Hotell- och turismprogrammet (HT)

Älskar du atmosfären i en klassisk hotellobby? Det där surret av olika språk, möten med nya människor och känslan av att vara på väg. Ett yrke inom hotell- och turismnäringen är bokstavligen internationellt. Oavsett om du jobbar hemma eller på destinationer runt om i världen.

Vill du ut i världen? Checka först in på Vipan!

Vipans Hotell- och turismprogram erbjuder en förstklassig gymnasieutbildning med ett mycket gott rykte i branschen. För att trivas bör du uppskatta att arbeta med människor och ge dem bra service.

Redan första året får du komma i kontakt med branschen. Du får möta dina första gäster och öva på ditt bemötande. Under alla tre åren på vårt program har du sedan tät kontakt med din arbetsplats. Många av våra elever framhåller att detta - redan från början – fick dem att växa och utvecklas som människor.

Varje år tävlar

Hotell- och turismprogrammet på Vipan har två inriktningar: Hotell och konferens samt Turism och resor. Vi samarbetar med flera olika aktörer; här i Sverige t ex Scandic Star, Elite Hotels och aktivitetsföretaget Entertainment. Men samarbetet omfattar även större hotell på Malta, Island och i Norge. Vi arrangerar även bussresor och jobbar med aktuella evenemang som t ex Lund Comedy Festival.

Varje år tävlar våra elever i både Skånska Mästerskapet och Gymnasie-SM. Vi brukar i regel hamna på prispallen – ett bra bevis på att vår utbildning håller hög nivå. Våra tidigare hotellelever brukar, några år efter studenten, dessutom bli uttagna till Svenska Yrkeslandslaget. Detta för att tävla i såväl EM som VM. 2018 tog Emil Fäldt brons i Yrkes-EM och 2019 tog Elias Larsson brons i Yrkes-VM. Vipans hotellärare Eva Lönn är verksam som Svenska Yrkeslandslagets expert och coachar de tävlande.

Klicka <här> om du vill se filmen om vårt program eller Skolverkets film om Hotell- och turismprogrammet.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Biträdande rektor

Lena Sepponen
Tel 046 - 359 79 90 
lena.sepponen@lund.se

SYV

Maria Wetterlund
046-359 30 05
maria.wetterlund@lund.se

Arbetslagsledare 

Viveka Brunander
viveka.brunander@lund.se