Länk till startsidan

Kommunstyrelsen – aktuella beslut oktober 2023

En vändning i frågan om framtidens avloppsrening samt en ljusare ekonomi i årets andra delårsrapport. Det är två av ärendena som kommunstyrelsen beslutade om den 11 oktober.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Förslag till VA Syd: led avloppet till Malmö via Lomma

Lunds kommun kan vara på väg att ändra inriktning i frågan om var kommunens avloppsvatten ska renas i framtiden. I ett förslag till yttrande till VA Syd som kommunstyrelsen har godkänt skriver Lund att kommunen delar VA Syds bedömning att det är bättre att rena Lunds avloppsvatten i Nya Sjölunda i Malmö än i Källby avloppsreningsanläggning. Beskedet innebär en ny inriktning jämfört med tidigare, att bygga ut Källby, vilket kommunfullmäktige röstade igenom den 31 mars 2022. I förslaget till yttrande förordar Lund nu att avloppsvattnet ska skickas i ledning till Lomma och därefter vidare till Nya Sjölunda, och inte via en underjordisk tunnel direkt till Malmö. Samtidigt påpekar kommunen att ansvaret för att se till att Lund har en fungerande avloppshantering helt och fullt ligger på VA Syd. Det är enligt förbundsordningen VA Syds fulla ansvar och det är också förbundsfullmäktige i VA Syd som fattar beslutet om investeringen som behövs för en fungerande avloppsanläggning. Lunds ställningstagande är inte på något sätt bindande för VA Syd.

Bakgrunden är att VA Syds förbundsstyrelse den 18 augusti 2023 beslutade att arbetet med att projektera för ett nytt reningsverk i Källby ska avslutas. Samtidigt beslutades att vidta åtgärder för att begränsa anslutningen av ytterligare fastigheter till avloppsnätet som leder till Källby. Det senare beslutet markerar Lund mot i förslaget till yttrande. När kommunen växer behöver VA Syd anpassa sitt arbete efter de förändrade förutsättningarna, och har inte rätt att själv sätta premisserna för Lunds kommuns utveckling, påpekas det i yttrandet.

Vid mötet beslutades även om sex tilläggsyrkanden i ärendet:

  • Byggnadsnämnden får i uppdrag att driva ett aktivt planarbete som initierar stadsbyggande med ett helhetsperspektiv att minimera dag- och spillvattenflödet
  • Kommunstyrelsen ska tillsammans med berörda nämnder och helägda bolag arbeta för att i all nyproduktion och ombyggnad av fastigheter utnyttja bästa möjliga teknik för att minimera spillvattenflödet
  • Kommunstyrelsen ska i samråd med berörda nämnder säkerställa allmänhetens tillgänglighet till området (där Källby reningsverk i dag ligger) genom att begränsa exploateringen till i huvudsak redan hårdgjorda ytor samt att utreda hur man kan skapa ett skyddsavstånd till Höje å som bidrar till områdets naturvärden
  • Tekniska nämnden får i uppdrag att i samråd med VA Syd utreda möjligheten att med hjälp av dagvatten skapa ett jämnare flöde i Höje å
  • Kommunstyrelsen ger kommunkontoret i uppdrag att bjuda in till förhandlingar om en bred uppgörelse med kommunens fastighetsägare, såväl offentliga som privata, om att minska mängden dagvatten som belastar ledningsnätet till förmån för lokal hantering och fördröjning
  • Vilken del av kostnaderna som ska bäras av kommunen och vilken del som ska bäras av fastighetsägarna ska utredas.

Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. Om det godkänns även där så skickas yttrande till VA Syd.

Läs mer om hantering av dagvatten på Naturvårdsverkets webbplats:

Fördröjning och rening av dagvatten

Delårsrapport 2: bättre ekonomi men svårt att nå klimatmålet

Två delårsrapporter för perioden 1 januari-31 augusti 2023 – en för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige samt en för hela kommunen – godkändes av kommunstyrelsen. I båda rapporter framgår att kommunens verksamheter fortlöper enligt plan. Tre av fyra övergripande mål bedöms vara inom räckhåll: att senast år 2026 vara landets tryggaste kommun, ha fått fler lundabor i arbete och vara sverigeledande inom tillitsbaserad styrning och ledning. Det fjärde målet; att nå klimatneutralitet senast 2030, bedöms bara delvis kunna uppnås, eftersom stora utmaningar kvarstår beträffande utsläpp av växthusgaser inom transportsektorn. Vid mötet beslutade kommunstyrelsen att ge kommunkontoret i uppdrag att årligen följa upp planen för klimatneutralt byggande, och att kommunstyrelsen regelbundet ska uppdateras och aktivt följa arbetet.

Vad gäller ekonomin är läget ljusare än det var för fyra månader sedan, enligt de båda delårsrapporterna. Samtliga bolag och kommunalförbund visar nu resultat i nivå eller över budget. Resultatet för helåret för Lunds kommun väntas uppgå till 24 miljoner kronor, vilket är 47 miljoner kronor högre än budget. Sett till hela kommunkoncernen, där även de kommunala bolagen ingår, väntas helårsresultatet bli 246 miljoner kronor före skatt.

Det förbättrade resultatet kan förklaras med flera saker: skatteintäkterna har utvecklats bättre än väntat, tack vare en oväntat stark arbetsmarknad. Vård- och omsorgsförvaltningen har under sommaren tagit emot statliga bidrag. Flera investeringar i olika projekt har skjutits på framtiden och resultatförbättrande åtgärder har genomförts i den kommunala organisationen.

Detta effektiviseringsarbete kommer att fortsätta för att möta de ekonomiska utmaningar som kommer med både en försämrad konjunktur och den pågående befolkningsutvecklingen.

Delårsrapporten som rör kommunfullmäktige går nu vidare till kommunfullmäktige.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: