CoAction Lund

Om CoAction Lund

CoAction Lund är utsedd till pilot för att visa hur klimatneutralitet kan se ut. Projektet samlar 25 aktörer i Lund för att genomgå storskalig förändring med målet att Lund ska bli klimatneutralt 2030. Lunds kommun leder projektet och på sikt kan andra städer i och utanför Sverige bli involverade.

Spårvagn åker in till hållplatsen på Clemenstorget.

Information om projektet

Aktörer runt om i Lund har ställt sig bakom kommunens klimatmål. Över 25 aktörer deltar i projektet: större arbetsgivare, fastighetsägare, myndigheter, energileverantörer, universitetet och lösningsaktörer utöver kommunen. Tillsammans når vi fler än 25 000 anställda i Lund!

Satsningen fokuserar på energi och mobilitet

Persontransporterna står för majoriteten av utsläppen i Lund och ett robust energisystem är en absolut nödvändighet för att klimatneutralitet ska uppnås.

För att Lund ska fortsätta vara en attraktiv plats för invånare och företag behövs mindre utsläpp från transporter och fler hållbara transportsätt. För att lyckas behöver vi samarbeta och genomföra gemensamma lösningar inom cykel, parkering, delad mobilitet och godstransporter. Den här problematiken har Lund gemensamt med många områden i världen, därför är det viktigt att vi både sprider lösningar som genomförs här och tar del av framgångsrika lösningar från andra håll.

Genom att använda energi på rätt sätt och genom flexibel styrning av energiresurser ska eleffekt frigöras för laddning av fordon. Genom ett banbrytande nytt ”internetifierat” elnät kan lokala energigemenskaper producera och lagra ännu mer el – något som behövs för att nå Lunds klimatmål och undvika effektbrist.

Samarbete skapar effekt

CoAction Lund sticker ut från andra projekt genom att vi är olika sorters aktörer som arbetar tillsammans i stor skala. Vi kraftsamlar kring svåra frågor som parkering och beteende , och diskuterar åtgärder som ingen i dagsläget ansvarar för. Klimateffekten blir större när åtgärder genomförs samtidigt och på liknande sätt!

CoAction Lund är, tillsammans med en liknande pilot i Stockholm, en del av en nationell mobilisering för systemdemonstratorer som drivs av Viable Cities, Vinnova och Energimyndigheten. Det innebär att arbetet som görs i Lund kommer att följas av forskare och många andra städer och visas upp som ett internationellt föredöme.

Vad vi ska göra

Grundteorin i CoAction är att olika aktörer, kommun, näringsliv, civilsamhälle och forskare, är beroende av varandra och behöver samverka för att nå klimatmålen. Hela 25 organisationer medverkar därför i projektet och med över 40 aktiviteter inom samverkan, mobilitet och energi ska utsläppen gå ner i Lund.

CoAction är uppdelat i tre delar:

  1. Vår hub och plattform för samverkan är hjärtat i projektet.
  2. Arena mobilitet som arbetar för att få ner utsläppen från transporter.
  3. Arena energi som arbetar för ett öppet, robust och flexibelt energisystem.

Samverkan och kommunikation är en viktig del i projektet. Likaså digitalisering som genomsyrar flera av våra lösningar. CoAction Lunds kreativa arbetssätt och metoder ska inspirera andra städer, nationellt och internationellt. Våra modeller ska sprida sig och bli det ”nya normala”. Vi kommer samarbeta med utomstående aktörer och påverka myndigheter.

Arbetspaket

AP H1 Process & organisation: Arbetspaketet som allt kansliarbete ingår i. Aktiviteter som rapportering, planering och genomförande av möten, replikering, framtida finansiering, samarbeten, rekrytera och introducera nya medlemmar, uppföljning.

AP H2 Samarbetsplattformen: Arbetspaketet som upprätthåller ”klubben”, kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan medlemmar och intressenter. Vi ska skapa arenor, möten, events, utbildningar, kampanjer, möjliggöra delandet av resurser och vidareutveckla den digitala arbetsplattformen. Genom gemensam kraftsamling når vi längre och snabbare till klimatneutralitet.

AP H3 Affär & inspiration: Arbetspaketet som ska stimulera utveckling, tester, nya affärsmodeller. Vi ska genomföra studiebesök, dela ut testcheckar, ta fram upphandlingskrav och kommunicera resultat och effekter. Vi tror på att kontinuerligt utvärdera och utveckla projektet, parallellt med planerad process.

AP H4 Förändra & påverka: Arbetspaketet som utmanar befintliga system. Inkluderar samarbetet med myndigheter som reglerar våra temaområden samt påverkansarbete mot verksamhetsledningar, anställda och boende till att göra mer hållbara val. Vi ska luckra upp befintlig infrastruktur och nuvarande regler som hämmar vår målgång.

AP H5 Uppföljning & lärande: Här ingår årlig uppföljning av resultat och effekter, utveckling av indikatorer, resultatkonferens och att sprida information mot andra städer. Vi kommer använda ett uppföljningsverktyg och koordinera uppföljningen med följeforskarna.

Störst effekt på utsläppen har aktiviteterna inom mobilitet. Involverade aktörer ska ta fram en grön resplan och vi kommer arbeta med cykling, delad mobilitet, parkering och godstransporter. Regelverk och normer inom planering kommer att utmanas samtidigt som beteendepåverkande insatser genomförs.

Arbetspaket

AP M1 Systemsamverkan: Det här arbetspaketet ska skapa en miljö för CoActions parter att tillsammans utveckla samarbetet mot mer hållbara transporter. Funktioner och roller preciseras. Utöver det ska perspektiv på beteendeförändring in i alla led. En annan viktig del är att skapa en samsyn på systemet vi vill förändra. För det behövs en fortsatt kartläggning över systemet och utvecklingen.

AP M2 Strategistöd: I det här arbetspaketet ingår kartläggningar som enkäter och resvaneundersökningar. Utöver det ingår att alla medlemmar i CoAction Lund ska göra en grön resplan för att främja hållbart resande till, från och under arbetet. Verksamheterna kommer erbjudas stöd och coachning i framtagandet av grön resplan och implementering av åtgärder.

AP M3 Transportsätt, M3.1 Cykel: Denna aktivitet ska främja cykling och undersöka hur vi kan skapa bättre cykelnät, cykelparkeringar och laddningsmöjligheter för cykel i Lund. Utöver det ska det tas fram kampanjer och synliggöra cykling samt arbeta med cykelvänlig arbetsplats.

M3.2 Delad mobilitet: Denna aktivitet ska skapa målgruppsanpassade testbäddar inom delad mobilitet. Vi ska erbjuda en kombination av samåkning, kollektivtrafik, bilpooler och cykelpooler i en och samma digitala lösning. Vi ska även utveckla mobilitetshubbar och mobilitetspotter med företagen och ha ett stad/by perspektiv.

M3.3 Parkering: Begränsad tillgång till billig parkering ger en direkt effekt på ökat hållbart resande. Denna aktivitet ska därför samordna mängden p-platser och priset för parkering samt undersöka hur vi kan premiera hållbara alternativ genom flexibla betalsystem och klimatväxling. Dessutom ska det tillsammans med Arena energi testa smart laddning av elfordon.

M3.4 Godstransporter: I denna aktivitet ses gemensamma upphandlingskrav för godstransporter över. Vi ska testa att centralisera vissa inköp och arbeta med ruttoptimering, bränslekrav, gemensam laddning och samlastning genom lokala samarbeten. En viktig del är även att öka medvetenheten kring godsens CO2-utsläpp och vad verksamheter kan göra.

För att möjliggöra att transporterna ställs om behövs mer eleffekt. Det uppnås genom aktiviteter inom energi som testar flexibel styrning av energiresurser (el, värme, kyla & lagring) som frigör eleffekt samt maximering av lokal energiproduktion. Med ett öppet och oberoende energiprotokoll för digital styrning av energiresurser kan energi delas enkelt mellan grannar i energigemenskaper.

Arbetspaket

AP E1 Smart laddning: I det här arbetspaketet undersöks hur billaddare kan fungera med det internetiserade energisystemet och hur bilbatterier kan vara en resurs i energisystemet. Vi ska testa laddare, likström, laddning åt två håll (V2G/X), energiprotokoll och smart styrning.

AP E2 Delning: Arbetspaketet innehåller fyra aktiviteter som ska testa att dela energi mellan byggnader. Genom en teknisk-, två affärs- och en planeringspilot ska ett internetiserat energisystem utvecklas och valideras. Aktiviteterna innehåller arbete med energigemenskaper, energiprotokoll, energirouter, mikronät, solceller, batterilager, affärsmodeller, marknadsplats, test av teknik, och planering.

AP E3 Flexibilitet: I det här arbetspaketet utvecklas hur det traditionella elnätet kan samverka med energigemenskaper

och hur man kan använda flexibel styrning för att optimera användningen av olika energislag samt hur obalanser mot Nordpools dayahead-marknad kan motverkas. Arbetspaketet innehåller aktiviteterna lokaliseringsanalys, effektanalys, teknisk design av pilot, genomförande av pilot.

AP E4 Analys och planering: Arbetspaketet som analyserar och kartlägger förändringen som krävs. Innehåller aktiviteterna potentialstudier för effektiv användning av energi på kvartersnivå, energigemenskapernas effekter på energisystemet, planeringsplattform för fysisk planering och utvärdering av energipiloterna.

Avsiktsförklaring och samarbetesavtal

Alla medlemmar i CoAction Lund har skrivit under en avsiktsförklaring och ställt sig bakom Lunds kommuns mål att Lund ska vara klimatneutralt 2030. Under 2024 uppdateras avsiktsförklaringen till ett samarbetsavtal.

Läs mer ett klimatneutralt Lund och målen

Vad är en systemdemonstrator?

För att nå klimatneutralitet till 2030 krävs nya djärva grepp för att genomgripande ställa om samhällets system. Vi behöver arbeta på nya sätt och hitta lösningar som förändrar flera delar av systemet samtidigt.

Systemdemonstratorer är ett verktyg som ska samla många aktörer, underlätta radikala åtgärder och bidra till att skapa det nya normala inom områden som är viktiga för att få omställning att ske i praktiken i Sverige och globalt. En systemdemonstrator är begränsad till ett tematiskt, till exempel transporter, eller geografiskt område.

Verktyget utforskas i praktiken för närvarande i CoAction i Lund och SnabbSam i Stockholm, i satsningen Systemdemonstratorer för klimatneutrala städer som finansieras av Viable Cities, Vinnova och Energimyndigheten.

Läs mer om systemdemonstratorer på Viable Cites webbplats

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?