Länk till startsidan

$currentPage

Program för barn och familj

Söndagen den 14 april inviger vi årets bokfestival med vår stora barn- och familjedag på och kring Lunds stadsbibliotek – här hittar du programmet.

Programmet innehåller massor för alla mellan 0 och 13 år och vi vågar påstå att det finns något för var och en! Välkommen mellan klockan 11 och 16 för att ta del av författarmöten, bildworkshop, föreställningar och sagoläsningar. Allt är gratis.

Årets programpunkter hittar du på följande platser:

  • Stadsbiblioteket, Sankt Petri Kyrkogata 13
  • Kulturen, Tegnérsplatsen 6
  • Domkyrkan, Kyrkogatan 6

Bokning

Till vissa programpunkter kan du skriva upp dig på en bokningslista 30 minuter före programpunktens start. Vilka ser du tydligt under varje programpunkt. Listan finns i Litteralunds infodisk nära huvudentrén på Stadsbiblioteket.

Uppdrag: hitta seriefigurer

Flera seriefigurer har lyckats smita in på biblioteket. Kan du hjälpa oss att hitta dem? Och att ta reda på vad de leta efter? Alla som genomför uppdraget får en serietidning och har chans att vinna ett signerat ex av Sissel Gustafssons "Lyckobäraren".

Program som pågår hela barndagen

Dörrarna till Stadsbiblioteket öppnar kl 10.30.

11.00–16.00 Litteralund-tåget

Hållplatser: Stadsbiblioteket, Kulturen och Domkyrkan.

Åk en sväng på Lunds gatstenar med Litteralunds eget lilla tåg. Helt gratis såklart. För alla åldrar. Drop in.

11.00–16.00 Kreativ verkstad med Cirkusvagnen

Stadsbiblioteket, Konstvärlden

Kom och pyssla med papper och annat material tillsammans med Cirkusvagnen. För alla åldrar. Drop in.

11.00–16.00 Fotboll + poesi = sant!

Stadsbiblioteket, Digitala rummet

Gillar du fotboll? Kul! Skriv en dikt om fotboll och var med och tävla om fina fotbollsvinster! Lund och Malmö anordnar i maj UEFA F-17 EM 2024 och vi kickar igång fotbollsfebern i stan! För alla åldrar. Drop in.

11.00–15.00 Comic corner

Nytt för i år är Comic corner där du kan läsa och prova på att teckna Manga och andra serier. Från 6 år. Drop in.

13.00–16.00 Författarmingel på museet Kulturen

Idag uppmärksammas Litteralund i Kulturens butik. Ett antal författare besöker museet och ställer ut sina böcker samt berättar om nya projekt. Gratis inträde till författarminglet, entréavgift till resten av museet.

Pojke i gul keps med armen om en vuxen tittar på en pjäs.

Tidsangivna programpunkter

11.00–11.40 Sago- och musikföreställning: Sagoljud

Stadsbiblioteket, Atriumgården

Berättarföreställning med sagor, musik och ljud. Med äventyrlig folkvärldsmusik, klassisk garderobsbiomusik och berättande så reser vi iväg i fantasin. Böckerna tar oss till olika platser i ”Ditt stora äventyr” av Erik Magntorn, ”Den vilda bebiresan och ”Garderobsbio” av Barbro Lindgren. Lustfyllt och roligt med läsning och lyssning med hjälp av fantastiska böcker, musik och ljud. Anna Cederquist, Martin Harborg och Hans Nilsson i SKROT samt författaren Erik Magntorn. Instrument: Fagott, klarinett, blockflöjter, spelpipor, dobro, tuba, munspel samt fantasifulla specialbyggda speldon.

För hela familjen. Drop in.

Porträtt på Erik Magntorn som lutar sig mot en grafittivägg.
Erik Magntorn

11.00–11.45 Bildworkshop med Maria Nilsson Thore

Stadsbiblioteket, Bildvärlden

Maria Nilsson Thore är en av våra mest älskade barnboksillustratörer. Bland hennes mest kända böcker finns bokserien Alla tre om kompisarna på förskolan Ärtan, och i höstas kom boken ”Hur mår Dim?” som är den andra boken om Dim och Lummer. Kom på mysig bildworkshop med Maria! För 5 år och uppåt.
Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

11.00–12.00 Skrivarworkshop med Charlotte Cederlund

Skrivhörnan

Kom och skriv en spännande berättelse med författaren Charlotte Cederlund! Charlotte har skrivit mycket fantasy för olika åldrar, men även bilderböcker och en faktabok. Hennes senaste bok ”Revan” kommer ut precis innan Litteralund. Från 9 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i
Litteralunds infodisk.

11.00–13.00 Serieworkshop: Lyckobäraren

Stadsbiblioteket, Comic Corner

Teckna söta seriefigurer med Sissel Gustafsson! Vi visar upp hur man tecknar figurer inspirerade av japansk manga. Du är välkommen oavsett om du har tecknat förut eller är nybörjare. Mallar till karaktärer kommer finnas på plats, men man kan såklart skapa sin egen. Sissel är bildlärare och även skaparen till Egmonts nya serie Lyckobäraren.
Från 6 år. Drop in.

11.45–12.15 Sagostund: Vargen, ankan och musen

Stadsbiblioteket, Sagoskåpet

En tidig morgon blir en mus uppslukad av en varg. Han är rädd att det är slutet. Men inne i vargens mage träffar han en anka och ankan stormtrivs där inne, så det blir inte alls slutet utan det blir fest. Men i skogen lurar en jägare, så vad kommer hända nu? Elin Halin berättar ”Vargen, ankan och musen” som är skriven Mac Barnett och illustrerad av Jon Klassen.
För 3–7 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

12.00–12.40 Handbok för superhjältar:
Elias Våhlund

Stadsbiblioteket, Atriumgården

Träffa Elias Våhlund, som är en av skaparna bakom Handbok för superhjältar! I böckerna följer vi Lisas resa mot att bli superhjälten ”Röda masken”. Serien är fantasieggande och behandlar ett angeläget problem som många barn kan relatera till, att vara mobbad. Vi föds inte till superhjälte, utan att det är något man kan bli – genom att läsa en bok som man hittar på biblioteket!
Från 6 år. Drop in.

Elias Våhlund

13.00–13.20 Saga på spanska

Stadsbiblioteket, Sagoskåpet

Iolanda Rincón från sago- och teaterprojektet Pisandonubes berättar en saga på spanska.
Iolanda Rincón del proyecto Pisandonubes cuenta una historia en español. Från 2 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

13.00–13.20 Bokmys i kryptan

Lunds domkyrka, kryptan

Kom för en sagostund i den 900-åriga kryptan tillsammans med jätten Finn. Vi läser sagor om små och stora äventyr, vilda och lugna känslor, från nutid till vikingatid. Välkomna!
Från 4 år. Drop in.
Högläsning varje halvtimme från kl. 13.00–15.00.

13.00–13.40 Bildworkshop med Jon Klassen

Stadsbiblioteket, Atriumgården

Litteralund får finbesök från USA! Den prisbelönta illustratören och författaren Jon Klassen ligger bland annat bakom bilderböckerna ”Jag vill ha min hatt” (2012) och ”Stenen från himlen” (2021). Nu kommer han till Lund, välkomna på en rolig och spännande workshop!

Programpunkten är på engelska men tolkas till svenska.

Passar bäst för 7 år och uppåt, men alla åldrar är välkomna. Drop in.

13.00–14.00 Skapa rollspelsäventyr med Nelly Rapp

Stadsbiblioteket, Skrivhörnan

I ”Nelly Rapp – rollspelsbok för monsteragenter” finns förslag på varelser och platser som kan användas till äventyr. Nu zoomar vi in på Lund! Tillsammans med skaparen av rollspelet Johan Broman skapar vi ett äventyrskompendium över spännande platser och personer i staden. Efter workshopen kan du använda kompendiet som inspiration till äventyr och mysterier när du vill rollspela i Lund med omnejd. Alla går hem med ett eget häfte. Inga förkunskaper krävs. För 8–12 år.

Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

Johan Broman

13.00–15.00 Mangaworkshop med Natalia Batista

Comic corner

Vill du lära dig skapa dina egna mangafigurer? Proffset Natalia Batista, som skapat serierna ”Mjau!” och ”Sword Princess Amaltea”, lär ut grunderna i hur man tecknar mangafigurer, och ger smarta tips och tricks så att du blir bättre på att rita!

Från 8 år. Drop in.

Natalia Batista

13.30–13.50 Bokmys i kryptan

Lunds domkyrka, kryptan

Kom för en sagostund i den 900-åriga kryptan tillsammans med jätten Finn. Vi läser sagor om små och stora äventyr, vilda och lugna känslor, från nutid till vikingatid. Välkomna!

Från 4 år. Drop in.

14.00–14.20 Bokmys i kryptan

Lunds domkyrka, kryptan

Kom för en sagostund i den 900-åriga kryptan tillsammans med jätten Finn. Vi läser sagor om små och stora äventyr, vilda och lugna känslor, från nutid till vikingatid. Välkomna!

Från 4 år. Drop in.

14.00–14.40 Författarmöte: Kristina Ohlsson

Stadsbiblioteket, Atriumgården

Kristina Ohlsson barnboksdebuterade 2013 och har sedan dess skrivit en rad barn- och ungdomsböcker och vunnit läsarnas hjärtan med sina spännande bladvändare. Med en alldeles särskild fingertoppskänsla för det rysliga och läskiga har hon tagit plats som en av Sveriges mest populära barnboksförfattare. Förutom böckerna för barn och unga skriver hon bästsäljande spänningsromaner för vuxna läsare, och innan hon blev författare arbetade hon på SÄPO.

Från 6 år. Drop in.

Kristina Ohlsson

14.00–14.45 Bildworkshop med Yael Frankel

Stadsbiblioteket, Bildvärlden

Ni lyssnar först på Yael Frankels bok ”Allt som hände innan du kom”, och sedan får ni testa att göra fanzines, som illustrerade och skrivna minidagböcker för våra låtsas-nyfödda syskon. En nyfödd bebis vet ju ingenting om världen de hamnat i, inte ens vilka som är dens familj! Vad skulle du vilja berätta för ett nyfött syskon om den här världen? Workshoppen är på engelska men vi hjälper till med översättning till svenska där det behövs. Läsningen av boken är på svenska.

Från 8 år. Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

14.15–14.30 Högläsning: Hur mår Dim?

Stadsbiblioteket, Skrivhörnan

Maria Nilsson Thore högläser ur sin bok ”Hur mår Dim?” Vi får kliva in i Dims och Lummers värld inne i skogen, full av grävlingskrafs, ekorrtjatter och ettrigt insektssurr. ”Hur mår Dim?” är en saga om att behöva ro för sina tankar – och vikten av att sen få dela dem med någon.

Från 3 år. Drop in.

14.15–15.00 Babydisco deluxe

Stadsbiblioteket, Sagoskåpet

Moa Eriksson Sandberg har skrivit en fantastisk småbarnsboksserie om tre vänner som går på babyrytmik, babysim, babymålning och babydisco. Nu kommer Moa hit för att läsa för oss, sedan avslutar vi högläsningen med ett babydisco inne i Sagoskåpet! Kom med din bebis och sväng om, sväng runt – ljud, ljus och rörelse i en sprakande mix! För 6 månader–2 år.
Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

14.30–14.50 Bokmys i kryptan

Lunds domkyrka, kryptan

Kom för en sagostund i den 900-åriga kryptan tillsammans med jätten Finn. Vi läser sagor om små och stora äventyr, vilda och lugna känslor, från nutid till vikingatid. Välkomna! Från 4 år. Drop in.

Högläsning varje halvtimme från 13.00–15.00.

14.45–15.00 Världens räddaste hund

Skrivhörnan

Charlotte Cederlund högläser sin bok ”Världens räddaste hund”, som handlar om hunden Zigge som ser läskiga saker överallt. Ett spöke i busken? Nej, det var bara en fladdrande påse. Den mullrande draken som kommer in i vardagsrummet får Zigge att krypa ihop till en liten boll. Men det är ju bara dammsugaren. Men så är storebror rädd när han ska sova på kvällen. Då är det Zigge som tittar under sängen, nosar i alla hörn och undersöker garderoben. Zigge, som ibland är världens modigaste hund.

Från 2 år. Drop in.

15.00–15.45 Bildworkshop: Vikgubbar

Stadsbiblioteket, Bildvärlden

Har du gjort en vikgubbe någon gång? Du vet, när man viker pappret och så ritar någon huvudet, och sedan får nästa person fortsätta rita på figuren utan att veta hur huvudet ser ut. Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson är upphovsmakare till ett jättestort – ja vi vågar nog säga världens största? – projekt där över 200 konstnärer har gjort vikgubbar tillsammans. Här på Litteralund får du nu testa att göra egna vikgubbar, så kom och släpp lös fantasin! Från 6 år.
Begränsat antal platser – bokningslista finns i Litteralunds infodisk.

15.00–15.30 Konsert: Alla är barn

Stadsbiblioteket, Atriumgården

Alla är barn, alla är djur. Någon är glad, någon är sur. Tätt bakom sanningarna hopar sig frågor: Vem är rolig? Vem är rik? Vem saknar sin mamma? Vem är ofödd? Vem är lik? Kan det vara samma?
Kom och lyssna på dikt och musik när Britta Persson besöker Litteralund! Albumet ”Folk – Dikt och toner om personer” med texter av Emma AdBåge och Lisen Adbåge blev snabbt en modern klassiker och belönades med en Grammis för Årets barnmusik. Nu är Britta Persson tillbaka med mer musik för barn och vuxna samtidigt som hon gör debut som författare med skivan och diktsamlingen ”Alla är barn”, även denna gång med bilder av Emma AdBåge och Lisen Adbåge. För alla åldrar. Drop in.

Uppdaterad:

Dela sidan: