eTwinning-seminarium i Luxemburg

4 december, 2019

I helgen har trettio lärare från sju länder strålat samman i Luxemburg för att planera eTwinning-projekt kring hur de kan jobba med makerspace och datalogiskt lärande i skolan.

eTwinning-seminarium i Luxemburg

Det bjöds på inspirerande presentationer av lärare från Luxemburg om hur deras makerspace ser ut men även föreläsning av representant från norska utbildningsväsendet som pratade om datalogiskt tänkande, kodning och makerspace i skolan. Teori varvades med praktik genom ett besök på Forum Geesseknäppchen, där lärarna både kodade själva och fick se ett inspirerande makerspace med lördagslediga ungdomar som förbättrade sina skateboards, designade t-shirts, skrev ut figurer från 3D-skrivare och mycket, mycket mer. Lärarnas projekt som startades den här helgen kom att handla om hur man startar ett makerspace på sin skola, produktdesign, kodning men även säkerhet i byggbranschen. 

Från Sverige deltog fyra lärare, varav Tina Frennesson från Vipan, var en. Hon har varit en del av eTwinning i tre år och uppmanar gärna fler lärare att gå med i eTwinning-plattformen, där anställda vid förskola, grundskola och gymnasium kan registrera sig och bli en del av det europeiska nätverket. I dagsläget finns det 749 937 lärare registrerade. “Många tror att det handlar om att man ska göra extra saker i ett projekt men jag tänker att jag egentligen inte behöver lägga till något i min undervisning; jag gör det jag gör men på ett lite annorlunda sätt bara. I stället för att låta elever slå upp eller söka information kan jag låta dem fråga elever från andra länder och kommunicera och samarbeta digitalt.”

Många av projekten som startades upp under helgen är redan registrerade på eTwinning-plattformen och kör igång direkt. Det projekt som Tina är en del av kommer att förberedas under våren 2020 men arbetet med eleverna kommer att ske först nästa läsår. “Vi är tre lärare från Sverige, Norge och Luxemburg som ska titta på hur vi kan föra in makerspace-tänkandet och datalogiskt lärande i våra kurser, utan att för den skull ha en massa teknik eller datorer inblandat, åtminstone inte i första skedet. Sedan har vi även en dansk lärarutbildare med i vårt projekt, vilket är oerhört spännande. Hur ser det till exempel ut på lärarutbildningarna i våra länder kring datalogiskt lärande? Är de blivande lärarna digitalt kompetenta?” 

Vipan är en skola med många internationella projekt, både sådana som sker i verkliga livet och sådana som sker digitalt. eTwinning sker digitalt men kan även utvecklas till att bli Erasmus-projekt. “Vi får väl se om vårt projekt: Bringing computational thinking and makerspace into the classroom, utvecklas till ett sådant.”

Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 78 60

Öppettider
08.00-15.00
Begränsade öppettider under lovdagar.

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider Medborgarcenter
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08–16
Avvikande öppettider