Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Student idag - jobb på måndag

Åk.3-eleverna förbereder sig som bäst inför sitt studentutsläpp och det är många av våra elever som har fått jobb. Direkt efter studenten börjar t ex de här eleverna på Barn- och fritidsprogrammet, Lärlingsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet sina anställningar.

Elin Andersson, har gjort sin APL på Stadium, Center Syd. Hon har jobbat extra under studietiden och nu fått jobb som SLV, säljledare visuell. “Det roligaste under praktiken var att jag alltid var en i gänget. Arbetslaget fick mig att känna mig välkommen och jag var aldrig bara en praktikant. Det fanns en ömsesidig respekt bland oss och jag var lika mycket värd som någon annan. Min handledare jobbade egentligen inte inom det visuella men när de märkte att jag gillade det så fick jag också större förtroende och bygga upp skyltfönster och jobba med kampanjer. Mitt gymnasiearbete var att bygga upp den alpina avdelningen i affären och det uppmärksammades t o m av chefen för hela Stadium i Sverige, som jag också fick träffa. I framtiden kan jag se att jag fortsätter jobba inom det visuella men även det administrativa, kanske inköpsassistent. Jag har inte bestämt mig för vilket som är roligast, att vara ute i butiken eller bakom kulisserna.”


Även Alina Areskoug är erbjuden anställning på alla de platser som hon gjort sin APL på. “Troligen kommer jag att tacka ja till att jobba på Klostergårdsskolan, där jag gjorde min sista arbetsplatsförlagda utbildning. Det allra roligaste under min APL har varit att skapa en relation till eleverna i årskurs 4. De har inte alltid haft så lätt eller varit så motiverad till att t ex plugga matematik men vi kunde hitta andra sätt att prata om ämnet så de kände att de lärde sig. Det var svårt att säga hej då till dem efter praktiken men kanske träffar jag dem igen när jag kommer tillbaka till skolan. Jag har också haft högläsningsprojekt med eleverna där de satt som små ljus och lyssnade. Boken jag valde berörde dem verkligen och de kunde relatera till sina egna upplevelser. I framtiden vill jag läsa till svensk- och samhällskunskapslärare eller kanske satsa på författarbanan.”


Liam Norgren säger att “efter studenten ska jag chilla nu på sommaren och efter det börja jobba. Jag har fått ett jobb på min sista APL-plats som är en grundsärskola i Lund. Det bästa med min APL-plats var att man fick träffa fantastiska pedagoger och lärare men framför allt att man fick lära känna alla elever. På min praktik fick jag lära mig många saker men det största jag tar med mig är att vi alla har olika behov och möjligheter fast vi jobbar mot samma mål. Det bästa med min handledare var att hon var väldigt öppen och vi kunde bolla idéer och hon gjorde mig till en bättre pedagog. I den närmaste framtiden ska jag jobba. Framåt i tiden har jag tänkt att utbilda mig vidare till vad vet jag inte riktigt. Jag har även en tanke att bara leva livet och resa lite innan jag börjar utbilda mig eller jobbar vidare.”


Thea Stålros har fått anställning som personlig assistent. “Jobbet har jag fått via min förra APL-plats som var en grundsärskola i Lund. Det bästa med min APL-plats var alla mina kollegor och alla elever. Jag lärde mig också otroligt mycket på min APL-plats och det är jag väldigt tacksam över. Det bästa med min handledare var att hon var väldigt tydlig och förstående. Min handledare hjälpte verkligen mig när jag var osäker och pushade mig till att våga ta plats i en skolform jag inte visste så mycket om. I framtiden är min tanke att plugga vidare på universitetet, för tillfället vet jag inte vad jag vill plugga till dock och därför har jag valt att jobba först tills jag vet vad jag vill göra. I framtiden vill jag också ut och resa och se världen och upptäcka saker som jag inte kan upptäcka i Sverige!”


Tea Andersson ska ha ett sista sommarlov! “Sen efter sommaren så börjar mitt vikariat på min APL-plats Mårtenskolan och på Tunaskolan. Det bästa med min APL var nog att jag kom så bra överens med min handledare och var så nära till skratt varje dag. All personal tog hand om mig första dagen och öppnade sina armar och ville mitt bästa! Jag kom väldigt bra överens med alla barnen och kollegor. Tyckte även det var väldigt roligt eftersom dom andra APL-platserna har varit under covid och då har vi ej kunnat åka på utflykter vilket jag kunnat göra under den här APL-platsen. Och i framtiden har jag många planer. Har alltid varit intresserad av att bli brandman då jag växt upp i ett hem med många brandmän. Men vi får se vart livet tar en, kanske fortsätter jag med att jobba med barn eller så gör jag något annat. Jag vill även ut och resa mycket, upptäcka världen och se alla världens fina platser.”


Zeinab Hamade gjorde sin APL på Universitetssjukhuset. “Redan andra dagen på min APL så blev jag erbjuden jobb. Jag var på en kirurgavdelning och jag fick dränera och göra avancerade omläggningar. Min handledare gav mig extra begreppslistor så att jag skulle kunna hänga med på min APL. Det var nämligen inget vi hade pratat om inne på skolan ännu. Jag lärde mig väldigt mycket och är glad att ha fått anställning som undersköterska. I framtiden kan jag tänka mig att studera vidare till sjuksköterska. Eftersom jag har läst högskoleförberedande spåret så kan jag söka in på mina gymnasiebetyg.”


Nazk Majedd har fått anställning på ett LSS-boende på Linero. “Jag gjorde min APL i årskurs 2 där. Det allra roligaste under den tiden var att få vara delaktig i brukarnas liv, i deras aktiviteter och att få hjälpa till. Ibland var det jobbigt när några fick utbrott och t o m slogs. Men det gäller att få en bra relation till dem så att de känner sig trygg med dig. Då kan du lättare lugna ner dem och de tar dig seriöst. I framtiden vill jag kanske läsa till socionom, kurator eller tandhygienist.”


Det här var några av våra elever som imorgon ska ta studenten på Vipan och på måndag börja jobba. Framtiden är deras!

Uppdaterad:

Dela sidan: