utkanten av staden. Genom att skapa stråk på landsbygden som kopplar samman olika värdekärnor kan en sammanhängande struktur skapas som ger funktionella ekosystem, spridningsvägar och rekreationsmöjligheter. Att stärka den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet är viktigt för att ge förutsättningar för produktionen av ekosystemtjänster, såsom pollinering och skadereglering. Detta kommer också jordbruket till gagn.

Ytterligare ett användningsområde för marken är att i framtiden använda den för eventuella kommande markbyten. En mindre del av marken skulle också kunna bebyggas efter år 2040, enligt kommunens översiktsplan från 2018.

Fastigheterna har varit ute till försäljning på öppna marknaden. De är i dag taxerade som bebyggd lantbruksenhet, och planering pågår för att stycka av bebyggelse och vindkraftverk från fastigheterna. I dag bedrivs jordbruk på marken. När köpet nu är beslutat vill kommunen teckna avtal med lämplig arrendator som kan fortsätta att bruka jorden, till att börja med under brukningsåret 2024. När samtliga villkor är uppfyllda och ekonomiskt tillträde har skett kan arrendeavtalet förlängas efter det första året.

Vill du se mötet i efterhand?

Webbsändningarna från kommunfullmäktiges möten ligger kvar även efteråt. Några dagar efter mötet finns även en version med undertexter.

Här är webbsändningen

Kommunfullmäktige sammanträder nästa gång den 29 februari 2024.

Uppdaterad:

Dela sidan: