Länk till startsidan

Program för barn

Här kommer ett uppdaterat program för 2023-års bokfestival. Just nu ser du programmet från 2022.

Program som pågår hela dagen

10.30–16.00 Litteralund-tåget

Hållplatser: Stadsbiblioteket och Domkyrkan.

Åk en sväng på Lunds gatstenar med Litteralunds eget lilla tåg. Helt gratis såklart. För alla åldrar. Drop in.

10.30–16.00 Utställning: Bilder av årskurs 6

Stadsbiblioteket, Galleriet.

Under hösten 2021 fick alla elever i årskurs 6 i Lund träffa en illustratör och lära sig mer om hur man man berättar en historia med bilder. Eleverna fick testa olika tekniker såsom kroki och skiss. Här visas de bilder som elever skickat in till oss, i en alldeles egen utställning. För alla åldrar. Drop in.

10.30–16.00 Kreativ verkstad med Cirkusvagnen

Stadsbiblioteket, Konstvärlden.

Kom och pyssla med papper och annat material tillsammans med Cirkusvagnen. För alla åldrar. Drop in.

10.30–16.00 Workshop med Wanås Konst

Stadsbiblioteket, Konstvärlden.

Just nu pågår en utställning med italienska illustratören Beatrice Alemagnas bilder från boken Vi går till parken (text av Sara Stridsberg) på Wanås. Välkommen till en workshop som tar inspiration från Beatrices ateljé och bilder! Ni får rita karaktärer som tar plats på en miniatyr-klätterställning som befolkas av alla figurer som skapas denna dag. För alla åldrar. Drop in.

10.30–16.00 Mys med Alfons

I år fyller böckerna om Alfons 50 år! Vi har tillsammans med Rabén

& Sjögren skapat en liten mysig Alfons-oas med böcker och pyssel.

För alla åldrar. Drop in.

Pojke i gul keps med armen om en vuxen tittar på en pjäs.

Tidsangivna programpunkter

10.30–12.00 Serieworkshop med Jimmy Wallin

Stadsbiblioteket, Hyllan.

Jimmy Wallin är serietecknare, illustratör och författare. Han har bland annat skrivit manus till tidningen Bamse, undervisar i bildberättande och håller serieworkshops över hela Sverige.

Från 9 år. Drop in.

11.00-11.40 Astrids guldkorn

Stadsbiblioteket, Atriumgården.

Olof Jennfors och Kristina Helgesen har samlat de mest populära sångerna från filmerna baserade på Astrid Lindgrens berättelser. Vilken låtskatt! Med hjälp av piano, gitarr och sång blandar de hej vilt Astrids guldkorn och hoppas att publiken vill sjunga med!

För alla åldrar. Drop in.

11.00–11.45 & 13.00-13.45 Föreställning: När Harry mötte Iggy

Stadsbiblioteket, Löwegrenska trädgården.

När Harry mötte Iggy är en nyskriven dramatisering av Mats Wänblad och Per Gustavssons böcker om Haren och Igelkotten. En varm och omtänksam skildring av hur svartsjuka kan sätta krokben för de bästa av vänner och om vikten av att respektera andras känslor. Ett vänskapsdilemma framfört med mycket humor och en tjusigt operaklingade sångrepertoar! Med Teater 23.

För 5–9 år och familj. Drop in.

11.00–11.45 Bildworkshop: Gör din egen bok

Stadsbiblioteket, Bildvärlden.

Bildworkshop med illustratören Johanna Schaible från Schweiz. Workshopen tar avstamp i Johannas underfundiga bok Det var en gång och blir så mycket mer, som kom ut 2021. Bokens sidor blir mindre och mindre, för att i mitten sedan bli större och större. Ni får testa att göra enklare versioner av det här bokformatet och skapa egna scener med
hjälp av collageteknik. Vi hjälper till med översättning från engelska.

För 8 år och uppåt. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

11.30–12.15 & 13.00-13.45 Följ med till barnens Lund

En stadsvandring för barn om barn förr i tiden i Lund

Samling utanför Stadsbibliotekets huvudentré.

Följ med på en upptäcktsresa genom staden och få reda på hur barn levde förr. Det berättas om professorsdöttrarna Fredrika, Ida och Emma och om Johns uppväxt hos snälla mostrar. Hur bodde barnen? Vad lekte de med? Vi besöker spännande platser och lär oss mer om Lunds historia. Turen slutar vid Tegnérmuseet, som erbjuder en familjeanpassad programpunkt.

För barn 6–10 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

11.30–12.00 & 13.00-13.30 Barnen i trädet - Afrikansk folksaga

Stadsbiblioteket, Sagoskåpet.

Varje dag när pappa Dipa går till arbetet måste Nandi och Tana klara sig själva. Pappa Dipa är så orolig att något ska hända dem. Och nu har den elaka häxan kommit till skogen. Saga med Maria Samuelsson.

Från 4 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

Skålar med färgglada paljetter.

12.00–12.45 Allt om dinosaurier med Sarah Sheppard

Stadsbiblioteket, Atriumgården.

Sarah berättar om ett av sina stora intressen: dinosaurier! Hon visar också sin lilla fossilsamling och svarar på frågor. Alla som vill – och törs – får komma fram och känna på en Tyrannosaurus-tand och en 100 miljoner år gammal dinosauriebajskorv. Efteråt blir det pyssel och tipspromenad!

Från 4 år. Drop in.

12.00–12.30 Bokrelease: Silvermannen

Stadsbiblioteket, Fantasyhörnan.

Lundaförfattaren Sara Mauritzon debuterar i vår med en spännande fantasyberättelse (första boken i en serie). Möt Lillo, en helt vanlig tioåring uppkrupen i sitt favoritäppelträd. Möt Tor, en inte helt vanlig granne med ett inte helt vanligt jobb. Är han brandman, jätte, jägare – eller gud? Sara Mauritzons bokdebut Silvermannen är den första boken om Lillo. Det är slukande spännande, känslofylld läsning när den är som allra bäst. En berättelse rotad i den nordiska mytologin, med älskansvärda Lillo mitt i händelsernas centrum. Vi ställer till med bokrelease med popcorn, högläsning och utlottning!

Från 9 år. Drop in.

12.00–14.00 Workshop - gör din röst hörd

Stadsbiblioteket, Konstvärlden.

Har du tänkt på att det mest är vuxna som tar plats och säger vad de tycker? Så kan vi ju inte ha det! Nu vill vi veta vad DU tycker är viktigt! Tillsammans med konstpedagogen Vera Asptjärn, arbetar vi med ordstenciler och att ta plats i Lunds gemensamma rum. Kom till Stadsbiblioteket och låt alla Lundabor få se vad just du har att säga!

Från 6 år. Drop in. I samarbete med LundART, Lunds konsthall.

12.30–13.00 Ödesryttarna: Möt Helena Dahlgren

Stadsbiblioteket, Fantasyhörnan.

Möt författaren bakom böckerna om Ödesryttarna och flera lättlästa rysare och fantasyböcker. Hur är det att skriva böcker baserade på ett spel, och hur har Helenas bakgrund som hästtjej hjälpt henne i skrivandet? Hon ger er både boktips och skrivtips – passa på att fråga henne precis vad du vill!

Från 9 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

13.00-13.30 Möt författaren till Mamma Mu

Stadsbiblioteket, Atriumgården.

Listan med böcker som Jujja Wieslander har skrivit är lång, men allra mest känd är hon för böckerna om Mamma Mu och Kråkan. Det har blivit hela 22 böcker (allt från bilderböcker och kapitelböcker till serieböcker) hittills. Senaste boken, Kråkan säger SEN!, kom i januari i år. Kom på en mysig stund tillsammans med Jujja och hör henne berätta om – och högläsa ur – böckerna.

För hela familjen. Drop in.

13.00–15.15 Bokmys i Kryptan

Domkyrkan.

Välkommen in på bokmys i Domkyrkans krypta! Här finns barnböcker om djur och människor, små och stora känslor, livet som liten och den stora katedralen i Lund. Högläsning varje halvtimme mellan 13.00–15.15. Kom och lyssna på de nyaste böckerna i det äldsta rummet. Hör böcker av bland annat Charlotta Lannebo, Anna Härmälä, Maria Nilsson Thore och Peter Schössow.

Från 4 år. Starttider 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 samt 15.00.

13.00–15.00 Kodachikai

Stadsbiblioteket, Hyllan.

Kodachikai, som i maj anordnar Sveriges mysigaste konvent Kodachicon, är på plats för att berätta om vad de gör i föreningen. Lär dig mer om de olika delarna i föreningen (anime, sci-fi, spel, och cosplay) och testa på manga – material och mangatecknarböcker finns på plats!

Från 9 år. Drop in.

13.30–14.15 Gör en monstermask med Lotta Geffenblad

Stadsbiblioteket, Bildvärlden.

Lotta Geffenblad är illustratör, författare och animatör. Genom åren har hon gjort mängder av bilderböcker, bland annat Astons stenar och Prick och Fläck. 2020 kom boken Vi är monsterbarn (text Eva Whitebrook), som handlar om sex små monster som är precis som barn är mest, tysta ibland, busiga ibland – vi är alla olika. Välkomna på en workshop baserad på Evas och Lottas bok, där alla barn får göra var sin monstermask!

Från 3 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

14.00–15.30 Rita väsen och monster med Henrik Jonsson

Stadsbiblioteket, Fantasyhörnan.

Kom och få tips och tricks av Henrik Jonsson, illustratör till bland annat PAX-böckerna, i en teckningsworkshop.

För 9–13 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

14.00–14.30 Banditer i båten! Rim utan reson med Kalle Güettler

Stadsbiblioteket, Sagoskåpet.

Kalle Güettler läser och berättar den rafflande sagan på rim om Banditen Bak, Krok O’Deal och lilla Damm i upptäcktsfararbåten Fram, och visar Pia Halses häftiga bilder. De större barnen kan gissa många slutrim och får gärna hjälpa Kalle att fylla i dem. De mindre barnen fångas av berättelsens rytm och fart och bildernas dramatik.

För 3–8 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

14.00–14.45 Möt Martin Widmark och Helena Willis

Stadsbiblioteket, Atriumgården.

Martin Widmark och Helena Willis behöver nog inte någon närmare presentation. 2002 kom den första boken om LasseMajas detektivbyrå och sedan dess har ytterligare över 30 böcker i samma serie kommit ut. I vår kommer första delen i en ny serie som också utspelar sig i Valleby, Det mystiska brevet. I boken träffar vi de kluriga bröderna Bacon, som måste hjälpa brevbärare Franco Bollo att leverera ett brev. Vem av alla de knasiga Vallebyborna är det egentligen som ska få post – och vad innehåller det mystiska brevet? Boken har mycket bilder och lite mindre text än vanligt, perfekt att läsa själv eller tillsammans!

Från 5 år. Drop in.

14.45–15.30 Bildworkshop: Bokstavshusen

Stadsbiblioteket, Bildvärlden.

Arkitekterna Maja Knochenhauer och Jonas Tjäder har skapat den

myllrande ABC-boken Bokstavshusen där bokstäverna fått ge form

åt fantasifulla hus. Nu kommer de till Litteralund för att lösa mysterier kring stulna konstverk och hitta busiga djur som rymt från Zoo. Kom och hjälp till! Du får även rita ditt eget bokstavshus och gå på skurkjakt i biblioteket.

För 4–8 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

15.00-15.30 Drag Queen Story Hour

Stadsbiblioteket, Atriumgården.

På Drag Queen Story Hour Sverige har fantasin och sagan inga normer eller gränser. Här får världen vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är. Drag Queen Story Hour är precis vad det låter som, fantastiska Lady Busty och Miss Shameless läser normkreativa barnböcker och med allas lika värde i grund.

För 4–7 år. Drop in.

Aktuellt

Evenemang

Aktuellt

Evenemang