En jättelik mötesplats för unga i centrala Lund, 38 åtgärder som ska förverkliga näringslivsprogrammet samt en plan för de närmaste årens nybyggen och renoveringar. Det är några av frågorna som kommunstyrelsen fattade beslut om den 17 januari.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben:
En mötesplats för unga ska öppnas i korsningen Lilla Tvärgatan/Bankgatan i centrala Lund. Kommunstyrelsen har godkänt inhyrningen av lokalen som är 1 130 kvadratmeter stor fördelade på två våningar. Lokalen har tidigare använts som kontor för Lunds kommunala fastighetsbolag, LKF.
Kultur- och fritidsnämnden ska hyra lokalen för sina verksamheter, och lämnar i samband med inflytt andra lokaler som i dag används för ungdomsverksamheter. Nämnden önskade en lokal som ligger centralt i Lunds tätort, med närhet till kollektivtrafik och som var både tillräckligt stor för flera verksamheter och uppdelad i större och mindre rum. Dessa önskemål växte fram i samband med dialogforum kopplat till framtagandet av nytt ungdomsprogram. Unga som deltog önskade en central mötesplats där fokus ska vara att få prova på nya aktiviteter och komma i kontakt med andra unga som vill organisera sig och genomföra projekt tillsammans. En kreativ plats där de unga själva kunde få bestämma innehållet efterfrågades.
Hyreskontraktet sträcker sig över fem år. Årshyran blir från och med år 2025 drygt 2,8 miljoner kronor, vilket motsvarar en månadshyra på 234 000 kronor. Hyran för 2024 sätts ned till 2 miljoner kronor. Hela hyreskostnaden beräknas täckas upp genom att andra hyreskontrakt sägs upp samt verksamhetsförändringar.
2022 fastställdes Lunds kommuns näringslivsprogram för åren 2022-2030. I det remissarbete som genomfördes efterfrågade många aktörer inom näringslivet konkreta åtgärder och en tydlighet vad gäller ansvar och roller i det fortsatta implementeringsarbetet. Dessutom lyftes behovet av fördjupad dialog över förvaltningsgränserna i kommunen och även mellan kommunen och företagen.
Nu har kommunstyrelsen antagit Handlingsplan för Lunds kommuns näringslivsprogram. Handlingsplanen gäller för åren 2024-2025 och innehåller sammanlagt 34 konkreta åtgärder fördelade på näringslivsprogrammets sju prioriterade områden:
Handlingsplanen beskriver implementeringen av näringslivsprogrammets målsättningar och delmål, samt uppföljning av dessa. Genom handlingsplanen kan kommunen samarbeta med externa parter för att skapa goda förutsättningar för ett hållbart näringsliv, det vill säga en miljö där företag kan växa och utvecklas på ett hållbart sätt inom kommunen.
Lunds kommuns behov av lokaler ändras hela tiden, beroende på antalet barn i förskole- och skolålder, antalet äldre i behov av särskilt boende, flyttmönster, politiska ambitioner och en rad andra faktorer. För att se till att tillgången på olika slags lokaler motsvarar efterfrågan arbetar kommunen löpande med en strategisk lokalförsörjningsplan som sträcker sig tio år framåt. Varje år uppdateras planen efter förutsättningar och behov, och nu har kommunstyrelsen godkänt en uppdaterad strategisk lokalförsörjningsplan för 2024-2033.
Förändringar jämfört med tidigare upplaga av planen har gjorts utifrån underlag från de olika nämnderna under 2022 och 2023, men också ekonomi- och verksamhetsplan för 2024-2026 som kommunfullmäktige beslutade om i december förra året. Runt 60 förändringar finns med i den nu beslutade lokalförsörjningsplanen jämfört med den senaste. Många av förändringarna handlar om att planerade investeringar tidigare- eller senareläggs, utgått eller tillkommit. Andra handlar om att kostnaderna för inplanerade investeringar har beräknats om. Bland exemplen på de senaste förändringarna finns senareläggning av sju förskolor, tidigareläggning av en grundskola (Brunnshögsskolan) och senareläggning av sex grundskolor, senareläggning av fem idrottsanläggningar och ett skolbibliotek, tidigareläggning av två särskilda boenden och ett gruppboende samt senareläggning av servicelägenheter och ett gruppboende.
Kommunstyrelsen beslutade att göra ett tillägg i planen om att i första hand prioritera att utnyttja befintlig kapacitet men också låta underhåll av befintliga lokaler gå före behovet av att bygga nya projekt. När det finns kommunala verksamheter i anslutning till nya bostadsområden bör de först utnyttjas till fullo innan nya lokaler byggs till höga kostnader.
Kommunstyrelsen beslutade även att nästa årliga revidering även ska inkludera befintliga enheter, en konsekvensbeskrivning för de objekt som föreslås avvecklas under perioden samt att även inkludera de lokaler som ligger under andra nämnder, i syfte att ha en strategisk lokalförsörjningsplan med kommunens totala lokalbestånd.
Ett boende för äldre i form av fem huskroppar med inslag av gröna torgytor och innergårdar samt med naturlig koppling till den nya Kajpromenaden längs Råbysjön. Det ska Riksbyggen skapa på fastigheten Najaden, sedan kommunstyrelsen utsett företaget till vinnare av en markanvisningstävling för området.
Vinnarbidraget är ett koncept där fokus ligger på boende för äldre med utökad service. Bland fem inskickade tävlingsbidrag bedöms detta förslag bäst motsvara kriterierna inom områdena boendekoncept för äldre, arkitektur, klimatneutralitet, blandstad och genomförbarhet. I juryns motivering beskrivs det som ett genomarbetat förslag, med långsiktigt tänk och konkret nytta för det framtida boendet. Vidare har Riksbyggen ett beprövat koncept för bostadsrätter för åldersgruppen 55+ i form av Bonum, som erbjuder attraktiva och tillgängliga bostäder, kombinerat med en värd som anordnar aktiviteter och erbjuder individuellt anpassade tjänster.
Fastigheten har en markareal om cirka 4 370 kvadratmeter med möjlighet till cirka 8 150 kvadratmeter så kallad bruttototalarea. Köpeskillingen för fastigheten blir 52 miljoner kronor.
Tre av kommunens fem kommunala samverkansråd – funktionsrättsrådet, pensionärsrådet och rådet för integration och inkludering – har fått nya föreskrifter, efter beslut i kommunstyrelsen. Föreskrifterna gäller fram till 2026 och beskriver bland annat rådets syfte och sammansättning. I samtliga råd deltar folkvalda från kommunens olika nämnder. Ordförande i respektive råd väljs av kommunstyrelsen, enligt de uppdaterade föreskrifterna.
Från kommunstyrelsen valdes Björn Abelson (S) och Axel Hallberg (MP) in i funktionsrättsrådet, där Björn Abelson blir ordförande. I funktionsrättsrådet ska också Rädda Barnen ingå med en ledamot, enligt de nya föreskrifterna. Till pensionärsrådet valdes Christoffer Akej (M) som ordförande. Vem som väljs som ledamot beslutas de närmaste dagarna. Till rådet för integration och inkludering valdes Amanda Thonander (M) som ordförande och Shahad Lund (MP) som ledamot.
Kommunstyrelsen beslutade även att ge kommunkontoret i uppdrag att i samråd med funktionsrättsrådet och berörda förvaltningar ta fram förslag på vilka arbetsgrupper det finns behov av i rådet, dessa arbetsgruppers uppdrag och syfte och hur de kan knytas till berörda nämnder.
Lunds kommunala samverkansråd är rådgivande organ som syftar till dialog och informationsutbyte mellan kommunen och berörda organisationer inom respektive områden. Besluten om nya föreskrifter kommer efter en utvärdering av samverkansråden.
Läs mer om kommunens rådgivande organ här:
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: