Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Arbetsmarknads- och socialnämnden – aktuella beslut september 2023

Delårsrapporten och bostads- och lokalförsörjningsplanen är ett par av de ärenden som togs upp på arbetsmarknads- och socialnämnden under sammanträdet den 20 september. Här kan du läsa en sammanfattning av dessa ärenden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webbplatsen.

Fler stöd och insatser på hemmaplan för att möta ett ökat tryck och ökade kostnader

Delårsrapporten för de första åtta månaderna visar att inflödet till förvaltningen har ökat med i snitt cirka 5,5 procent per år under de senaste fem åren. Under år 2023 har antalet ärenden ökat i högre takt än tidigare år. Den främsta anledningen till ett ärende är brister i föräldraansvaret, familjevåld, kriminalitet och beroende hos vuxen. Ett projekt har startats för att undersöka om det går att ställa om från myndighetsutövning till fler servicetjänster genom första linjens socialtjänst. Första linjen innebär att socialtjänsten arbetar mer förebyggande och främjande med tidiga insatser och lättillgängligt stöd, vilket kommer att bli möjligt med en ny socialtjänstlag som beräknas träda i kraft 2025.

Nämnden har sedan tidigare satt upp fyra olika mål för verksamheten inom områdena våld i nära relationer, självförsörjning, skadligt bruk och beroende och barn- och ungdomsvård. Tack vare nämndens satsningar på arbetsmarknadsinsatser de senaste åren har antalet lundabor som är beroende av försörjningsstöd minskat. Ett aktivt förändringsarbete har resulterat i att få barn bor på akutboenden. Under sommaren 2023 har fler ungdomar än någonsin erbjudits feriepraktik. Förvaltningen har startat ett genomgångsboende på Råbylund för att minska hemlösheten. Inom området barn och unga har förvaltningen även implementerat SES, ett digitalt verktyg som ger stöd till föräldrar som separerat. Inom området våld i nära relationer har en processkartläggning slutförts och 15 arbetsgrupper startats för att förbättra arbetet ytterligare.

Ekonomiskt beräknar nämnden att gå med underskott på 23 miljoner kronor. Orsaken till underskottet är att budgeten för försörjningsstöd är otillräcklig och att behovet av externa placeringar och öppna insatser har ökat till följd av ett ökat inflöde. Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutade att anta rapporten.

Plan för bostäder och lokaler till socialtjänstens målgrupper

För att kunna möta de behov som finns av bostäder och lokaler för socialtjänstens målgrupper tas en bostads- och lokalförsörjningsplan fram. Planen beskriver de bostäder och lokaler som behövs för att nämnden ska kunna uppfylla sina skyldigheter i form av biståndsbedömningar samt de utvecklingsområden där socialtjänsten arbetar med förebyggande insatser som förhindrar eller motverkar uppkomsten av sociala problem. Planen gäller 2024 till och med 2026 och revideras årligen.

Arbetet med att genomföra planen bedrivs i samarbete mellan det kommunala bostadsföretaget LKF, serviceförvaltningens bostadsavdelning och arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Serviceförvaltningen använder också planen som grund för dialog med övriga fastighetsägare och hyresvärdar.

I planen beskrivs bland annat det antal stödlägenheter som socialtjänstens målgrupper behöver under de kommande åren, en ökning från 71 till 92. För att undvika externa placeringar och möta behovet hos den målgrupp som har ett omfattande stödbehov kommer ett genomgångsboende att behövas med 10-14 platser. Under perioden kommer även lokaler att behövas till två familjecentraler som det planeras för i kommunen. Nämnden beslutade att anta planen.

Här hittar du samtliga sammanträdeshandlingar.

Kommande möten och ledamöter i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: