Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Markköp för att skapa fribyggartomter i Södra Sandby, ett nytt pris för jämställdhet och inkludering samt ett Lundaförslag om att förbinda naturområden genom gröna korridorer – det är några av ärendena som kommunstyrelsen behandlade den 8 november.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Kommunen ska köpa en del av fastigheten Sandby 50:3 från Lunds kommunala fastighetsbolag, LKF. Marken ska sedan styckas upp i cirka 18 så kallade fribyggartomter och säljas till marknadspris till privatpersoner som står i den så kallade tomtkön. Detta har kommunstyrelsen beslutat.
Fribyggartomter är avsedda för eget boende och för permanent bruk, och fördelningen sker efter kötid. Väntetiden kan dock bli lång – i dag köar cirka 1 750 privatpersoner för att få köpa en tomt, samtidigt som färre än 100 tomter har förmedlats under de senaste tio åren. För att öka takten pågår ett arbete för att identifiera nya områden för fribyggartomter. Förmedlingen förutsätter dock att det finns en detaljplan som medger byggnation. Därutöver ska områdena byggas ut med kommunal infrastruktur i form av gator, vatten och avlopp med mera.
I samband med beslutet om köpet av del av Sandby 50:3 beslöt kommunstyrelsen att ge LKF markreservation för ett markområde vid gamla biblioteket, cirka 500 meter längre norrut. Där finns planer på att utveckla delar av fastigheten Lund Sandby 67:1 för bostäder – något som illustreras inom det pågående planprogrammet för Sandby centrum.
Ett årligt pris ska instiftas för verksamheter i kommunen som bidragit till ett mer jämställt och inkluderande Lund, har kommunstyrelsen beslutat. Priset är en del i arbetet med att integrera ett jämställdhetsperspektiv i kommunens styrning, ledning och uppföljning. Kommunens jämställdhetsmål är att kvinnor, män och icke-binära ska ha samma makt och möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Lika rättigheter och möjligheter är ett av fem områden i arbetsgivarpolicyn, och kommunens vision belyser vikten av att få vara sig själv och att olikheter berikar. Priset för jämställdhet och inkludering delas ut med start år 2024.
Parkskolans annex behöver byggas om för att möta Katedralskolans behov av bättre lokaler för kreativ verksamhet såsom musik, bild och form samt Visual Arts. Beställningen kommer från utbildningsförvaltningen och har nu godkänts av kommunstyrelsen.
Ombyggnationen av den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden ska påbörjas under vårterminen 2024 då Parkskolan står tom, efter att Svaneskolan flyttat ut och innan Vårfruskolan evakueras till Parkskolan. Detta innebär att investeringen tidigareläggs – enligt en tidigare beslutad investeringsplan för annexet skulle den ske först under 2025-2026.
Servicenämnden får nu i uppdrag att upphandla byggnationen. Beslutad investeringsram är 14,5 miljoner kronor.
Stenröseskolan i Gunnesbo behöver nya lokaler senast i december 2025, då dess tillfälliga bygglov löper ut. Lösningen blir att bygga om och renovera Lovisaskolan på Möllevången, och låta Stenröseskolans elever och personal flytta in där. Kommunstyrelsen har beslutat att godkänna en investering på 40 miljoner kronor på den långsiktiga lösningen av situationen.
Båda skolor är så kallade anpassade grundskolor för elever i årskurs 1-9 som har intellektuell, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
Lund bör skapa så kallade gröna korridorer som förbinder naturområdena runt Lunds tätort med varandra. Det föreslår en medborgare i ett lundaförslag. ”Lunds kommun har många fina grönområden, nya välplanerade parker och till och med två naturreservat. De flesta är dock isolerade fläckar utan kommunikation sinsemellan. Staden med sina hårdgjorda ytor och trafikerade gator hindrar växter, insekter och djur från att sprida sig och fortplanta sig, och Lund är också till stor del omringat av monokulturellt odlad åkermark”, skriver förslagsställaren som alltså vill se gröna korridorer som förbinder naturreservat, parker, koloniområden och grönområden tvärs igenom staden.
I beredningen av ärendet gör kommunkontoret bedömningen att det redan finns robusta strategier och ställningstaganden för utveckling av de gröna strukturerna i Lunds kommun, och att dessa bedöms tillräckliga för att säkra att framtida åtgärder leder mot uppsatta mål som ligger väl i linje med vad som föreslås i det inskickade förslaget. Med hänvisning till detta beslutade kommunstyrelsen att anse Lundaförslaget vara besvarat.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: