Länk till startsidan

Kommunfullmäktige – aktuella beslut december 2023

Vid kommunfullmäktiges decembersammanträde antogs program för kommunens biblioteks-, idrotts-, kultur- och ungdomsverksamhet. De fyra programmen pekar bland annat ut vilka utvecklingsområden som särskilt ska prioriteras fram till 2030, och anger mål för varje område.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Nytt kulturprogram godkändes

Ett kulturprogram för perioden 2024–2030 har antagits av kommunfullmäktige. Programmet ersätter nuvarande ”Kulturpolitisk strategi för Lunds kommun” som beslutades 2008. Kulturprogrammet anger den strategiska inriktningen för arbetet med kultur i Lunds kommun under perioden, och är ett av flera verktyg för att förverkliga och konkretisera kommunens vision. Det bidrar också till att förverkliga och konkretisera den nationella kulturpolitiken.

Enligt programförklaringen ska kommunens kultur- och fritidsliv ”präglas av delaktighet, inflytande och medskapande. Det ska vara tillgängligt för alla oavsett bakgrund och förutsättningar och vara långsiktigt hållbart”. Programmet beskriver hur kommunen vill utveckla kulturverksamheten under 2024-2026, och anger tre utvecklingsområden som ska prioriteras:

  • Demokrati och mångfald
  • Stärkt kulturell infrastruktur
  • Kulturell innovation – kreativ expansion

Inför beslutet hade synpunkter på förslaget till kulturprogram inhämtats från samtliga kommunala nämnder, styrelser och bolag, samt även från externa aktörer.

Nytt idrottsprogram godkändes

Ett idrottsprogram för perioden 2024–2030 har antagits av kommunfullmäktige. Programmet ersätter nuvarande ”Idrottspolitiskt program för Lunds kommun” som beslutades 2012. Idrottsprogrammet anger den strategiska inriktningen för arbetet med idrott i Lunds kommun under perioden, och är ett av flera verktyg för att förverkliga och konkretisera kommunens vision. Det bidrar också till att förverkliga och konkretisera den nationella idrottspolitiken.

Enligt programförklaringen ska kommunens kultur- och fritidsliv ”präglas av delaktighet, inflytande och medskapande. Det ska vara tillgängligt för alla oavsett bakgrund och förutsättningar och vara långsiktigt hållbart”. Programmet beskriver hur kommunen vill utveckla idrottsverksamheten under 2024-2030, och anger fyra utvecklingsområden som ska prioriteras:

  • Ett sunt idrottsliv
  • Ett schysst idrottsliv
  • Ett smidigt idrottsliv
  • Ett skickligt idrottsliv

Inför beslutet hade synpunkter på förslaget till idrottsprogram inhämtats från samtliga kommunala nämnder, styrelser och bolag, samt även från externa aktörer.

Nytt biblioteksprogram godkändes

Ett biblioteksprogram för perioden 2024–2030 har antagits av kommunfullmäktige. Programmet ersätter nuvarande biblioteksplan som beslutades 2017. Programmet gäller all biblioteksverksamhet som kommunen är huvudman för, det vill säga folkbiblioteken samt biblioteksverksamheten vid de kommunala förskolorna, grundskolorna, gymnasieskolorna och Komvux samt anpassad grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.

Enligt programförklaringen ska biblioteksprogrammet bidra till att stärka människors delaktighet i det demokratiska samhället genom litteratur, information, kunskap och kultur. Programmet beskriver hur kommunen vill utveckla biblioteksverksamheten under 2024-2030. Gemensamt utvecklingsområde för alla biblioteksformer blir samverkan. För folkbiblioteksverksamheten prioriteras därutöver:

  • Demokrati och delaktighet
  • Bildning och kultur
  • Hållbarhet och livskvalitet

För skolbiblioteken anges tre prioriterade utvecklingsområden, utöver samverkan:

  • Lärande och utveckling
  • Likvärdighet och tillgänglighet
  • Delaktighet och förankring

Synpunkter på förslaget till biblioteksprogram har inhämtats från samtliga kommunala nämnder, styrelser och bolag, samt även från externa aktörer. Därefter har förslagets uppdaterats och nu alltså godkänts av kommunfullmäktige.

Nytt ungdomsprogram godkändes

Ett ungdomsprogram för perioden 2024–2030 har antagits av kommunfullmäktige. Programmet ersätter nuvarande ”Ungdomspolitiskt program för Lunds kommun” som beslutades 2018. Ungdomsprogrammet ska vara ett redskap för medarbetare, beslutsfattare och samverkansparter i utvecklingen av ungdomsverksamheten i Lunds kommun. Målgruppen för ungdomsprogrammet är unga i åldern 12-25 år som bor eller vistas i Lunds kommun.

Enligt programförklaringen ska kommunens kultur- och fritidsliv ”präglas av delaktighet, inflytande och medskapande. Det ska vara tillgängligt för alla oavsett bakgrund och förutsättningar och vara långsiktigt hållbart”. Programmet beskriver hur kommunen vill utveckla ungdomsverksamheten under 2024-2030, och anger fyra utvecklingsområden som ska prioriteras:

  • God livskvalitet ur ungas perspektiv
  • Aktivt deltagande och medskapande
  • Medmänsklighet och möten
  • Självförverkligande och lärande

Inför beslutet hade synpunkter på förslaget till ungdomsprogram inhämtats från samtliga kommunala nämnder, styrelser och bolag.

Vill du se mötet i efterhand?

Webbsändningarna från kommunfullmäktiges möten ligger kvar även efteråt. Några dagar efter mötet finns även en version med undertexter.

Här är webbsändningen

Kommunfullmäktige sammanträder nästa gång den 30 januari 2024.

Uppdaterad:

Dela sidan: