Länk till startsidan

Program för unga

Här kommer ett uppdaterat program för 2023-års bokfestival.
Just nu ser du programmet från 2022.

Program

16.00–22.00 Entrétorget

Inne på torget finns en massa aktiviteter för dig som vill lära, skapa, upptäcka el­ler bara ta en paus. Ta fram din kreativa sida och skapa bokmärken i vår bokmär­kesworkshop! Få nya boktips på vår bok­tipsvägg eller byt en av dina gamla böcker mot en ny på vårt bokbytarbord. På tor­get får du även tips på lässtrategier för att göra läsningen lättare oavsett om du är ny på att läsa eller har läst hela ditt liv. Känner du för att ta det lugnt mellan akti­viteterna finns det självklart fika på plats för att stilla ditt sötsug.

16.00–22.00 Blackout Poetry-tävling

Plats: Torget

Skapa din egen dikt med Blackout Poetry. Till de bästa dikterna/dikten finns det så­klart ett fint vinnarpris.

16.00-22.00 Högläsning i temarum

Plats: Blåan

Ta en paus från aktiviteterna och koppla av till högläsning i skogsrummet.

17.00–17.45 Om ordets makt

Plats: Svarta Lådan

Vi har bjudit in Anna Hjerpe, koordinator för fristad Lund, och Lucy Kassa, Lunds fristadsgäst. De berättar mer om vad det innebär att vara fristadsförfattare i Sveri­ge och vikten av yttrandefrihet. Ett väl­digt viktigt ämne som fler borde ta del av. Välkomna att lyssna och ställa frågor!

17.00–17.30 samt 19.00–19.30 Graffitiworkshop

Plats: Graffitiväggen

Kom och testa graffitimålning! Vi erbjud­er färg och masker samt en professionell guide som kan hjälpa er med tips och tricks. Det pågår under hela kvällen och är till för alla oavsett förkunskaper!

17.30–19.00 Crashkurs i kreativt skrivande

Plats: Gråan

Kom och låt inspirationen flöda i vår crashkurs för kreativt skrivande! Agnes Stenqvist och Therése Granwald kommer med tips och tricks, svarar på frågor och hjälper dig att brainstorma. Oavsett om du har haft författardrömmar så länge du kan minnas eller om du bara vill testa nå­got nytt är du varmt välkommen!

18.00–20.00 Kortfilmer

Plats: Svarta Lådan

Detta är pjäserna och animationerna som har skapats av Spykens elever. Luta dig tillbaka och njut av kortfilmerna som är allt från 5–20 minuter vardera!

18.00–18.30 Vernissage

Plats: Vita Galleriet

Här kan du få se de arbeten som Spykens bild- och teaterelever har sammanställt i ett fint vernissage. Det bjuds på salta pin­nar och dricka samtidigt som du får höra om processen bakom verken.

18.30–21.00 Kodachikai

Plats: Torget

Föreningen Kodachikai anordnar Sveri­ges mysigaste nördkonvent Kodachicon i Lund 26–29 maj, riktat mot ungdomar med intresse för anime, sci-fi, spel och cosplay. Föreningen och konventet har också blivit en säker samlingsplats för qu­eera ungdomar. Personer från förening­en är på plats och berättar om konventet och om queer representation i manga!

19.00–19.45 Konsten att skriva humor – med Anders Jansson

Plats: Bygghallen

Anders Jansson är både skådespelare, komiker och manusförfattare. Med sina rötter i Lund är han mest känd för sina karaktärer i Hipp Hipp! där han bland an­nat spelar Tiffany Persson. Men hur skri­ver man egentligen skämt och hur man hittar man den roliga vinkeln? Häng med Anders Jansson och författaren There­se Granwald när vi utforskar processen bakom humorskapandet. Begränsat antal platser så kom i tid!

20.00–21.00 Vilka vinner skrivartävlingen?

Plats: Bygghallen

Vilka blir årets vinnare i Litteralunds skri­vartävling? Årets tema för tävlingen är Grand Hotel, och vi har fått in massor av fantastiska bidrag i alla möjliga former och genrer. Nu äntligen är det dags att kora vinnarna!

20.00–22.00 Film: Döda poeters sällskap

Plats: Svarta Lådan

Filmvisning på storduk, till detta serveras självklart popcorn!

Hitta till Stenkrossen

Stenkrossen finns på Kastanjegatan 13 i Lund.

Så här kan du ta dig till Stenkrossen

Bantorget med Grand i bakgrunden, kvällstid Foto: Kasper Dudzik

Skrivartävlingen är avgjord

Varje år arrangerar Litteralund en skrivartävling för ungdomar 13-18 år. Temat för årets tävling var Grand Hotel och här kan du se vilka som vunnit tävlingen i år. Vinnarnas bidrag har tryckts i årets skrivartävlingsbok!

Ålderskategori 13-15 år

Förstapristagare: Edvin Tengrud: Bodies in the walls.

Andrapristagare: Johanna Jarneskog: No time.

Tredjepristagare: Anonym författare: Kanske nästa gång.

Ålderskategori 16-18 år

Förstapristagare: Emmy Minssen: Den namnlösa.

Andrapristagare: Tindra Isaksson: Var är du?

Tredjepristagare: Saskia Lindgren: Ängeln vid Grand hotel.

Aktuellt

Evenemang

Aktuellt

Evenemang