Länk till startsidan

Bilda Förening

Vill du bilda en förening tillsammans med dina vänner? Här går vi genom hur du enklast kan komma igång med att bilda en förening.

Varför ska du bilda en förening?

Är ni en grupp människor som har ett gemensamt intresse och vill driva, utveckla och fördjupa er verksamhet under demokratiska former och samtidigt ges möjlighet att kunna söka stöd och bidrag kan ni starta en förening.

Att bilda en förening

En förening är en juridisk person. För att vara en juridisk person krävs att föreningen har namn, stadgar och styrelse samt ett organisationsnummer som erhålls hos Skatteverket. Är ni en idrottsförening finns normalstadgar framtagna av Riksidrottsförbundet för att underlätta arbetet för föreningen.

Konstituerande möte

När förslag finns framtaget till stadgar och det finns personer som är intresserade av att bli medlemmar är det dags att kalla till ett första föreningsmöte, ett så kallat konstituerande möte. Vid detta möte bildas föreningen och stadgarna antas. Mötet väljer styrelse, revisorer och valberedning.

Startbidrag

Nystartade föreningar med barn- och ungdomsverksamhet som uppfyller kriterierna för att få kommunalt lokalt aktivitetsbidrag i Lunds kommun kan ansöka om ett startbidrag.

Inom ramen för det föreningsbidrag som finns för att stärka och utveckla ungas demokratiska värderingar, Unga leder unga, finns även möjlighet att ansöka om startbidrag.

Föreningsregister

Lunds kommun har ett föreningsregister. Vill ni anmäla en ny förening till registret ska ni fylla i en registreringsblankett.

Registrera din förening

Vill du veta mer om att bilda förening?

Här är några bra länkar för dig:

Skatteverket- Starta förening

Sverok

Riksidrottsförbundet

LSU-Sveriges ungdomsorganisationer

Aktiv Ungdom

Kontakt

För mer information om hur du bildar en förening, kontakta Jörgen Wellsten.

E-post: jorgen.wellsten@lund.se

Telefon 046-359 51 81

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?