Länk till startsidan

Stråkar

På Kulturskolan kan du välja mellan fiol, altfiol, cello och kontrabas. Instrumenten har olika storlekar vilket påverkar klangen. Kontrabasen är den största och har den mörkaste/mest basiga klangen. För att barn ska kunna spela på de olika instrumenten finns de alla i små storlekar.

Fiol (Violin)

Barn kan börja spela fiol tidigast vid 5 års ålder (Suzukimetoden) eller från 7 års ålder.

Stråkfamiljens nättaste medlem med den gnistrande silverklangen. Fiolens uttrycksfulla röst är älskad i allt från violinkonserter till svensk folkmusik.

I mån av tillgång hyr vi ut fiol. En del av instrumenten har vi i olika storlekar för olika åldrar. Instrumenthyra: 485 kronor per termin.

Här kan du anmäla ditt barn till Suzukimetoden (för barn från 5 år)

Här kan du anmäla fiol som ditt instrument via Musikcheck (för barn från 7 år)

Så här låter fiolen

Suzukimetoden bygger på lyssnande och gehörsspel och förutsätter att barn och förälder arbetar tillsammans med materialet hemma. Barnen lär sig alla stycken utantill och lär sig läsa noter först när spelförmågan är väl etablerad.

Den japanske violinisten Shinichi Suzuki är grundare av denna pedagogik. Han kallade den själv för ”modersmålsmetoden” och menade att på samma sätt som ett litet barn lär sig sitt modersmål kan det också lära sig musik genom att lyssna och härma. Den hörda musiken är grunden.

Förutom den individuella lektionen som barnet har en gång i veckan tillsammans med föräldern träffas barnen regelbundet för grupplektioner och konserter. Det är inte ett krav och det är inte med sikte på att bli professionell musiker - viktigast är att ha glädje av musiken.

Instrumentalundervisning enligt Suzuki-metodik har bedrivits på Kulturskolan i Lund sedan 1985. Hos oss omfattar den följande instrument: Fiol, altfiol, kontrabas, cello och piano. Man kan börja tidigast vid 5 års ålder och senast som 7 år. Däremot kan man fortsätta spela ändå tills man är 19 år.

Du kan läsa mer om Suzukimetoden hos Svenska Suzukiförbundet.

Cello (violoncell)

Barn kan börja spela cello tidigast vid 5 års ålder (Suzukimetoden) eller från 7 års ålder. Vill du spela solo eller orkester? Cellon klarar rubbet med sitt stora omfång och sin vackra, mörka varma klang.

I mån av tillgång hyr vi ut cello. En del av instrumenten har vi i olika storlekar för olika åldrar. Instrumenthyra: 485 kronor per termin.

Här kan du anmäla ditt barn till Suzukimetoden (för barn från 5 år)

Här kan du anmäla cello som ditt instrument via Musikcheck (för barn från 7 år)

Cello

Så här låter cello

Altfiol (viola)

Barn kan börja spela altfiol tidigast vid 5 års ålder (Suzukimetoden) eller från 7 års ålder. Varför nöja sig med mindre när man kan få alt? Altfiolen har lite större kropp än fiolen, vilket ger den en mjuk och behaglig ton som uppskattas i många hem.

I mån av tillgång hyr vi ut altfiol. En del av instrumenten har vi i olika storlekar för olika åldrar. Instrumenthyra: 485 kronor per termin.

Här kan du anmäla ditt barn till Suzukimetoden (för barn från 5 år)

Här kan du anmäla altfiol som ditt instrument via Musikcheck (för barn från 7 år)

Altfiol (viola)

Så här låter altfiolen

Basfiol (kontrabas)

Barn kan börja spela basfiol tidigast vid 5 års ålder (Suzukimetoden) eller från 7 års ålder.Basen gör dig garanterat välkommen i alla sorters orkestrar. Den låter härligt fylligt mörkt både med stråke (arco) och knäpp (pizz).

I mån av tillgång hyr vi ut basfiol. En del av instrumenten har vi i olika storlekar för olika åldrar. Instrumenthyra: 485 kronor per termin.

Här kan du anmäla ditt barn till Suzukimetoden (för barn från 5 år)

Här kan du anmäla kontrabas som ditt instrument via Musikcheck (för barn från 7 år)

Contrabas

Så här låter basfiolen

Kontakta lärarna

Här finns kontaktuppgifter till lärarna i ämnesgruppen stråk.

Humam Awad, violin
Björn Blöndal, kontrabas
Ako Aref, viola, violin

Ida Eriksson, violin
Cecilia Weissenrieder, cello
Kim Kristiansson, cello
Fredrika Persson, violin
Anna Rynefors, violin, tjänstledig
Hannelore Sill, viola
Siri Skansberger, violin, tjänstledig
Anna Svensson, violin
Lena Tove, violin
Maria Wernberg, violin
Hanna Ydmark, violin

Amanda Josefsson, violin

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?