Nyheter och nyhetsarkiv

En samling av våra aktuella och tidigare nyheter.

December

2019-12-17

Lunds kommunala gymnasieskolor: eleverna ligger i topp

Elevernas resultat på de högskoleförberedande programmen ligger i topp. I jämförelse med likvärdiga skolhuvudmän i landet tar flest elever examen. Vid yrkesprogrammen har det skett ett tydligt trendbrott och elevernas resultat ligger över riksgenomsnittet. Det visar Skolverkets statistik som släpptes den 11 december.

November

2019-11-21

Barn- och skolnämnden - aktuella beslut i november 2019

Svaneskolans framtida placering, regler och tillämpningsanvisningar för fritidshem och förskola samt revisionens granskningsrapport om styrning och kontroll. Det är några av de ärenden som barn- och skolnämnden behandlade på sitt sammanträde den 20 november.

2019-11-21

Barn- och skolnämnden tog beslut i enighet med förslag gällande placering av Svaneskolan

Vid sammanträde den 20 november beslutade Barn- och skolnämnden att ställa sig bakom förslaget att samlokalisera Svaneskolan och Hedda Anderssongymnasiet. Nämnden beslutade också att föreslå att Svaneskolan, under tiden den nya skolan byggs, tillfälligt ska lokaliseras på Parkskolan, vilket förutsätter paviljongetablering på Parkskolans skolgård och i anslutning till Svaneskolans matsal. 

2019-11-13

Att leda för hållbar utveckling

Hållbar utveckling ska vara en integrerad del av skolans arbete. Hur ska skolan organiseras för att bidra till ett hållbart samhälle? Alla skolledare från Lunds kommun, från förskola till komvux deltog i en gemensam dag med fokus på att leda för hållbar utveckling.

2019-11-11

Magsjuka på Gunnesboskolan i Lund

Under helgen har ett flertal elever och vårdnadshavare drabbats av magsjuka. Rektorer på Gunnesboskolan har tillsammans med skolsköterska informerat vårdnadshavare på Gunnesboskolan.

Oktober

2019-10-21

Försenade fakturor

Fakturor för oktober månad avseende förskola, fritidshem, äldreomsorg och LSS har gått ut med en försening. Alla fakturor har nu skickats och når mottagarna senast inom ett par dagar.

2019-10-17

Ny förskola och skola på Norra Fäladen

Delfinens förskola och Delfinskolan startade denna hösten verksamheten i helt nya, luftiga och ljusa lokaler.

2019-10-15

Kom och träffa Lunds gymnasieskolor – Gymnasiemässan 2019

Torsdagen den 17 oktober genomför gymnasieskolorna i Lund en gymnasiemässa på Sparbanken Skåne Arena. Det är en gemensam mässa för Lunds samtliga gymnasieskolor. Mässan är öppen för schemalagda besök av årskurs 9-elever kl. 9.00 -16.00. Mellan klockan 17.00 och 20.00 är mässan även öppen för vårdnadshavare och andra intresserade.

2019-10-08

Lunds kommun medverkar på SETT SYD

- Kompetensutveckling och mässa för verksamma och blivande pedagoger och skolledare.

September

2019-09-18

Byskolans kök vinnare i White Guide Junior

"Årets skolkock" och "Årets hållbara offentliga restaurang" finns på Byskolan i Södra Sandby! Priserna delades ut vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan som hölls i Malmö på tisdagskvällen. – Det är helt magiskt, vi är så glada och tacksamma för att arbetet vi gjort tillsammans uppmärksammas, säger Håkan Olsson, skolkock på Byskolan som nu också kan titulera sig "Årets skolkock".

Augusti

2019-08-29

Två lärare från Lund nominerade till lärarpriset Guldäpplet

Guldäpplet har delats ut årligen sedan 2002. Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. Totalt har drygt ett hundratal lärare och förskollärare från hela landet nominerats till det prestigefyllda lärarpriset. Två av de nominerade är verksamma i skolor i Lunds kommun.

