Föräldrar, ni är viktiga!

25 juni, 2020

Sommaren är här och med den nya anpassningar efter rådande coronapandemi. I år ser sommarmånaderna annorlunda ut för många – fler semestrar på hemmaplan och planerade aktiviteter har fått ställas in. Vi har alla ett gemensamt ansvar att följa Folkhälsomyndighetens direktiv. Samtidigt är det viktigt att du som vårdnadshavare pratar med ditt barn eller ungdom om olika risker. Dialog och samtal kan förebygga att unga råkar illa ut.

Alkohol och droger

Varje sommar är det många ungdomar som provar alkohol och droger för första gången. Ni föräldrar och vårdnadshavare är därför extra viktiga den här sommaren. Prata med era ungdomar angående alkohol och droger. Är ni oroliga, kontakta socialförvaltningen eller Mariamottagning Mellersta Skåne. Vi är många som kan och vill hjälpa till!

Vuxennärvaro

Vi ser att behovet är stort av vuxna ute på olika tider under sommaren. Kommunens fältgrupp kommer därför att utökas under sommarmånaderna. De kommer att vara i tjänst hela sommaren och röra sig ute i Lunds centrala delar och våra östra tätorter. Kommunens fritidsgårdar kommer vara öppna och skateparken, i anslutning till Stadsparken i Lund, kommer vara bemannad dagtid med personal från kultur- och fritidsförvaltningen.
På Klostergården, i Södra Sandby, Dalby, Genarp samt i Veberöd finns det även ideella nattvandrare som rör sig ute kvällar och nätter, för ökad trygghet för både ungdomar och vuxna.

Vi vet att närvaro av vuxna oftast har en positiv effekt, så ta gärna en promenad på egen hand på olika platser i er omgivning. Förutom fältgruppen kommer även kommunens väktare och polisen att röra sig extra mycket ute under sommaren.

I nedan dokument hittar du kontaktuppgifter för råd, stöd och hjälp.

Relaterad information