En plastfri student är en fest för miljön

28 maj, 2021

Snart är det dags för det årliga studentutsläppet i Lund och vi ser alla fram emot ett unikt och storslaget firande. Festligheter brukar dock genera en hel del skräp och studenten är inget undantag. Plastkonfetti, ballonger och andra engångsprodukter används ofta och när festen är över hamnar skräpet dessvärre lätt där det inte ska vara - i naturen.

Blommor och konfetti inför studentfirande

Miljövänligare alternativ för ett hållbart Lund

Konfetti och ballonger är ofta gjorda av plast. När plasten hamnat på marken är den svårt att ta upp och tar lång tid innan den slutligen bryts ned. I stället sprids plasten vidare ut i naturen och når via vattendrag havet, där den med tiden bryts ner till mikroplaster.

Lunds kommun vill därför tipsa anhöriga och vänner till våra nyutsprungna studenter om att det finns hållbara alternativ till plastkonfetti och ballonger. Fira studenten på den stora dagen med nedbrytbar konfetti i rispapper eller konfetti i naturmaterial, det finns att köpa i butik. Såpbubblor kan ersätta ballonguppsläppet och blomblad eller hemmagjord konfetti av löv sätter den finaste guldkanten på firandet. Fira stort på den stora dagen men samtidigt med hänsyn till miljön.