Vinst i ”Sikta mot stjärnorna” ledde till besök av Fuglesang

4 november, 2020

I våras tävlade Byskolans treor i schacktävlingen ”Sikta mot stjärnorna” och vann. Tisdagen den tredje november fick de äntligen förstapriset – ett besök av astronauten Christer Fuglesang. I Byskolans matsal höll Fuglesang en inspirerande föreläsning för eleverna om utbildning, rymden och kärleken till schack.

Christer Fuglesang med den vinnande gruppen i schacktävlingen "Sikta mot stjärnorna".

Bildtext: Den vinnande gruppen i schacktävlingen "Sikta mot stjärnorna" tillsammans med Christer Fuglesang. Från vänster till höger: Ziqian Xu, Carl Bergstedt, Jakob Prochéus, Christer Fuglesang, Rasmus Weyns, Molli Linner, Fredrik Costa Meirose.

Sammanlagt deltog 150 lag i hela Sverige i turneringen som slutligen ledde till att Byskolans lag stod kvar som vinnare. Schacktävlingen ”Sikta mot stjärnorna”, som är till för lågstadieelever, hölls digitalt över nätet och under skoltid. De tävlande lagen bestod av grupper av fem elever som tävlade i matcher som pågick hela våren. Den tredje november var det äntligen dags att få ta del av förstapriset – ett besök av Christer Fuglesang, den första svenska astronauten som varit ute i rymden.

Christer Fuglesang i förgrunden med en presentationsbild med honom och texten "Spela schack".

Bildtext: Christer Fuglesang i förgrunden och i bakgrunden en projektorduk med bild på Christer och texten "Spela schack".

Föreläsningen bestod av Christer Fuglesangs väg via studierna och de många åren med vidareutbildning och träning för att bli astronaut och höjdpunkten – ett besök på den internationella rymdstationen ISS. Fuglesang berättade även om de olika utmaningarna som en astronaut ställs inför, som att äta, gå på toaletten, duscha och träna när man befinner sig i ett tyngdlöst tillstånd. I slutet av föreläsningen fick eleverna möjlighet att ställa frågor om allt möjligt till Fuglesang. Som till exempel vad det roligaste var med att besöka rymden (rymdpromenaden) samt hur lång tid det tar att ta sig till rymdstationen (ungefär två dagar).

Fuglesang spelades även in för att kunna strömma video till elever som satt i andra klassrum.

Bildtext: Christer Fuglesangs föreläsning spelades in för att innehållet sedan kunde delas till andra klassrum där eleverna kunde se och höra föreläsningen.

Skolan har haft ständig kontakt med Sveriges Schackförbund för att se till att föreläsningen gick att genomföras på ett tryggt och säkert vis, med tanke på de rådande omständigheterna gällande coronaviruset. Elever från andra klasser som också hade sett fram emot Fuglesangs besök fick följa föreläsningen i sina klassrum via strömmad video. Det vinnande lagets årskurs fick äran att se föreläsningen i Byskolans matsal.

Elever i annat klassrum som följde Fuglesangs föreläsning.

Bildtext: Elever tittar på föreläsningen via strömmad video på projektor i sina klassrum.

Susanne Berndtros, rektor på Byskolan, var glad över att besöket kunde ske på ett organiserat och säkert sätt.

– Gårdagen gick i ’dur’. Eleverna på skolan var uppspelta. Under förmiddagen fick jag många knackningar på min dörr där barnen undrade när han kom och om de fick prata med honom och så vidare. Besöket var mycket uppskattat av alla på skolan. Eleverna hade många frågor som besvarades såväl innan som efter föreläsningen.

Porträttbild Byskolan rektor Susanne Berndtros

Bildtext: Bild på Byskolans rektor Susanne Berndtros. 

För det vinnande laget som nu går i årskurs fyra blir det inte riktigt som tänkt gällande årets turneringar.

– Framåt är svårt att säga. Normalt hade de varit med i schackfyran samt Skol-SM i schack. Men just nu är det mesta inställt. Skollags-SM avgörs under våren 2021 så förhoppningsvis kan laget delta på den, sade Susanne Berndtros.