Länk till startsidan

Projektstöd för publika arrangemang

Kulturföreningar och andra kulturaktörer som skapar upplevelser för Lundabor kan söka projektstöd för att genomföra kvalitativa och innovativa arrangemang med allmänintresse. Arrangemangen ska bidra till ett brett utbud för Lundaborna. Stödet är till för korta, tidsbegränsade kulturarrangemang och projekt.

Noter, staffli och masker på en rosa bakgrund.

Ansökningsdatum 2024

Hösten 2024

12 september–15 oktober för projekt som ska genomföras under 2025.

Obs! Du får svar inom 8 veckor efter sista ansökningsdag.

Fika med en kulturhandläggare

Träffa kultur- och fritidsförvaltningens handläggare för att diskutera ditt projekt och se vilka möjligheter som finns att förverkliga din idé.

Träffa kulturhandläggaren följande datum:

  • 24 september, klockan 15.00-18.00, Stadshallen, Stortorget 9 i Lund

Det här kan du söka projektstöd för

  • Projekt som följer de regler och värdegrund som gäller för alla våra bidragsformer.
    Värdegrund för våra bidragsformer
  • Du kan söka stöd oavsett om du är en organisation eller en enskild utövare.
  • Du har blivit berättigad att söka stöd
  • Arrangemang som är öppet för allmänheten och vänder sig till en publik, till exempel dansföreställningar, teater, festivaler, utställningar, uppläsningar, konserter eller visningar.
  • Arrangemang som har anknytning till Lund, håller hög kvalitet och ger medborgarna tillgång till kultur.
  • Projekt som bidrar till de utvecklingsområden som finns i
    Kulturprogram för Lunds kommun 2024–2030

Det här kan du inte få projektstöd för

  • Projekt vars huvudsakliga syfte är att främja vinst inom kommersiell näringsverksamhet.
  • Stödgalor eller andra projekt för välgörande ändamål.
  • Projekt med övervägande religiös, politisk eller social inriktning.
  • Projekt i kommunala förvaltningars eller bolags regi.
  • Utrustning och investeringar som efter projektet tillfaller dig eller din organisation.
  • Projekt inom utbildning eller forskning.
  • Renodlade pedagogiska projekt som till exempel kan bedrivas i studiecirkelform istället.
  • Du som är verksamhetsstödstagare kan inte söka projektstöd.

Att ansöka om projektstöd flera gånger

Bidrag till publika kulturarrangemang kan inte beviljas till samma projekt mer än fyra gånger. För att kunna beviljas projektbidrag för samma projekt mer än en gång ställs etappvis högre krav på arrangören, bland annat gällande medfinansiering.

Här ser du ett exempel med de uppgifter som vi behöver för att kunna genomföra ett korrekt förfarande av din ansökan. Ansökan sker direkt i Rbok, bokningssystemet.

Exempel ansökan (pdf) Pdf, 224 kB.

Bedömning

Kvalitet

Bedömning av arrangemangs kvalitet, produktions- och förutsättningar för produktion och genomförande, samt organisationens kompetenser och erfarenheter.

Publikarbete

Bedömning av arbete med målgrupper, marknadsföring, värdegrund och förväntat publikt genomslag.

Ekonomisk bärighet

Bedömning av både kortsiktig och långsiktig bärighet, inklusive bredden på finansieringen.

Brett utbud

Bedömning av i vilken utsträckning arrangemangen bidrar till ett brett utbud för allmänheten, baserat på löpande bedömning av de inkomna ansökningarna.

  • Se till att ni har med kommunens logotyp i all er kommunikation om projektet.
  • Kommunens logotyp ska användas i all kommunikation om projektet.
    Lunds kommuns logotyp i olika format
  • Lägg till ditt arrangemang i kommunens evenemangskalender.
    Instruktioner och inloggning till vår evenemangskalender
  • Redovisa ditt projekt senast 2 månader efter genomförandet.
    Här redovisar du projektstöd.
  • Se till att ha alla kontaktuppgifter uppdaterade så vi kan på ett enkelt sätt ta kontakt med er. Detta gäller även utbetalningsinformationen.
  • Om något i projektet förändras så måste du meddela det till oss i god tid för att få det godkänt. E-post: kulturstod@lund.se
  • Beviljat stöd kan hållas inne, stoppas eller återkrävas om den som fått stöd inte följer de riktlinjer som gäller eller inte lämnar in redovisning av stödet i tid.
  • Har du fått beviljat projektstöd under 2023 där projektet sker under år 2024, så ska du redovisa två månader efter genomfört projekt via nedan länk.
    Redovisning projektstöd för publika arrangemang
  • Redovisa ditt projekt två månader efter genomförandet. Redovisningsformuläret hittar ni i själva ansökan och Rbok kommer att skicka ut en påminnelse när det är dags att fylla i.

Här kan du läsa om de projekt som har fått projektstöd hos oss under tidigare år.

Alltet: Abjekt

Alltet är en ideell kulturförening som gör egen scenkonst och film i regionen. I Lunds kommun har föreningen under senaste åren gjort operorna Tinget och Konstruktionen, vandringsföreställning om Strindbergs Lund samt ljudinstallationen Karantän.
Ambitionen är att skapa ett instabilt tillstånd, en osäkerhet, en musik som ifrågasätter textens hårdhet. Den kan ge näring åt operans inre eld och skapa ett inferno av tvetydigheter. Musikens klangbild hämtas från den tidiga barocken.
Beviljat projektstöd: 48 000

Alltet: Abjekt

Archfilm: ArchFilmLund2024: Jubileum

ArchFilm - Lund International Architecture Film Festival - startades 2009 för att visa konstnärliga, intressanta tankeväckande filmer och installationer samt föra diskussioner kring vad som skulle kunna kopplas till arkitektur. I år firar ArchFilm 15 års-jubileum och vill därför sätta lite extra ljus på festivalen. I samarbete med Arkitektskolan som fyller 60 år blir det dubbelt jubileum.
Beviljat projektstöd: 100 000 kronor

Archfilm: ArchFilmLund2024

August Norborg: Unvoiced – Festival för experimentell röst

August Norborg är kompositör, digital konstnär och performanceartist samt är aktiv som curator och kulturproducent inom experimentell musik och multimediakonst samt queerkultur. Unvoiced är en minifestival för den experimentella röstmusiken och röstkonster. Festivalens placering i Lund hänger ihop med stadens starka körtradition. Flera väletablerade namn i den nordiska samtida röstmusikscenen är planerade att framträda och programmet kommer innehålla både virtuosa röstframträdanden samt artister som bygger röstverk genom den senaste tekniken.
Beviljat projektstöd: 80 000

August Norborg: Unvoiced

DÅNTUB – Jakob Riis

Under sommaren kommer "Dåntub" ett nyskapande konsertprojekt sättas upp. Publiken kommer att uppleva en unik och tankeväckande föreställning i 3 akter som hyllar och undersöker Christopher Polhems bidrag till vetenskapen och tekniken. Detta projekt är en festlig och lekfull resa tillbaka i tiden och en kreativ tolkning av Polhems mekaniska mästerverk.

Beviljat projektstöd för 2024 är 20 000 kr.

DÅNTUB

Folkhemmet – MultiKULtur Skåne

Folkhemmet är en pjäs som är skriven av studiecirkeldeltagare som alla fått bidra med idéer om innehåll, handling och karaktärer baserade på såväl egna upplevelser som fria fantasier. Pjäsen utspelar sig på ett äldreboende som präglas av mångfald. Det är mångfald bland personal och boende som alla trivs utmärkt med denna mångfald av människor. Pjäsen spelas under våren. Beviljat projektstöd för 2024 är 45 000 kr.

Folkhemmet Multikultur

Hemkomstkonsert – Lunds Vokalensemble

Tillsammans med konstnärlige ledaren Ragnar Bohlin satsar kören bland annat på att åka på turné till Växjö, Stockholm och Jönköping i mars. Konsertturnén innehåller musik av JS Bach, Mason Bates, Joby Talbot men också av Lunds egen Ulrika Emanuelsson.
Lunds Vokal Ensemble bjuder in sin trogna lundapublik på hemmaplan till att ta del av programmet innan de tar sig ut på turné. Arrangemanget äger rum i Allhelgonakyrkan under våren.

Beviljat projektstöd för 2024 är 24 400 kr.

Hemkomstkonsert

Jonel Lelo Nika Enskild Firma: Romska Musikmöten

Jonel har 12 års erfarenhet av professionella musikframträdanden, både som solist och som del av större grupper. Jonel har turnerat med bland annat sin grupp Lelo Nika Jr. & Friends, orkestern Gypsy Brothers och Orkestar Sasa Djordjevic. Lelo har genomfört kulturprojekt i Danmark och Sverige, bl.a. i Odense och Malmö, med fokus på romsk musik. Lelo Nika Jr. med gäster vill visa en ny infallsvinkel på sin egen romska musiktradition, en musik som speglar hans egna influenser och inspirationskällor som hämtas från många olika musikstilar.
Romska musikmöten består av en konsertserie med 4 konserter med Lelo Niko Jr. med husband samt gästartister.

Beviljat projektstöd: 75 000

Jonel Lelo Nika

J.S. Bach Mässa i H-moll i Dalby Kyrka – Dalby Kammarkör

Dalby Kammarkör kommer att hösten framföra J. S. Bachs Mässa i H-moll i Dalby Kyrka. Stycket slutfördes 1749, ett år före Bachs död, och är idag ett av Bachs mest populära körverk. Kören kommer att ackompanjeras av musiker specialiserade på barockmusik.
Beviljat projektstöd för 2024 är 30 000 kr.

Dalby kammarkör

Konstworkshops på Botulfsplatsen med Human World – Johan Lundin

Under våren ska Gallery Extra som drivs av konstnären Johan Lundin i samarbete med Krognoshuset arrangera konstworkshops på Botulfsplatsen. Genom att mötas i skapande processer så är tanken att deltagarna och konstnärerna ska inspireras av varandra. Deltagarna skapar tillsammans och under handledning av konstnärer och värdar från Gallery Extra.

Beviljat projektstöd för 2024 är 154 800 kr.

Johan Lundin

Land Art Live: Vombsjön 24 – Arna

Projektet ska leda fram till ett konstevent på temat vattnen i klimatförändringens tid. Professionella konstnärer kommer att fritt gestalta utmaningar och visioner i frågor som rör temat vatten. Arrangemanget ska hållas under Biosfärfestivalen i Storkriket under hösten. Barn och vuxna kommer erbjudas konst-workshops, walk-n-talk och ”konst och fakta- bussturer”.

Beviljat projektstöd för 2024 är 80 000 kr.

Land art live

LICA#4 - Embassy of movement/ Rani Nair

LICA (Lund International Choreography Assembly) har arrangerats 3 gånger sedan starten 2015. Det publika mötet "Dancing out of time and place: memory and choreography in the South Asian diaspora in Continental Europe" är en del av LICA#4 där gästkoreografen Dr Sandra Chetterjee tillsammans med 4 dansare möter lundapubliken. Detta arrangemang äger rum under våren.

Beviljat projektstöd för 2024 är 60 000kr.

Lica Rani Nair

Litteraturscen Lund: Diktafon

Litteraturscen Lund är en ideell förening som verkar för att främja litteratur- och författarlivet i Lund och verkar som ett paraply för flertalet projekt varav ett är poesiscenen Diktafon. Diktafon har funnits på Lunds konsthall sedan 2018 med uppläsningar och samtal 4-5 gånger per år. Scenen bjuder in till sammankomster där publiken välkomnas till ett öppet möte med dikt och diktare – levande och döda. Skådespelaren och regissören Harald Leander och författaren och litteraturforskaren Niklas Schiöler håller i Diktafon och bjuder till varje tillfälle in läsande gäster. Diktafon kommer att ha två arrangemang under hösten 2024.

Beviljat projektstöd: 42 500
Litteraturscen

Litteraturscen Lund: Novellfest 2024

Litteraturscen Lund är en ideell förening som verkar för att främja litteratur- och författarlivet i Lund och verkar som ett paraply för flertalet projekt varav ett är Novellfest. Litteraturfestivalen Novellfest firar 10 år under 2024 och har sedan den allra första festivalen vuxit till att bli en av de allra främsta novellfestivalerna i Norden, med en bred publik och ett stort antal medverkande. I år arrangeras Novellfest i flera steg. Utöver sitt tioårsfirande på Skissernas Museum i oktober planeras även uppläsningar på Stadshallen, workshops i novellskrivande på Kulturcentrum Skåne i Lund samt Novellfests årliga novelltävling.

Beviljat projektstöd: 100 000 kronor

Litteraturscen

Lucia di Lammermoor: sommaropera på turné i södra Sverige – Skånska Operan

Lucia di Lammermoor är en på många sätt klassisk opera-tragedi, med olycklig kärlek, svek och död. Av de italienska operorna tillhör Lucia di Lammermoor en av de mest älskade, och den är den enda av Gaetano Donizettis tragiska operor som har spelats regelbundet i Sverige. Operan gör ett av sina stopp för en föreställning i Lund under sen sommaren.

Beviljat projektstöd för 2024 är 30 000 kr.

Skånska operan

Magnus Attnäs: Utställning för barn – sånger och konst

Magnus Attnäs är en konstnär som också sjunger och spelar gitarr som valt att fördjupa sig i mötet mellan barn, bilder och musik. Genom sin youtubekanal Magnus A vill han uppmuntra till mer musik för barn. I Stadshallen kommer Magnus under två veckor i september att visa en del av de bilder som han har skapat till barnsångerna. Utställningen är en möjlighet för stadens unga invånare att känna sig delaktiga i Lunds kulturliv och kanske så ett frö till ett växande kulturintresse hos barn, eller mötas med vuxna kring konst och musik.

Beviljat projektstöd: 7 746 kronor

Magnus Attnäs

Martin Küchen: The death of Kalypso – en jazzopera med Angles feat Elle-Kari och en stråkkvartett

Martin har varit aktiv med sin konstnärliga verksamhet sen 2006. De senaste större projekten har varit Angles DANCE! under åren 2020 - 2022 med stöd av Musikverket. Firman får årligt verksamhetsstöd från Statens Kulturråd för gruppen Angles. Jazzoperan "The death of Kalypso" visas på Kulturmejeriets stora scen i september. I verket möter en hybrisk gudavärld en lika hybrisk mänsklighet. Som i ett skuggspel byter de olika karaktärerna osynligt plats och skepnad och växlar mellan världar och tider. Medverkar gör bland annat jazzoktetten Angles, sångerskan Elle-Kari Sander och en Skånebaserad stråkkvartett. Komposition och libretto står Martin Küchen för. Pianist Alex Zethson har gjort alla stråkarrangemang och Elle- Kari Sander har arrangerat och producerat musiken.
Beviljat projektstöd: 60 000 kronor

Martin Küchen

Nya rörelsen: Kosmos

Nya Rörelsen är ett kollektiv bestående av mångkulturella samtida dansare/koreografer som driver innovativa konstnärliga och oberoende projekt. Nya rörelsen har både nationella och internationella samarbeten.
Projektet Kosmos har en önskan att hjälpa unga individer att hantera ångest. Drivkraften bakom är att väcka kreativitet, främja en törst efter kunskap, ingjuta en känsla av förundran över universum och ge barn hopp för framtiden. Genom fysiska lekar och aktiviteter uppmuntras barn att få kontakt med universums storhet på ett påtagligt sätt, och överbrygga klyftan mellan deras fysiska kroppar och universum.

Beviljat belopp: 50 000 kronor

Nya rörelsen

Ord på scen: Litterära aftnar på Ariman Café

Ord på scen är en kulturförening i Malmö som arbetar för främjandet av litteratur på scen. Föreningen arrangerar traditionella och experimentella poesiläsningar med inbjudna gäster, poetry slam-tävlingar, öppen scen och andra evenemang där ordet får ta plats i rättmätigt rampljus. I Lund kommer det hållas sex stycken scenpoesikvällar på Ariman som inleds med en inbjuden poet och följs upp med öppen scen där alla kan delta. Dessa tillfällen kommer att pågå under ett halvår med start i september.

Beviljat projektstöd: 16 000 kronor

Ord på scen

Skånes orgelveckor 2024 – Arbetsgruppen för Skånes Orgelveckor

Skånes orgelveckor kommer under året bjuda på 20 programpunkter i Lund där invigningskonsert och finalkonsert kommer traditionsenligt att äga rum i Lunds domkyrka. Utöver de lokala gästerna bjuds även nationella organister och artister in från bland annat Danmark, Norge, England, Frankrike, Tjeckien, Tyskland, USA och Österrike. Av tradition hyllar orgelveckorna 100-årigt jubilerande tonsättare eller högtidlighåller minnet av 100- åriga dödsdagar, i år kompositörer som Stanford, Dubois, Bruckner, Schönberg och Ives. Programmet innehåller både klassisk orgelmusiken men även musik som överraskar och väcker nyfikenhet. Beviljat projektstöd för 2024 är 65 000kr.

Skånes orgelveckor

Skånska Deckarmässan 2024 – Kerstin Bergman

Skånska Deckarmässan sker på Lunds Stadsbibliotek under våren. I mässan medverkar skånska deckarförfattare. Författarna kommer att sälja böcker och delta i scensamtal om genren under ledning av två moderatorer. Det bjuds även på kringarrangemang i den skånska deckarens tecken.

Beviljat projektstöd för 2024 är 50 000 kr.

Skånska deckarmässan

Sousou Maj Karin Cissoko: Klubb Jaliya

Klubb Jaliya är en konsertserie där Sousou & Maher Cissoko med husband samarbetar med andra kreatörer för att skapa tillsammans. Begreppet "Jaliya" representerar olika konstnärliga och sociala roller som att förstå, underhålla, kritisera makthavare och bevara kulturarvet. Denna uttrycksform som är rotad i västafrikansk kultur. Klubb Jaliya vill bredda musikscenen, främja mångfald och kreativitet samt erbjuda unika och minnesvärda upplevelser. Arrangemanget äger rum under våren.

Beviljat projektstöd för 2024 är 30 000 kr.

Sousou Majher Cissko

Sånger i visans tecken – Johan Tötterström

Johan Tötterström har tillsammans med Björn Tengstrand (sångare) och Annika Bjelk (piano) en musiktrio. Trion anordnar en konsert under sommaren i Stadshallen där det bjuds på äldre favoriter för de som minns låtarna eller bara uppskattar dessa. Publiken kommer att vara en del av konserten genom en allsångsmedley på vis- tema. Det bjuds på äldre favoriter med musik över generationerna.

Beviljat projektstöd för 2024 är 17 500 kr

Johan Tötterström

Visfestivalen i Lund 2024 – Föreningen dansk-svensk visfestival

Visfestivalen i Lund är en nationellt respekterad visfestival och mötesplats för det kulturarv som visan är. Visan som konstform är global och i grunden rör det sig om en musikalisk litterär berättarform som finns över hela världen. Idag finns exempel i Sverige där visan utifrån integreras med den svenska berättande vistraditionen. Det är just det som är fokus för festivalen. Arrangemanget hålls under sen sommarn.

Beviljat projektstöd för 2024 är 75 000 kr.

Visfestivalen i Lund

Världspoesidagen i Lund – Föreningen Poesidagarna i Malmö

Föreningen Poesidagarna i Malmö består av poeter, översättare och lärare. Genom arrangemanget VÄRLDSPOESIDAGEN i Malmö / Lund introduceras utländsk poesi till Sverige. Föreningen bjuder in poeter och översätter deras poesi där poesin senare läses upp av en skådespelare. Under arrangemanget bjuds publiken in att delta med att ställa frågor till poeterna som medverkar i programmet. Arrangemanget äger rum i Lund under våren. Beviljat projektstöd för 2024 är 20 000 kr.

Världspoesidagen i Lund

Wind Band Battle – Romele Blåsorkester

Under våren bjuder Romele Blåsorkester på en jubileumskonsert där de slår ett extra slag för blåsmusiken. En ungdomsorkester kommer att utmanas och under lekfulla former ”tävla” i ett antal olika genrer. Publiken kommer även att få tillfälle att provspela några av instrumenten på plats.

Beviljat projektstöd för 2024 är 40 000 kr.

Romele blåsorkester

Theater Theathron : Födelsebevis

Födelsebevis – The Story of Danilo Kiš" är en föreställning om att vara barn under tider av krig och konflikt, baserad på den jugoslaviske författaren Danilo Kiš barndom och konstnärskap. Födelsebevis är en försiktig och känslig berättelse om ett liv som upplevde några av århundradets största grymheter.
Beviljat projektstöd för 2023 är 20 000 kr.
Teater Theatron

Lunds konsthalls vänner: Föredragsserie om konst

Projektet bjuder in olika konstnärer som berättar om sin konst och hur de arbetar. Konstkritiker berättar om hur man ser på olika konstverk. Vad är t ex skillnaden mellan känd och okänd konst? Föredragsserien äger rum på Lunds Konsthall.
Beviljat projektstöd för 2023 är 16 876 kr.
Lunds Konsthalls Vänner

Folkets hörna

Publika litterära textsamtal med författare på Skissernas museum - under rubriken "Arbete pågår". En etablerad författare tillsammans med en ännu ej utgiven läser utdrag ur sina pågående skrivprojekt och får respons av publiken samt av skrivpedagoger som leder samtalet. Under 2023 fördjupas arbetet med att främja unga i Lunds skrivande genom samarbeten med skola och bibliotek.

