Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden bland annat om att det kan bli nya bostäder på Tuna och det är dags för samråd för ett nytt område i Brunnshög.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
En ny detaljplan ska ut på samråd. Detaljplanen är första etappen av den planerade utvecklingen av området Råängen. Planområdet ligger söder om forskningsanläggningarna, MAX IV och ESS, och är granne med Kunskapsparken. I området blandas både flerfamiljshus, radhus och stadsvillor i samma kvarter. De flesta hus kommer att vara två till sex våningar med några undantag. Mitt i området föreslås ett högre bostadshus på 15 våningar och några hus, kallade Parkhusen, som placeras närmast Kunskapsparken kommer att kunna vara fyra till åtta våningar. Utöver bostäder och mindre butiker och kafé innehåller planen bland annat ett mobilitetshus, några mindre platser och torg samt den redan byggda stadsträdgården Hage.
Byggnadsnämnden beslutade att en ny detaljplan ska tas fram för en plats precis öster om Tunaskolan. Det finns redan två flerbostadshus i kvarteret, tanken från fastighetsägarens sida är att bygga till en våning på ett av husen och komplettera med bland annat radhus. Stadsbyggnadskontoret kommer i sitt arbete med ett planförslag utreda bland annat om det är möjligt att bygga så pass mycket på platsen, hur man ser till att regnvatten tas om hand och hur man kan bygga för att bostäderna inte ska störas av ljudet från E22:an.
Under 2025 kan det vara dags för samråd, då har berörda en möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget.
Under 2024 har byggnadsnämnden och stadsbyggnadskontoret 92 miljoner i sin budget. Verksamheten är till ungefär 55 procent finansierad med taxor och avgifter, till exempel bygglovsavgifter. Resten av intäkterna kommer från skatter.
Byggnadsnämndens verksamhet är känslig för förändringar i konjunkturen. Under 2024 är det extra viktigt att få byggaktörer att satsa i Lunds kommun, för att hålla branschen i gång samtidigt som kommunen skapar en beredskap för vändning i konjunkturen. Ett internt utvecklingsarbete är fortsatt förbättrad projektplanering och uppföljning med syftet att säkerställa rätt resurser, underlätta prioritering och minska risken för alltför hög arbetsbelastning. Ett exempel på detta är att ledtider i planprocessen ses över för att korta tiden ytterligare och öka effektiviteten.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: