Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Följer du teveprogrammen med mästerkockar och amatörbagare? Kanske slår du redan resten av familjen vid spisen. Eller så kan du knappt koka ägg. Det viktigaste är att du är kreativ och gillar att samarbeta. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en yrkesexamen som tar dig ut i världen.

Slev, sprits eller korköppnare?

Det här populära programmet har inriktning mot tre olika yrkesprofiler. Första året får du kunskap och erfarenhet av alla tre. Sedan väljer du inriktning.

Väljer du inriktning Bageri och konditori bakar du bröd och skapar fantastiska bakverk, tårtor och konfektyr.

På inriktning Kök och servering lär du dig det mesta om klassisk matlagning, inspirerad av det moderna köket. Du får även kunskaper om olika internationella kök och om att laga mat för dem med särskilda behov. Tredje året fördjupar du dig inom antingen kök eller servering. Inom servering lär du dig framförallt den konsten men får också grunderna i sommelieryrket och ämnet barteknik.

Vi är stolta

För alla dessa yrken räcker det inte med att plugga kokböcker. På Vipan arbetar du mycket praktiskt. På skolan finns en professionell miljö med eget kök, restaurang och konditori. Totalt 15 veckor av din utbildning får du dessutom känna på hetluften ute på riktiga företag i branschen.

Efter examen har du ett riktigt yrke som antingen kock, servitör, bagare eller konditor – internationella och efterfrågade serviceyrken som gör att du kan jobba och resa runt om i världen.

Vi är stolta över att vårt Restaurang- och livsmedelsprogram har så gott rykte. Programmet ger dig en bra grund för att läsa vidare. Våra elever har mycket ofta placerat sig i yrkestävlingar både i Sverige och utomlands. Kanske är det du som representerar skolan nästa gång?

Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns även som lärlingsutbildning. Minst hälften av din utbildning är då förlagd på företag i branschen.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Biträdande rektor

Lena Sepponen
046 - 359 79 90
lena.sepponen@lund.se

SYV

Maria Wetterlund
046-359 30 05
maria.wetterlund@lund.se

Arbetslagsledare

Mac Hansson
Tel 046 - 359 78 72
mac.hansson@lund.se

Relaterad information