Beviljat projektstöd för 2023 är 163 000 kr.

Folketshörna

Embassy of movement: Lica

LICA hölls första gången 2015 i Lund på temat Att belysa hybrider inom dansens språk. Årets tema är dans som motstånd och förändring. LICA hölls på Skissernas museum.
LICA, Lund International Choreography Assembly är en mötesplats för lokala och internationella danskonstnärer och ett möte mellan praktik och teori.
Beviljat projektstöd för 2023 är 70 000 kr.
LICA #3 - Rani Nair

Jacob Riis: Dallringar

Jacob Riis vill hitta nya forum för nya typer av samarbeten där vi tillsammans inte bara får tillfälle att arbeta med det vi gör bäst - kulturen! - utan också få möjlighet att i stimulerande miljö och i kreativa sammanhang kunna samtala och långsamt forma framtidens kulturscen.
Beviljat projektstöd för 2023 är 25 000 kr.

Lunds kammarsolister: Lunds kammarsolister 2023

Tillsammans med Skissernas Museum har författaren Cecilia Heikkilä skapat boken Den försvunna trädgårdsfesten – en färgstark bilderbok om Isaac Grünewalds sagodjur. I konserter för barn och vuxna kommer berättelsen för första gången framföras som musiksaga, med nyskriven musik beställd och framförd av LuKaS samtidigt som sagan berättas.
Beviljat projektstöd för 2023 är 150 000 kr
Lunds kammarsolister

Föreningen Dansk – Svensk visfestival: Visfestivalen i Lund

Visfestivalen grundades 2003 och årets festival blir vår 21:a i obruten följd. Festivalens innehåll är många viskonserter med visartister/singersongwriters från Sverige, övriga Norden och världen. Workshops kring viskomposition och vissång erbjöds och två tävlingar utlystes med nyskrivna visor och barnvisor.
Beviljat projektstöd för 2023 är 80 000 kr.

Visfestivalenilund

Cirkus Syd: Southern Sweden Circus Festival

Southern Sweden Circus Festival är ett publikt evenemang i form av internationella gästspel med en rad kringarrangemang projektet är ett samarbete mellan Cirkus Syd, Lunds kommun och Malmö stad för att dels för första gången sampresentera cirkus-verk i Lund och Malmö och att tillsammans med en rad aktörer utveckla en regional cirkusfestival till stöd för gemensam utveckling av cirkusens regionala infrastruktur i Skåne.
Beviljat projektstöd för 2023 är 300 000 kr.
Projects and Strands | Cirkus Syd

Skånes Orgelveckor

En återkommande orgelfestival som funnits sedan 1981 i hela Skåne och Blekinge men med bas i Lund. Orgelfestivalen planeras Sensus Studieförbund. Syftet med orgelveckorna är att lyfta orgelkulturen och belysa det rika orgellandskap som vi har i Skåne och Blekinge.
Beviljat projektstöd för 2023 är 60 000 kr
Skånes orgelveckor - Lunds stift

Litteraturhus Lund (fd Folkets Hörna): Diktafon

Dikt och poesi läses, presenteras och diskuteras, för och med publik på Lunds Konsthall. Under olika teman och med olika gäster belyses dikten som litterär genre på ett variationsrikt, lättillgängligt och interaktivt sätt.
Diktafon
Beviljat projektstöd för 2023 är 60 000 kr

Folketshörna

Johan Stertman och Frida My Roth: Otroligt! Helig!

