Är du nyfiken på att göra APL utomlands?

Som elev på Vipan har du möjlighet att ansöka om att göra din APL utomlands. En mycket lärorik och givande upplevelse, tycker de elever som fått möjlighet att åka iväg. Vi har fått lyssna på deras erfarenheter.

Flera personer står upp, och håller ett föredrag.

Våren 2024 åkte några av våra elever till Malta för att genomföra tre veckors APL. Eleverna representerar Försäljning- och service-, Lärlings- och Barn- och fritidsprogrammen. De gjorde sina APL:er i butiker, på förskola och skola och fick se, förstå och uppleva skillnaderna i maltesisk och svensk arbetskultur. Vidare fick de bekanta sig med landet och dess natur och kultur. Eleverna bodde i värdfamiljer vilket gav dem en god insyn i hur vardagslivet på Malta ser ut. Att det var stor skillnad jämfört med Sverige var alla eleverna överens om.

Alla elever redovisar sina erfarenheter

Väl hemma från vistelsen ingår det i uppdraget att redovisa sina upplevelser och lärdomar för elever från de respektive programmen i årskurs. 2, mentorer, rektorer och medföljande lärare. Det är en obligatorisk uppgift, som man kan kan känna sig nervös inför men eleverna var fint förberedda och gav andra nyfikna elever och stolta lärare inblick i resan de gjort, lärdomarna de fått och upplevelserna de varit med om.

– Malteserna var mycket mer nyfikna och hjälpsamma än hemma, säger en elev.

– Bara vi stannade på gatan och såg förvirrade ut kom någon fram och frågade om vi behövde hjälp, fyller en annan elev i.

– Inom barnomsorgen var allt mycket mer spartanskt än på förskolor i Sverige. Personalen tog med sig eget pedagogiskt material. Det är också skillnad i när man börjar i förskolan. Barnen kunde lämnas på förskolan från fyra månaders ålder. Det är galet, kan vi tycka.

Efter redovisningen ställdes följdfrågor från de som lyssnat kring allt från vilka arbetstider som gäller till vilka de största utmaningarna var. När rektor ställde frågan: "Om ni fick möjlighet att göra det här igen: skulle ni göra det?”, klingade ett samstämmigt JA!

Många fördelar med APL utomlands

När vi frågar yrkeslärarna, Katharina Hansson och Johanna Rohdin om vad de tycker att APL utomlands kan ge, svarar de att fördelarna är många.

– Det är en utmaning givetvis. Det krävs disciplin, mognad och självständighet. Detta är även förmågor som de ser att eleverna utvecklar än mer under veckornas gång. Det är med stolthet de lyssnar på elevernas presentationer och ser hur de vuxit som personer och stärkts i sina kommande yrkesroller.

Är du också nyfiken på om du kan växa som människa genom en APL utomlands? Då har du möjlighet att ansöka. Ta kontakt med dina lärare. De gör sedan en bedömning utifrån skolans Erasmusplan om du ska få möjlighet att åka på en av de 17 platser vi har fått inför läsåret 2024 – 2025.

Erasmusstipendiet innebär att resan och vistelsen betalas av Erasmus+ och skolan.

Vi ser fram emot din intresseanmälan!

Uppdaterad:

Dela sidan: