Länk till startsidan

Valborg och siste april i Stadsparken

Planerar du att välkomna våren i Lunds Stadspark på valborg, också känt som siste april? Stora mängder besökare brukar samlas i Stadsparken under dagen och några saker är bra att känna till.

Det finns ingen arrangör för den spontana picknick som brukar äga rum i Stadsparken under dagen den 30 april men firandet har under de senaste åren utvecklats till en folkfest med omkring 25 000 besökare. Vi samarbetar med Polisen och flera andra samhällsaktörer för att firandet ska bli så bra och tryggt som möjligt. Polisen beslagtar alkohol för besökare under 20 år samt arbetar mot försäljning och användning av narkotika. 

Vad händer i parken under dagen och på kvällen?

De flesta besökare kommer tidigt på morgonen för att få en bra plats i parken. Radio AF spelar musik på Vita scenen under dagen och sedan städas parken inför det traditionella firandet som börjar klockan 19.00. Bålet tänds cirka klockan 19.45.

Delar av Stadsparken stängs av hela dagen, som till exempel lekplats, utegym, beachplaner och skatepark. Även fågeldammen och andra ömtåliga ytor spärras av.

Till dig som besöker Stadsparken under dagen

Ha kul, ta hand om dig och var rädd om parken! Håll kontakt med kompisarna och fyll på med vatten från någon av de fasta informationspunkterna. Du får inte ta med glasflaskor, tält, stor grill eller möbler till parken – brassestol går bra! Cyklar parkeras utanför parken. Behöver du hjälp, vänd dig till någon av de bemannade informationspunkterna för att få hjälp att kontakta till exempel Polis eller sjukvårdspersonal. Polisen arbetar mot försäljning och användning av narkotika i parken.

Till dig som bor med ungdomar i högstadie- eller gymnasieåldern

Tillsammans med Polisen rekommenderar vi att barn och ungdomar i högstadie-och gymnasieåldern undviker Stadsparken den här dagen. Information skickas även ut via skolorna. Prata om riskerna hemma och kom gärna själv till parken om dina ungdomar är ute. Polisen häller ut alkohol för besökare under 20 år och kontaktar vårdnadshavare om ungdomar under 18 år påträffas med alkohol. Även socialtjänst och fältgrupp finns på plats i parken.

Tips!
Tonårsparlören hjälper dig att prata alkohol med tonåringar

Till dig som bor i närheten eller rör dig på stan

När så många som 25 000 människor tar sig till och från Stadsparken kan intilliggande gator och fastigheter påverkas på olika sätt. Vi uppmanar fastighetsägare att vara uppmärksamma, och där det är möjligt, begränsa tillgängligheten till garageplatser och trädgårdar. Gator och trottoarer städas så snart de blir framkomliga och städningen fortsätter även dagen efter. På vissa gator införs tillfälliga hastighetsbegränsningar och ändrade parkeringsregler. Tänk på att din resa kan bli försenad när det är trångt vid Lund C eller i stan. Oavsett om du åker tåg, bil eller buss – ge dig själv lite extra tid!

Fler valborgsbål och firanden

Det finns valborgsfirande och bål på flera ställen i kommunen.

Valborgsfirande i Stadsparken

Valborgsfirande i Genarp

Valborgsfirande i Folkparken

Fler tips på Valborgfiranden finns bland kommentarer i vårt Valborgsinlägg på Facebook

Lunds kommuns Facebook

Fler tips på vad som händer i kommunen hittar du i vår evenemangskalender.

Evenemangskalender

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?