Fritidshem F–6

Har ditt barn behov av omsorg före och efter skoldagen, på lov och studiedagar har barnet möjlighet att vara på skolans fritidshem.

skolgård

Fritidshem är en pedagogisk verksamhet och ett viktigt komplement till skolan för att skapa mångsidighet, helhet och kontinuitet i barnets utveckling och lärande. På fritidshemmet har ditt barn möjlighet att delta i inomhus- och utomhusaktiviteter, leka med kompisar, ta det lugnt eller göra sina läxor. Vi serverar frukost och mellanmål dagligen, och på lov- och studiedagar serverar vi även lunch.

Få en plats på fritidshem

Ska ditt barn börja skolan kan du ansöka om plats på fritidshemmet samtidigt som du gör skolvalet inför förskoleklass. 

Du kan också komplettera och ansöka om fritids i efterhand. Då använder du vår e-tjänst: 

Ansök om plats på fritidshem 

Alla barn från förskoleklass till vårterminen det år barnet fyller 13 år kan gå på fritidshem före och efter skoldagen. Fritidshemmet är öppet på både skoldagar och lov- och studiedagar. För att ditt barn ska få plats på fritidshem ska du som vårdnadshavare antingen arbeta eller studera.

Avgift

Fritidsverksamheten är avgiftsbelagd. Hur mycket det kostar för en plats på ett fritidshem beräknar vi utifrån hur många barn du har i hushållet som är inskrivna i Lunds kommuns förskoleverksamhet eller fritidshem.

Du hittar mer information om taxor och avgifter på länken nedan under "relaterad information".

Säg upp plats

Om du vill säga upp ditt barns plats, ska du göra det senast två månader (60 dagar) före barnets sista önskade vistelsedag på fritidshemmet. För att säga upp fritidshemsplatsen använder du vår e-tjänst.

Säg upp plats på fritidshem

Under uppsägningstiden har kommunen rätt att ta ut en avgift för ditt barns plats oavsett om du utnyttjar den eller inte. Du betalar bara fram till sista vistelsedagen, vilket innebär att avgiften på den sista fakturan kan bli mindre än vanligt. 

Mer om fritidsverksamheter

S:t Hansgården, fritidshem med miljöprofil

Frågor och svar om fritidshem

Fråga
Vem kan gå på fritids?
Får mitt barn ha fritidshemsplats under föräldraledighet?
Om jag är sjukskriven eller har graviditetspenning, får mitt barn vara på fritids?
Vad kostar det att ha sitt barn på fritids?
Vilka öppettider har fritidshemmet?
Får mitt barn vara på fritids när jag är ledig?

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/fritidshem