CoAction Lund är utsedd till pilot för att visa hur klimatneutralitet kan se ut. Projektet samlar 25 aktörer i Lund för att genomgå storskalig förändring med målet att Lund ska bli klimatneutralt 2030. Lunds kommun leder projektet och på sikt kan andra städer i och utanför Sverige bli involverade.
Aktörer runt om i Lund har ställt sig bakom kommunens klimatmål. Över 25 aktörer deltar i projektet: större arbetsgivare, fastighetsägare, myndigheter, energileverantörer, universitetet och lösningsaktörer utöver kommunen. Tillsammans når vi fler än 25 000 anställda i Lund!
Persontransporterna står för majoriteten av utsläppen i Lund och ett robust energisystem är en absolut nödvändighet för att klimatneutralitet ska uppnås.
För att Lund ska fortsätta vara en attraktiv plats för invånare och företag behövs mindre utsläpp från transporter och fler hållbara transportsätt. För att lyckas behöver vi samarbeta och genomföra gemensamma lösningar inom cykel, parkering, delad mobilitet och godstransporter. Den här problematiken har Lund gemensamt med många områden i världen, därför är det viktigt att vi både sprider lösningar som genomförs här och tar del av framgångsrika lösningar från andra håll.
Genom att använda energi på rätt sätt och genom flexibel styrning av energiresurser ska eleffekt frigöras för laddning av fordon. Genom ett banbrytande nytt ”internetifierat” elnät kan lokala energigemenskaper producera och lagra ännu mer el – något som behövs för att nå Lunds klimatmål och undvika effektbrist.
CoAction Lund sticker ut från andra projekt genom att vi är olika sorters aktörer som arbetar tillsammans i stor skala. Vi kraftsamlar kring svåra frågor som parkering och beteende , och diskuterar åtgärder som ingen i dagsläget ansvarar för. Klimateffekten blir större när åtgärder genomförs samtidigt och på liknande sätt!
CoAction Lund är, tillsammans med en liknande pilot i Stockholm, en del av en nationell mobilisering för systemdemonstratorer som drivs av Viable Cities, Vinnova och Energimyndigheten. Det innebär att arbetet som görs i Lund kommer att följas av forskare och många andra städer och visas upp som ett internationellt föredöme.
Grundteorin i CoAction är att olika aktörer, kommun, näringsliv, civilsamhälle och forskare, är beroende av varandra och behöver samverka för att nå klimatmålen. Hela 25 organisationer medverkar därför i projektet och med över 40 aktiviteter inom samverkan, mobilitet och energi ska utsläppen gå ner i Lund.
CoAction är uppdelat i tre delar:
Alla medlemmar i CoAction Lund har skrivit under en avsiktsförklaring och ställt sig bakom Lunds kommuns mål att Lund ska vara klimatneutralt 2030. Under 2024 uppdateras avsiktsförklaringen till ett samarbetsavtal.
För att nå klimatneutralitet till 2030 krävs nya djärva grepp för att genomgripande ställa om samhällets system. Vi behöver arbeta på nya sätt och hitta lösningar som förändrar flera delar av systemet samtidigt.
Systemdemonstratorer är ett verktyg som ska samla många aktörer, underlätta radikala åtgärder och bidra till att skapa det nya normala inom områden som är viktiga för att få omställning att ske i praktiken i Sverige och globalt. En systemdemonstrator är begränsad till ett tematiskt, till exempel transporter, eller geografiskt område.
Verktyget utforskas i praktiken för närvarande i CoAction i Lund och SnabbSam i Stockholm, i satsningen Systemdemonstratorer för klimatneutrala städer som finansieras av Viable Cities, Vinnova och Energimyndigheten.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?