Idag tar i genomsnitt tre unga personer sitt liv varje vecka. Det vill vi förebygga genom projektet 'Dansa för livet', där alla skolor kan vara med och dansa med oss: grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildning. Den 10 september i år dansade 368 skolor och över 85 500 elever tillsammans från Luleå till Trelleborg. Tillsammans kan vi förebygga den psykiska ohälsan bland unga och minska antalet självmord genom att ge kunskap om psykisk hälsa och verktyg för att hantera livets upp- och nedgångar.
Dansa för livet är ett skolprojekt som startades 2021 på Polhemskolan i Lund. Eleverna efterfrågade undervisning kring psykisk hälsa där de fick göra något kreativt och deras röster fick höras samt där det tydligt framgår var skolan står i frågan kring psykisk hälsa.
Vi utgår från att alla elever är våra elever. Det ska inte spela någon roll var i Sverige man går i skolan, att få lära sig om psykisk hälsa är livsviktig kunskap som vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att ge våra barn och unga.
När du anmäler din skola får du tillgång till utbildningsmaterial, i form av instruktionsfilmer till dansen, som du kan använda med dina elever. Dessutom får du värdefulla tips för att kunna arbeta hälsofrämjande.
I april 2025 öppnar vi anmälan till nästa års Dansa för livet.
Dansa för livets utbildningsmaterial 2024 är skapat och framtaget i samråd med experter och sakkunniga. Årets material har skapats i samråd med Psykologiguiden UNG, Suicide Zero, Kristina Bähr, 'Det syns inte' och 'Du kan göra skillnad'. Utöver detta har vi med tips på bra material från andra organisationer och andra webbplatser som vi inte har något samarbete med.
Hälften av all psykisk sjukdom under livet debuterar redan vid 15 års ålder, enligt Världshälsoorganisationen. Tidig upptäckt och tidiga insatser är därför viktigt.
UNICEFs rapport från 2021 visar att vuxna behöver ta ett övergripande ansvar för att lyssna och samtala med barn och unga om deras självupplevda erfarenheter. Skolans roll är därför central för många av skyddsfaktorerna mot psykisk ohälsa och för att bryta stigmat.
"När elever får lära sig i skolan om psykisk hälsa och hur de kan påverka den, mår de bättre och får mindre av problem som nedstämdhet, oro, huvudvärk och sömnsvårigheter.”
Att arbeta med psykisk hälsa och ungas välbefinnande i skolan är viktigt för en hållbar utveckling i linje med de globala målen. Mål 3: "God hälsa och välbefinnande" lyfter fram att det är det viktigt att främja psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa för alla åldrar med hjälp av förebyggande insatser samt minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar. Här benämns suicidfrekvensen som en indikator. Målet är att till 2030 genom förebyggande insatser och behandling minska det antal människor som dör i förtid av icke smittsamma sjukdomar med en tredjedel samt främja psykisk hälsa och välbefinnande.
Om unga människors psykisk hälsa på WHO
Skolverkets rapport Hälsa för lärande – lärande för hälsa
Folkhälsomyndighetens lägesrapporter om psykisk hälsa och suicidprevention
"Förutom att du blir smartare påverkar dansen också ditt psykiska välbefinnande. Symtom som huvudvärk, magont, smärta, ängslighet och nedstämdhet minskar för de som dansar. "Anna Duberg, 2019.
Erik Allard, lärare på Polhemskolan, berättar om hur idén med dansen kom till och vad som händer i oss när vi dansar. Flera av eleverna berättar också vad projektet betyder för dem.
Många föreningar och organisationer erbjuder råd och stöd på nätet och telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.
Telefon: 112
Öppet dygnet runt
Telefon: 901 01
Öppet dygnet runt
Öppet dygnet runt
Barnens hjälptelefon: 116 111
Öppet dygnet runt
Här hittar du hittar fler kontaktvägare om du scrollar ner på dessa sidor:
Mind, självmordslinjen
Suicidezero, få hjälp
Vi som arbetar med Dansa för livet är:
Du får gärna skicka ett mejl till oss.
E-post: dansaforlivet@lund.se
Följ oss på Instagram: @dansa.for.livet
Uppdaterad:
Behöver du stöd? Olika händelser och situationer i livet kan leda till att du som barn eller ungdom behöver stöd eller vill prata med någon. Inom Lunds kommun finns många olika möjligheter till hjälp och stöd.
Polhemskolan har ett ovanligt stort utbud av kurser och profiler. På Polhem kan du vara den du är och satsa på det du vill. Trots att det är en av landets största gymnasieskolor blir du blir du aldrig bara en i mängden.
I Sveriges kommuner och regioners ”Öppna jämförelser” jämförs de olika kommunerna. Andelen elever i Lunds kommunala gymnasieskolor som når examen inom tre år har successivt ökat.