“Otroligt! helig!” är en utforskande cirkus- och musikföreställning om den egna kroppens mening förmänniskan, i samhället och inom religion idag.
På scen möter vi kroppar som genomgår just denna smärtsamma separation och deras kamp för att hitta tillbaka till ett harmoniskt tillstånd där hjärtat och hjärnan samverkar. Vi följer ett koreograferat utforskande där glädjen och smärtan i att vara en människa med en kropp är i fokus
Beviljat projektstöd för 2023 är 40 000 kr
Johan Stertman

Litteraturhus Lund (fd Folkets Hörna): Novellfest 2023

När litteraturfestivalen Novellfest arrangeras för nionde gången är det på temat Frihet. I en tid när friheter vi tagit för självklara ifrågasätts eller hotas, samtidigt som vi lever i en tid och kultur som hyllar friheten som ideal, vill Novellfest sätta fokus på frihetsbegreppet i och genom samtida novellkonst. Hur gestaltas frihet i novellen? Vilka friheter tar sig författare? Vilka äger tillgång till det fria ordet? Detta vill vi undersöka i årets festival.
Beviljat projektstöd för 2023 är 100 000 kr
Lund – Folketshörna

Arch Film : Arch Film Lund Remix

Med utgångspunkt från Bantorget och anslutande byggnader skapas en synlig festival i stadsmiljö som når en större målgrupp av förbipasserande, ett koncept som prövades förra året. Utöver själva festivalen deltar ArchFilm i år i ett dokumenterande arbete med ungas erfarenheter av flykt som ska resultera i kortfilmer och en diskussion som ska presenteras under hösten i samband med årets festival.
Beviljat projektstöd för 2023 är 100 000 kr.
Arch film lund

Folka kulturförening

World Sessions - FlamencoFredag tillsammans med Boklunden i Torna Hällestad
FlamencoFredag (FF) har akter under höstterminen 2023 på Boklundens scen i Torna Hällestad där syftet är att ge boende i Skåne möjlighet att ta del FlamencoFredags högkvalitativa utbud. Artisterna i FlamencoFredags program får i anslutning till sitt framträdande i Stockholm komma till Skåne via scenen i Boklunden. Projektet är ett samarbete mellan aktörer i Lund, Göteborg, Stockholm och Malmö.
Beviljat projektstöd för 2023 är 40 000 kr
folka.nu

Estelle music: Svanholm Singers

Svanholm Singers gör traditionsenligt julkonserter i Klosterkyrkan i Lund, och har gjort så i många år. Varje år belyser ensemblen ett tema. Detta görs i sång, poesi, monolog, och inte minst med hjälp av nyskriven musik. Tidigare teman har inkluderat mänskliga rättigheter, klimatkrisen, jämställdhet, och nu senast, krig och fred.
Beviljat projektstöd för 2023 är 20 000 kr
Svanholm Singers

Embassy of movement: Amoomas dans

Amooma är en umgängesform kring dansens rörelse genom konstnärlig praktik. När Embassy of Movement genomför Ammomasdans ingår målning och dekoration (kollam är pigmentmålning på marken) och måltider.
Inför själva genomförandet träffas deltagarna och tillsammans tar vi fram rörelser, övar sånger och tränar på kollam.
Beviljat projektstöd för 2023 är 30 000 kr
Rani Nair

Cirkus Syd: New Horizons

New Horizons Summit går av stapeln december 2023 i Lund. Tre dagar med nätverksmöten med internationella, nationella och regionala gäster, workshops och seminarier. Konferensen fokuserar på cirkusens roll i samhället samt att samla professionellt aktiva personer inom fältet som arbetar med olika metoder.
Beviljat projektstöd för 2023 är 50 000 kr

Arts & Research

Trans Mission research Sverige – The Forest Tempest

Flerspråkig teaterföreställning inspirerad av folksagor och Shakespeares pjäs Stormen. En föreställning som med text, dockteater, mask, sång och dans drar med sig publiken ner i en björkskog under Östersjön, för att belysa vikten av gemenskap över gränser och behovet av att människan värnar om miljön
Beviljat projektstöd för 2023 är 60 000 kr

Atelje JN Lundberg: Retrospektiv sound sculpture lab

Retrospektiv Sound Sculpture lab är en femårig produktion av interaktiva ljudverk som utvecklats i ateljén/studion på Stenkrossen i Lund. Projektet resulterar i en kortare utställning på Stenkrossen där publiken fritt kan interagera med verk och tidigare prototyper även verk som aldrig tidigare visats offentligt. Projektet är en eklektisk samling av ljud, skulptur, projektion och interaktion, och kommer att ge publiken en dramatisk, udda, kul, spännande, komplex och tänkvärd upplevelse.
Beviljat projektstöd för 2023 är 30 000 kr

Carolinae Röster: Carolinae röster 20 år

Lundabaserad körensemble som består av ungefär 30 sopran- och altröster med höga konstnärliga och kreativa ambitioner
Projektstödet ska gå till beställning av ett verk för kören till jubileumskonserten, skrivet av kompositören Matthew Peterson samt utveckling av den grafiska profilen och hemsidan.
Matthew Peterson
Beviljat projektstöd för 2023 är 20 000 kr
Carolinae Röster

Konstruktionen, Alltet

Konstruktionen är en opera om Palmemordet som inte vill lösa mordgåtan, utan behandla dådet emotionellt och vara en injektion för ett bredare samtal om liv och död.

Beviljat projektstöd för 2022 är 50 000 kr.

Växande Historia, Arna

Projektet Växande Historia handlar om Vombsjösänkan och är samarbeten med föreningar, museum, offentlig verksamhet eller privatpersoner. Målet är att samarbetena leder fram till publika aktiviteter tex. presentationer, workshops, performance, musikframträdanden eller utställningar i samband med Biosfärfestivalen i september 2022.

Beviljat projektstöd för 2022 är 72 000 kr.

Arna (Växande Historia)

Cirkus Syd

Cirkus Syd har fått medel för att genomföra en förstudie om möjligheterna att utveckla och genomföra en cirkusfestival i Lund.

Beviljat projektstöd för 2022 är 50 000 kr.

Cirkus Syd

ArchFilm Lund

ArchFilm Lund anordnar sedan 2009 Lund International Architecture Film Festival i oktober samt ett antal filmvisningar, panelsamtal, föredrag installationer, och konst i offentliga rummet med fokus på teman som hem, stad och framtida utmaningar i en tid av migration och klimatförändringar.

Beviljat projektstöd för 2022 är 100 000 kr.

Föreningen Archfilm Lund

Visfestivalen i Lund

Visfestivalen i Lund firar 20 år under 2022 och gör en tvådagarsfestival på Kulturen med visartister från flera nordiska länder.

Beviljat projektstöd för 2022 är 100 000 kr.

Föreningen Dansk–svensk Visfestival

Hedlandet Residens

Hedlandet residens är en plats för gränsöverskridande processinriktad konstnärlig praktik i Torna Hällestad. Här kan du som arbetar med berättande få en plats att utvecklas själv eller tillsammans med andra.

Beviljat projektstöd för 2022 är 75 000 kr.

Hedlandet Residens

S/he into flesh, Nya Rörelsen

Danskollektivet Nya Rörelsen utvecklar ett experimentellt performance där dans och samtidskonst visas live och via streaming, Genom dessa olika format utforskas närhet och närvaro.

Beviljat projektstöd för 2022 är 40 000 kr.
Nya rörelsen

Klubb Pangea, Plektrum

Konsertserie med jazz, folk och världsmusik på Mejeriet.

Beviljat projektstöd för 2022 är 25 000 kr.

Musikförening Plektrum (Klub Pangea)

Rani Nair

Genomförandet av en förstudie om att utveckla dans i Lund.

Beviljat projektstöd för 2022 är 50 000 kr.

Rani Nair

Skånes Orgelveckor 2022

Skånes Orgelveckor har funnits i över 40 år och ger konserter med svenska och internationella musiker. Det blir en hel del musik av Bach men även nyare musik, improvisationer och någon gång uruppföranden.

Beviljat projektstöd för 2022 är 80 000 kr.
Skånes orgelveckor

Swedish Human Rights Film Festival 2022

Genom film och paneldiskussioner med experter och via andra former av kultur sprids kunskap om mänskliga rättigheter. Filmfestivalen planeras kring den Internationella dagen för Mänskliga Rättigheter den 10:e december. Beviljat projektstöd för 2022 är 50 000 kr.

The Raoul Wellenberg Institute of Human Rights (Swedish Human Rights Film Festival)

Kontakta föreningslotsen

Kontakta föreningslotsen
E-post: foreningslots@lund.se
Telefon: 046-359 50 00, välj knappval 5
Besök: Kristallen, medborgarcenter, Brotorget 1, Lund
Öppettider: måndag–torsdag klockan 8–17, fredag 8–16.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?