Länk till startsidan

Piano och keyboard

Att spela piano ger en gedigen allmänmusikalisk grund. Man kan spela alla typer av musik, både solo och tillsammans med andra instrument. Det är både ett melodi- och ett ackordinstrument. Pianoundervisningen på Kulturskolan bedrivs i första hand individuellt.

Piano

Pianoövning

Du kan börja spela vid 5 års ålder (Suzukimetoden) eller vid 7 år (enskild undervisning).

För att delta i pianoundervisning behöver du ha möjlighet att öva hemma mellan lektionerna. Om du planerar att köpa ett piano och är osäker på vilken typ av instrument som är bra, fråga gärna din pianolärare!

Skillnaden mellan olika pianos

Du behöver antingen ett akustiskt piano eller ett digitalt piano som har anslagskänsligt klaviatur, 88 tangenter och pedal. Observera att en synt eller keyboard oftast inte är detsamma som ett fullstort digitalpiano och ibland saknar anslagskänslighet. Kulturskolan hyr inte ut pianon. Det finns ofta bra akustiska pianon att köpa begagnade, till exempel på Blocket eller i en musikaffär. Om du ska köpa ett digitalt piano är det viktigt att tangentnedslaget känns liknande som på ett akustiskt piano. Det kallas att tangenterna är viktade.

Flera former av undervisning

På Kulturskolan erbjuds pianoundervisning i ett par olika former:

Pianoundervisning enligt Suzukimetoden

Här är sig elev och förälder lär sig tillsammans, och föräldern deltar aktivt i undervisningen. Här startar eleverna från 5-6 års ålder och undervisningen omfattar både enskild lektion en gång i veckan och lektioner i storgrupp några gånger under terminen.

Här kan du anmäla ditt barn till Suzukimetoden (för barn från 5 år)

Suzukimetoden bygger på lyssnande och gehörsspel och förutsätter att barn och förälder arbetar tillsammans med materialet hemma. Barnen lär sig alla stycken utantill och lär sig läsa noter först när spelförmågan är väl etablerad.

Den japanske violinisten Shinichi Suzuki är grundare av denna pedagogik. Han kallade den själv för ”modersmålsmetoden” och menade att på samma sätt som ett litet barn lär sig sitt modersmål kan det också lära sig musik genom att lyssna och härma. Den hörda musiken är grunden.

Förutom den individuella lektionen som barnet har en gång i veckan tillsammans med föräldern träffas barnen regelbundet för grupplektioner och konserter. Det är inte ett krav och det är inte med sikte på att bli professionell musiker - viktigast är att ha glädje av musiken.

Instrumentalundervisning enligt Suzuki-metodik har bedrivits på Kulturskolan i Lund sedan 1985. Hos oss omfattar den följande instrument: Fiol, altfiol, kontrabas, cello och piano. Man kan börja tidigast vid 5 års ålder och senast som 7 år. Däremot kan man fortsätta spela ändå tills man är 19 år.

Du kan läsa mer om Suzukimetoden hos Svenska Suzukiförbundet.

Enskild pianoundervisning

Här får eleven enskild lektion 20 minuter i veckan, eller en längre lektion varje vecka i par eller mindre grupp, tillsammans med andra elever som är på samma nivå. Ibland kan det även erbjudas särskilda lektioner i till exempel musikteori eller samspel med andra elever. Barn födda mellan 2010 och 2015 ska anmäla sig via musikchecksystemet.

Så här fungerar Musikchecken

Så här låter pianot

Keyboardgrupp

Keyboarden är liksom pianot både ett melodi- och ackordinstrument. Men det är även en trummaskin, inspelningsmaskin och minisymfoniorkester i ett.

En keyboard ser ut som ett piano, men är elektriskt. Keyboarden har utöver klaviatur en mängd olika ljud, trumkomp, loopar och inspelningsmöjligheter som kan läggas till. Det är ett bra verktyg för att skapa musik och ger möjlighet att spela ljud som en hel orkester på egen hand.

Keyboard finns från 11 år

Keyboardundervisningen på Kulturskolan bedrivs i grupper med upp till 6 elever. Du behöver inte ha spelat piano för att få börja. Vi har keyboardgrupper både för nybörjare och för dem som har förkunskaper i pianospel.

I keyboardgrupp får du lära dig olika speltekniker och hur man använder ackord, skalor och kompfigurer. Undervisningen utgår ifrån populära låtar som många har hört. Du får också mycket träning i samspel med andra som du sedan kan ta vidare i andra sammanhang, till exempel om du spelar i ett band. Förutom detta får du också kunskap om hur man improviserar, skapar låtar, musikteori och hur man kan leda en ensemble.

Att lära sig spela keyboard ger en gedigen allmänmusikalisk grund där fokus ligger på genrer som pop, rock, filmmusik, visor och jazz/funk/soul.

Så här låter keyboard

Kontakta våra lärare

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?