Länk till startsidan

Hemtjänst

Om du behöver stöd för att kunna bo hemma på grund av ålder eller funktionsnedsättning kan du ansöka om det. Stödet du får beror på dina behov och kan till exempel vara stöd med sociala aktiviteter, din personliga hygien, varuinköp eller städning.

Ansök om hemtjänst

Du ansöker om hemtjänst genom att fylla i e-tjänsten Ansökan om hemtjänst. Efter att du har skickat in den kommer du bli kontaktad av en handläggare som tillsammans med dig bokar en tid för hembesök.

Har du några frågor om hur du ansöker kan du kontakta din handläggare.

Om du inte väljer

Om du inte kan eller vill välja blir du tilldelad den utförare som står på tur i en så kallad turordningslista. Din handläggare informerar dig om vilken som blir din utförare.

Hur snabbt kan hemtjänsten komma igång?

Om ditt hjälpbehov gäller din personliga omvårdnad, ska din hemtjänst vanligtvis komma igång inom 24 timmar från det att du fått ditt beslut. Om du ska få hjälp med serviceinsatser (till exempel städning och tvätt) brukar det komma igång inom högst 14 dagar.

Vad kostar det?

Hur mycket du betalar beror på din inkomst och vilka insatser du är beviljad. Du betalar samma avgift oavsett om du väljer kommunen eller en privat utförare.

Avgifter för hemvård, hemtjänst och äldreboende

Här nedan ser du ett prisexempel för dig som bor i eget boende.

Boendekostnad

Är kostnader för boendet. I den ingår hyra, avgift för bostadsrätt, obligatoriska avgifter för kabel-TV, parkeringsplats och bredband. Vatten, varmvatten , drift- och underhållskostnader, nettoräntekostnader för bostadslån. El eller hemförsäkring ingår ej i bostadskostnaden.

Förbehållsbelopp

Förbehållsbeloppet är inget garanterat belopp som du ska ha kvar av din inkomst efter att alla avgifter är betalda. Det är den summa som ska dras av från inkomsten innan avgiftsutrymme kan fastställas.

I förbehållsbeloppet ingår poster som, livsmedel, alla måltider kläder och skor fritid och resor, hygien förbrukningsvaror dagstidning, telefon, möbler och husgeråd, hemförsäkring, hushållsel, tandvård, öppen hälso- och sjukvård och läkemedel.

Eget boende över 65 år

Inkomsterna räknas samman och därefter dras skatten ifrån. Eventuellt bostadstillägg läggs till. Boendekostnader och förbehållsbeloppet dras sedan av från netto inkomsten. Det som sedan blir kvar är avgiftsutrymmet, alltså hur mycket du kan betala per månad. Om avgiftsutrymmet är lägre än beloppet som utgör maxtaxan, sätts avgiften ned till detta belopp.


Ensamstående över 65 år

Inkomster innan skatt

+ 14 800 kr

Skatt

- 2 456 kr

Bostadstillägg

+2 257 kr

Nettoinkomst

14 601 kr

Bostadskostnad, exklusive el

-7 732 kr

Förbehållsbelopp

- 5 882 kr

Avgiftsutrymmet blir 987 kr, den avgift som du kan betala per månad.

För dig som är beviljad hemtjänst

Du som är beviljad hemtjänst har rätt att välja vem som ska utföra den. Du kan välja på kommunen eller en privata utförare som har blivit godkända av kommunen. Har du insatser på natten, klockan 22.30–7.00, är det alltid kommunen som utför dem, även om du har en privat utförare under dagen.

Utförare i Lunds kommun

Personalkontinuitet och fast omsorgskontakt

Inom den kommunala hemvården i Lund arbetar vi aktivt med planering för att förbättra personalkontinuiteten (få vård och omsorg av så få personer som möjligt) och för att du ska få träffa din fasta omsorgskontakt så ofta det är möjligt. Den fasta omsorgskontakten har ett övergripande ansvar för att dina behov tillgodoses. Förutom den nationella kontinuitetsuppföljningen i oktober gör vi ytterligare 6 egna uppföljningar varannan månad.

Vårt mål är att du som har stöd av hemvården och har minst 2 dagliga besök inte ska träffa mer än 12 olika personal under dag- och kvällstid under en 14 dagars period samt att 25% av besöken görs av din fasta omsorgskontakt.

Annat stöd

Det finns möjlighet till andra typer av hjälp både för dig som har beviljad hemtjänst och för dig som inte har det.

Fixartjänst är en tjänst som finns till för att förhindra fallolyckor i hemmet. Alla som är över 69 år och bor i Lunds kommun kan boka tjänster genom Fixartjänst.

Du kan få hjälp med byte av glödlampor, upphängning eller nedtagning av gardiner, montering av brandvarnare, upphängning av tavlor med mera.

Fixartjänst

Frivilligkraft är en förmedling av volontärer för dig som behöver stöd med att till exempel handla mat, delta i aktiviteter eller stöttning på grund av social isolering.

Att få hjälp av volontärer ersätter inte det stöd som du kan få av hemtjänsten. Har du behov av hjälp och stöd för att klara din vardag behöver du ansöka om hemtjänst.

Vill du ha stöd från en volontär?

Bor du hemma kan du till exempel få hjälp med att lägga beställningar till affärer eller restauranger, ledsagning för att ta dig till en av våra lunchrestauranger för pensionärer och har du stora behov kan du ha rätt till matlagning i hemmet.
Vilket stöd du kan få beror på dina behov och anpassas individuellt.

Mat och inköp

Vårdar eller stöttar du någon i din närhet som är långvarigt sjuk, äldre eller har funktionsnedsättning? Då finns det flera typer av stöd du kan få.

Anhörigcenter erbjuder råd och stöd genom

  • Telefonrådgivning
  • Stödsamtal
  • Föreläsningar
  • Anhöriggrupper
  • Må bra-aktiviteter

Här kan du ta del av vårt program och vad mer vi kan erbjuda dig.

Stöd till anhöriga

Kontakt

Vilken handläggare du behöver komma i kontakt med beror på vem du är och vilka behov som just du har. Ta kontakt med oss på medborgarcenter så guidar vi dig till rätt handläggare. Handläggarna har olika telefontider, om du ringer utanför telefontid erbjuds du att bli uppringd.

Medborgarcenter 046-359 50 00
E-post lunds.kommun@lund.se

  • Är du över 65 år och bor hemma, har handläggarna telefontid vardagar klockan 8.30 – 9.30.
  • Om du vill komma i kontakt med övriga handläggare, ring medborgarcenter som kopplar dig till rätt person.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?