Länk till startsidan

Kultur- och fritidsnämnden – aktuella beslut i december 2023

Några av de ärenden som behandlades på kultur- och fritidsnämndens sammanträde 14 december 2023 var en central mötesplats för unga, verksamhetsplan med internbudget 2024, bidrag och verksamhetsstöd för 2024, hur Lund ska uppmärksamma Eurovision Song Contest i maj 2024, en motion och tre skrivelser.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser, övrigt underlag och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben. Observera att det kan dröja upp till 2 veckor efter mötet innan protokollet publiceras.
Här hittar du alla handlingar

En central mötesplats för unga

Kultur- och fritidsförvaltningen har pratat med unga i flera år för att förstå vad de vill ha för en roligare och meningsfull fritid. Unga har sagt att de vill ha en plats där de kan prova nya saker, träffa andra unga och planera projekt tillsammans. De vill ha en plats där de själva kan bestämma vad som händer. Även om ungdomsverksamheten i Lund redan har mycket inflytande och olika aktiviteter, tror man att en central plats skulle stärka samarbetet och användningen av befintliga resurser. Genom enkäter och samtal med unga under hösten 2022 kom det fram att det finns ett starkt önskemål om en samlingsplats för unga i Lund.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade att föreslå kommunstyrelsen ge servicenämnden i uppdrag att hyra en lokal för en central mötesplats för unga. Även att kultur- och fritidsdirektör ska teckna hyresavtal med serviceförvaltningen, under förutsättning att kommunstyrelsen ger servicenämnden i uppdrag att teckna internhyresavtal avseende en central mötesplats för unga.
Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen.

Verksamhetsplan med internbudget för 2024

Kultur- och fritidsnämnden beslutar årligen om en verksamhetsplan med internbudget. Verksamhetsplanen anger den politiska riktningen för nämndens verksamhet med utvecklingsmål och uppdrag. Hur pengarna ska fördelas för att genomföra uppdragen finns i internbudgeten. Utgångspunkten för verksamhetsplanen för 2024 är beslut om kommungemensamma målsättningar och uppdrag samt den mängd pengar nämnden blivit tilldelade utifrån kommunens övergripande ekonomi- och verksamhetsplan (EVP).

Bidrag och verksamhetsstöd för 2024

Varje år delar kultur- och fritidsnämnden ut stöd till ett antal kulturföreningar och andra aktörer som berikar kultur- och fritidslivet för medborgarna i Lunds kommun.
I stället för beslut om verksamhetsbidrag i separata ärenden samlas de i ett ärende till kultur- och fritidsnämnden. De förslag till verksamhetsbidrag som berörs av detta tillvägagångssätt är: Lunds ungdoms- och hemgård, Kulturmejeriet i Lund, Kulturcentrum Skåne, Livets museum, föreningen Gamla Lund, Kulturhistoriska föreningen i Södra Sverige samt Paraplyorganisationen för idrottsföreningarna i Lund (PIL).
Nämnden beslutade att godkänna verksamhetsbidragen för 2024.

Eurovisionfirande i Lund 2024

Tidigare i år har nämnden beslutat att Eurovision Song Contest, som hålls i maj 2024, ska uppmärksammas även i Lund. Enligt uppdrag återkom nu förvaltningen med ett förslag på utformningen av arrangemanget. I och med Eurovision kommer det anordnas en storbildsvisning på Botulfsplatsen. Ambitionen är att tillsammans med kringarrangemang, där även aktörer från kulturlivet och handeln bjuds in att medverka, skapa något uppskattat för lundaborna. Genom samarbete med näringslivet kan Lund delta i grannstadens fest på lundensiskt vis. Detta inte bara lyfter fram en ny arrangemangsplats utan kan också skapa positiva värden för stadens invånare.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: