Länk till startsidan

Möt Viktor och Carl - två av våra framgångsrika före detta EK-elever

”Katte-andan är något väldigt speciellt som man bara kan förstå om man har upplevt den.” säger Carl Skoog som tog studenten på Katte 2017. Viktor Nilsson som, precis som Carl, har gått på Ekonomiprogrammet på Katedralskolan, instämmer. En annan sak de har gemensamt är att båda vet exakt var de befann sig när de bestämde sig för Katedralskolan och Ekonomiprogrammet. Möt dem i ett samtal om kreativitet, engagemang och företagande.

Vi möter Carl och Viktor digitalt – den ena från sitt tjänsterum i Stockholm och den andra vid frukostbordet i Los Angeles, för att tala om åren på Katte och vad de gör nu. Carl och Viktor har aldrig träffats förr, men är överens om mycket när det berättar om sin tid på Katte, bland annat då Katte-andan.

”Det är Katte-andan som har gjort att jag nästan alltid tänker att ingenting är omöjligt”, säger Viktor, och som poängterar att den uppmuntran och det självförtroende som han fick under åren på Katedralskolan är det som gör att han idag lever sin dröm i musikens och underhållningens högborg på den amerikanska västkusten. ”Det stämmer bra! Från Katte tar jag med mig ’det är nog inte så svårt’ när jag ställs inför en utmaning.” instämmer Carl, som också berättar att han har lärt känna en äldre före detta Katte-elev som arbetar i samma byggnad som han själv och där åren på Katte gör att de har ett unikt band även om de gick på skolan under olika tidpunkter.

Valfrihet och uppmuntran

Ekonomiprogrammets kurser, den stora valfriheten, massor med uppmuntran från skolans personal och alla mängder av möjligheter vid sidan av studierna lyfter båda som viktiga komponenter för att skoltiden blev så fantastisk som den var. Carl engagerade sig i Katterevyn, elevkåren och i att marknadsföra skolan. Viktor var årskursråds­representant under alla sina tre år, och la lite extra krut på sitt UF-företag vilket bar hela vägen till en finalplats på den stora UF-mässan i Stockholm. Båda är rörande överens om att Kattes lärare har haft mycket stor betydelse för dem, lärare som både pushar, stöttar och utmanar.

Att välja Katte

Viktor berättar att han stod i ett hörnklassrum på bottenvåningen under Öppet hus och hörde om hur han nästan skulle kunna skräddarsy sin utbildning på Katte. Det var då han tänkte ”Det här är toppen!” och bestämde sig för Katte. Han utnyttjade också möjligheterna till fria val genom att läsa ett tredje år samhällskunskap och en kurs i musik vilket så småningom bar vidare till en utbildning i musikproduktion vid Umeå universitet.

Carls ”Katte-moment” kom när han satt med en äldre kompis som han var tennistränare tillsammans med, och kompisen berättade om sin skola på ett så härligt vis. ”Då tänkte jag: Hur mycket måste jag gasa för att komma in?”, berättar Carl leende.

Framgång, företagsamhet och fördjupning

Både Viktor och Carl drev UF-företag under sin tid på Katte och har egna företag idag. Vägen till dessa företag har sett olika ut, men grunden till båda företagen lades under åren på Katte. Viktor startade sitt första företag tillsammans med en vän redan under gymnasietiden. Sedan arbetade han inom restaurangbranschen – både som souschef och med marknadsföring och försäljning av utrustning för storkök och restauranger. Parallellt grundade han sitt musikbolag, Lavish Music, som han arbetar med vid sidan av sina studier i Business and Marketing vid Santa Monica College. ”Den valbara kursen i musik var den allra roligaste kursen, och jag har fortfarande nytta av den varje dag”, framhåller Viktor. Drömmen är att fortsätta arbeta med musik – i USA eller någon annanstans.

Carl började med att åka skidor ett halvår efter studenten. Sedan blev det arbete inom ett företag inriktat på företagsprofilering, innan det bar i väg till Uppsala för ekonomistudier. ”När jag fick högsta betyg på min första redovisningstenta då hörde jag av mig till min ekonomilärare på Katte. Hon hade pushat mig hårt och alltid gett mig lite extra att göra.”, berättar Carl. Pandemin kom att frigöra tid så under den startade han, tillsammans med tre kompisar Kubik Seltzer, ett företag inom dryckesbranschen. Det har vuxit, och i dagsläget har deras firma en omsättning på strax under miljonen, och vännerna är på väg att rekrytera sin första anställd. Vid sidan av detta bolag använder Carl sin ekonomie kandidatexamen i sitt arbete med finansiell analys i ett bolag med inriktning mot kapitalförsäkringar, tjänstepension och försäkringslösningar.

I backspegeln och en glimt framåt

”Katte öppnar alla möjligheter och vidgar dina vyer för vad du kan”, avrundar Carl som också påminner om det som var Kattes slogan när han började på skolan: ”Kommer du in på Katte kommer du ut i världen”, idag lite modifierad av en elev: ”Kommer du in på Katte så kan du förändra världen”. ”Katte var det perfekta startskottet”, tillägger han med ytterligare ett stort leende.

”Min målsättning är att en dag bli inbjuden till Katte för att föreläsa för nya elever. Vi hade så många bra gäster under mina år på skolan”, tillägger Viktor, som hoppas att han någon gång ska anses vara en av dem. Och när vi frågar om han vill säga något till de nior som står i färd med att välja gymnasieutbildning så ser han samtidigt allvarlig och finurlig ut när han tvärsäkert säger ”Välj Katte! Det finns liksom inget alternativ.”

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?