Länk till startsidan

Lund – en av Europas mest kulturella och kreativa städer

Vad har Paris, Köpenhamn, Florens och Lund gemensamt? Jo, alla placerar sig på förstaplats i sina respektive storleksklasser i EU-kommissionens rapport ”The Cultural and Creative Cities Monitor”!

Flygfoto över Lunds stadskärna.

EU-kommissionens rapport ”The Cultural and Creative Cities Monitor” är ett verktyg för att jämföra och stärka den kreativa och kulturella potentialen i europeiska städer, vilket är något som behövs för både ekonomisk och social sammanhållning. Städerna är uppdelade i storleksgrupper, och i gruppen 100 000–250 000 invånare hamnar Lund som etta!

”The Cultural and Creative Cities Monitor” har tagits fram av EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum och innehåller en uppdaterad beskrivning av Europas kulturella och kreativa rikedom, och omfattar 190 städer i 30 länder. Den första översikten släpptes 2017 och använder kvantitativa och kvalitativa uppgifter för att mäta städers kulturella och kreativa potential. De kvantitativa uppgifterna mäts med 29 indikatorer på nio områden, som speglar de tre viktigaste aspekterna av städernas kulturella, sociala och ekonomiska livskraft:

  • Kulturell dynamik
    Mäter stadens kulturella puls i form av kulturinfrastruktur och kulturdeltagande.
  • Kreativ ekonomi
    Fångar hur de kulturella och kreativa näringarna bidrar till jobb och innovation i staden.
  • En gynnsam miljö
    Speglar de materiella och immateriella tillgångar som hjälper staden att till sig kreativa talanger och få fler att delta i kulturlivet.

EU-kommissionen: Cultural and Creative Cities Monitor

Vill du veta vad du kan hitta på i Lunds kommun?

Det finns massor av sevärdheter i Lunds kommun och flera evenemang som pågår. Du hittar hela utbudet hos Visit Lund.
Visit Lund

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?