Kockduellen på Vipan

17 januari, 2020

Torsdagen den 16 januari 2020 hölls regional final i kockduellen på Gymnasieskolan Vipan. Under hösten hade många lag kämpat ute på grundskolorna och via uttagningar där kvalificerade sig till sist fyra lag att få komma till finalen på Gymnasieskolan Vipan.

Morgonen startade med en gemensam frukost där de tävlande, juryn och arrangörerna startade upp tillsammans inför dagen. Det var en hel del nervositet i luften bland de tävlande och deras medföljande lärare! Och inte undra på det, i juryn fanns inte bara avgångselever och lärare från Vipan med 30 års erfarenhet, utan även representanter från branschen. Och inte vilka som helst! Med Alexander Sjögrens (restaurang Mutantur, Malmö) tävlingserfarenhet från både finalist i Årets kock 2019 och som Sveriges representerat i anrika Bocuse d'Or, Johan Axelsson,  från framgångsrika restaurang Edison i Lund och Robert Persson, kökschef på Scandic Hotels ville alla göra riktigt bra ifrån sig.

Lagen hade på förhand fått en råvarukorg med ingredienser de fick kreera fritt utifrån och i finalen fick de nu laga och presentera sina kreationer för juryn. Varje lag hade också en erfaren sistaårselev från restaurangutbildningen på Vipan som fick hjälpa dem att hitta maskiner eller andra saker de behövde i sitt arbete. Man märkte att det var svårt för vipaneleverna att hålla fingrarna i styr och inte komma med tips men de fokuserade istället på att peppa och stötta sina unga matentusiaster till 100% så att de kunde göra sitt bästa.

Tre identiska tallrikar skulle presenteras på ett exakt klockslag från de olika lagen vilket de gjorde med bravur. Juryn var enstämmigt överens om att bidragen höll en hög kvalitet. Efter tävlingen fick alla lagen en egen stund med juryn där de kunde få veta vad de uppskattat mest med deras rätt och några små tips på vägen framåt i deras vidare matkreerande.

Vinnarna av årets kockduell blev Elle och Liv från Internationella Engelska skolan, Lund. Förutom äran och diplomet är de därmed också kvalificerade att tävla i riksfinalen som kommer att gå av stapeln i mars i Stockholm. Juryns motivering till vinnarna löd: Med ett modernt tankesätt och finess där alla komponenter har sin plats och tillför sina egenskaper för att göra rätten komplett. Väl avvägda smaker och trevlig genomtänkt presentation. Vi på Vipan håller tummarna för er i riksfinalen!

Juryn i Kockduellen på Vipan!

Vinnarna i Kockduellen på Vipan!

Relaterad information