Elever från Dalby och Södra Sandby är bästa ”resterkockarna”!

23 januari, 2018

Gör något gott och smarrigt av matresterna i stället för att kasta dem i soporna! Ja, så lät höstens uppmaning i tävlingen Resterkocken, som syftade till att öka medvetenheten om matsvinn bland skånska skolelever.

Resterkocken tog ett avstamp i statistik, som visar att en femtedel av all mat som köps hem slängs. Det är förstås inte bra, varken för miljön eller plånboken.Att minska svinnet är också en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna för köken på förskolor, skolor och äldreboenden i Lunds kommun. Men ibland behöver köksmedarbetarna hjälp att komma på kluriga och smarta idéer – och det är där tävlingen Resterkocken kommer in i bilden.

Bland de 30 nykorade vinnarna i Skåne finns sex lag från Lunds kommun, varav fyra från Killebäcksskolan i Södra Sandby och två från Nyvångskolan i Dalby och vars vinnande förslag kan läsas på tävlingens webbplats. (Se länk under "relaterad information" längst ner på sidan.

Bidragen kommer serveras i skolrestaurangerna

Elever från Nyvångskolan i tävlingen Resterkocken.jpg

Men vad händer nu – kommer vi att få se några av de vinnande förslagen i skolrestaurangerna framöver?

–Ja, på Killebäck kommer vi att servera några av de vinnande bidragen i skolans cafeteria under våren, berättar Jens Stjernqvist, som arbetar som måltidsinspiratör på serviceförvaltningen/måltidsservice och som tror och hoppas att tävlingen gjort eleverna mer medvetna om vilka mängder som kastas och även vad det kostar.

Elever från Killebäckskolan i tävlingen Resterkocken.jpg–Jag tror att särskilt på dessa skolor, där pedagogerna vävde in att belysa matsvinnet i sin läroplan och där eleverna fick vara kreativa och engagera sig i ämnet, där tror jag definitivt att eleverna blev mer medvetna. Det var väldigt uppenbart när jag pratade med dem!

Killebäcksskolans hemkunskapslärare Ingrid Rörstrand och Boel Persson håller med.

Hälsa, ekonomi och miljö är de tre perspektiv som hela tiden genomsyrar undervisningen i hemkunskap. Under hösten hade vi extra fokus på just miljö för årskurs 7, vilket gjorde att Resterkocken kom lägligt och blev ett naturligt inslag i undervisningen.

–Många elever har kunskap kring frågor som gäller hur transporter, ekologiskt och vår köttkonsumtion påverkar miljön. På vilket sätt matsvinnet är en bov både för miljön och plånboken behöver lyftas för våra ungdomar. Vikten av att ta vara på rester och att använda sina sinnen för att avgöra om t ex mjölken går att använda efter bäst-föredatum, är bara några få exempel på detta.

–Att skapa rätter och måltider utifrån ett urval av matvaror är nog bland det roligaste eleverna vet, så denna uppgift tilltalade dem

Och mer matlagning kommer det att bli under våren, berättar Jens Stjernqvist, som just nu håller på att planera aktiviteter för de vinnande lagen.

–På Nyvång ska de vinnande eleverna få vara med under en dag, då vi ska woka till hela skolan. Det blir så klart en vegetarisk, ekologisk och klimatsmart wok. Inom kort blir det också klart vad vi kommer att göra tillsammans med eleverna på Killebäck, avslutar Jens Stjernqvist.

Relaterad information