2019-08-12

Gymnasiemässa i Lund 17 oktober 2019

Årets gymnasiemässa kommer att äga rum på Sparbanken Skåne Arena 17 oktober, kl. 9.00 -16.00.

Juni

2019-06-28

Frågor om barnomsorg under sommaren

Under sommaren och den tillhörande ledigheten har vi vissa frågor som är återkommande. För dig som vårdnadshavare till barn i våra verksamheter kan informationen nedan komma till nytta.

2019-06-14

Vi utvecklar skolan på vetenskaplig grund

Professor Helen Timperley vid universitetet i Auckland på Nya Zeeland är på besök i Lund. 13 juni talade hon inför 1500 medarbetare från utbildningsförvaltningen om lärares professionella lärande och utveckling och hur det påverkar elevernas lärande och utveckling.

2019-06-10

Elever på Oskarskolan hänvisas till Lerbäcksskolan

På grund av brand på Oskarskolan under natten mellan söndagen den 9 juni och måndagen den 10 juni, har undervisningen flyttats från Oskarskolan till Lerbäckskolan.

Maj

2019-05-27

På Backaskolan är flerspråkighet en tillgång

På Backaskolan i Lund deltar nästan hälften av eleverna i modersmålsundervisning i 32 olika språk. De är stolta över att ha så många olika språk på skolan och vill att det ska synas. Under läsåret har personalen på skolan samarbetat med modersmålslärarna i projektet Världsklass där eleverna har arbetat runt olika teman, lekar och folksagor från olika länder, att vara barn i olika länder och lära sig olika språk. Arbetet har lett till möten och kommunikation mellan elever och pedagoger för att stärka en gemensam värdegrund.

2019-05-07

Hedda Anderssongymnasiet flyttar till Parkskolan

Hedda Anderssongymnasiet kommer att flytta till Parkskolans lokaler under läsåret 2019/20. Det innebär att Svaneskolan stannar kvar i sina lokaler läsåret 2019/20. Anledningen till beslutet är att skapa en så bra skola som möjligt för alla elever, både på Hedda Anderssongymnasiet och Svaneskolan.

Mars

2019-03-12

Årets digitaliseringsledare finns på barn- och skolförvaltningen

Viveca Dahl, utbildningschef på barn- och skolförvaltningen, har utsetts till årets digitaliseringsledare på Skolledargalan. Galan lyfter fram skolledare som förtjänar att bli extra uppmärksammade för sina förtjänstfulla insatser och som samtidigt inspirerar kollegor i skolsverige.

Februari

2019-02-28

Nu kommer besked om skolplacering i förskoleklass

Drygt 1400 barn i Lunds kommun ska börja förskoleklass hösten 2019. Vårdnadshavare i Lunds kommun har under december och januari haft möjlighet att lämna in önskemål om vilken skola barnet ska gå på. Handläggningen är nu avslutad och besked skickas ut till vårdnadshavarna.

2019-02-16

Vattenläcka på Parkstugans förskola

Under dagen har en större vattenläcka upptäckts på Parkstugans förskola i Veberöd. Vattenläckan är nu tätad och avfuktare finns uppsatta.

Januari

2019-01-11

Nya regler från 1 januari 2019 för enskilda huvudmän som bedriver fristående förskola

Från 1 januari 2019 skärps kraven för enskilda huvudmän som bedriver fristående förskola. De skärpta kraven innebär att utbildningsnämnden kommer att bedöma ytterligare omständigheter vid godkännandeprövning samt vid tillsyn av fristående förskolor. De skärpta kraven omfattar inte enskild pedagogisk omsorg och påverkar därmed inte utbildningsnämndens godkännande och tillsyn av denna verksamhetsform. Nedan följer en kort information om vad de nya bestämmelserna innebär.

2019-01-11

Dags att söka till gymnasiet

15 januari öppnar sökwebben för dig som ska ansöka till gymnasiet. Sista ansökningsdag är 15 februari.