Sfi, Svenska för invandrare

Svenska för invandrare i Lunds kommun är för dig som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. På utbildningen i svenska för invandrare får du grundläggande kunskaper i svenska språket. Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardags- och arbetslivet. Efter avslutad kurs får du betyg. All undervisning är gratis.

 

För att göra en ansökan till Sfi måste du boka in ett möte med oss. Mejla oss dina kontaktuppgifter samt personnummer alternativt samordningsnummer och så återkommer vi till dig. Tack.

Telefon: 046-359 60 88

Våra telefontider är:  måndag - torsdag 11.00 - 12.00 , 15.00 - 16.00 och fredag 11.00 - 12.00

E-post: lundavalkomstenvux@lund.se

Vi talar svenska och engelska

Behöriga att studera sfi

För att studera sfi måste du vara folkbokförd i Lunds kommun, ha ett svenskt personnummer eller samordningsnummer för EU-medborgare och vara minst 16 år gammal.

Anmälan till sfi

För att göra en anmälan till Sfi måste du boka ett möte med oss. Efter det kommer vi att registrera ditt besök, du kommer att få information om samt hjälp med att anmäla dig till en Sfi kurs. Vi kommer att ställa frågor till dig om din bakgrund, arbetslivserfarenhet samt tidigare utbildning för att kunna göra en individuell bedömning av vilken studieväg inom Sfi som passar bäst.

Har du kunskaper i svenska sedan tidigare kommer du även att få prata med en lärare och eventuellt göra ett nivåtest som visar vilken Sfi kurs du ska påbörja.

Välja skola

  • Sfi 1 är för dig med kort eller ingen skolutbildning från hemlandet.
  • Sfi 2 är för dig med 5-11 års studier från hemlandet.
  • Sfi 3 är för dig med mer än 12 eller flera års studier från hemlandet.

Studieväg 1 läser sin kurs på Komvux.

Tillhör du studieväg 2 och 3 har du möjlighet att välja skola, antingen Komvux Lund eller Hvilan Sfi, en del av Folkhögskolan Hvilan.

Komvux Lund SFI

Hvilan Sfi, en del av Folkhögskolan Hvilan

Det kan förekomma väntetider och du hamnar då i kö till en utbildningsplats.

Behov av särskilt stöd

Du som har en funktionsnedsättning och behöver extra stöd för att studierna ska fungera, kan ange detta i samband med anmälan till kurs. Om du har frågor kan du ringa eller maila oss.

Prövning i Sfi

En prövning i sfi innebär att du ska visa dina kunskaper i alla delar av kursen. Det ingår inte handledning eller undervisning. Du kan inte anmäla dig till prövning om du studerar på sfi.

Du kan anmäla dig till prövning i sfi kurs B, C och D.För att göra en anmälan till prövning gör du din ansökan på ansökningssidan. OBS! För att göra en prövning tar kommunen ut en avgift. 

https://lund.se/komvux-lund/ansokan/

LundaVälkomsten

Besöksadress: Mellanvångsvägen 10, byggnad C

Postadress: Lunds skolors resurscentrum, LundaVälkomsten Vux Box 41, 221 00 Lund

Telefon till reception: 046-359 60 88

Våra telefontider är:  måndag - torsdag 11.00 - 12.00 , 15.00 - 16.00 och fredag 11.00 - 12.00

Camilla Lantz Jacobsson, chef

E-postadress: lundavalkomstenvux@lund.se.

Relaterad information